Αυλαία του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2015

Αυλαία του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2015

Το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ ξεκινά δυναμικά την 1η Ιουνίου με την «Πάπισσα Ιωάννα» του Δημήτρη Μαυρίκιου και την «Mise En Abyme» του Βασίλη Βρεττού

Αυλαία του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2015
Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2015
ξεκινάει σήμερα Δευτέρα 1 Ιουνίου και θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι, έως τις 31 Αυγούστου. Οι χώροι που θα το φιλοξενήσουν στην Αθήνα είναι οι εξής: Πειραιώς 260, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν - Φρυνίχου, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Λύκειον Αριστοτέλους, Πλατεία Κλαυθμώνος, Μουσείο Άλεξ Μυλωνά - Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ εκτός Αθηνών είναι το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, το Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου και το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Κλείσιμο



Η πρώτη θεατρική παράσταση που θα ανοίξει το φετινό πρόγραμμα είναι η 
«Πάπισσα Ιωάννα - Αναζητώντας την ηρωίδα του Ροΐδη» του Δημήτρη Μαυρίκιου.



Μετά τις έξι επιτυχημένες παρουσιάσεις του περσινού έργου εν εξελίξει, ο Δημήτρης Μαυρίκιος επανέρχεται φέτος με την Πάπισσα Ιωάννα σε πληρέστερη μορφή. Η παράσταση βασίζεται σ’ ένα θεατρικό κείμενο το οποίο προκύπτει ως σύνθεση στοιχείων από το ομώνυμο αφορισμένο μυθιστόρημα (1866), αλλά και από τη ζωή του Ροΐδη με τη μητέρα του. Η συγκλονιστική βιογραφία της Κορνηλίας Ροΐδη μοιάζει, κατά τον σκηνοθέτη, να προσφέρει υλικό για τη θρυλική πάπισσα του Μεσαίωνα, μια γυναίκα που κατόρθωσε να αναρριχηθεί μέχρι το ύψιστο αξίωμα της εκκλησιαστικής ιεραρχίας.



Η παράσταση θα παρουσιαστεί συνολικά τέσσερις φορές (1-4 Ιουνίου).




Επίσης σήμερα στις 19.00 εγκαινιάζεται η έκθεση με τίτλο «Mise En Abyme / Ο Εαυτός Μέσα Στον Εαυτό» του εικαστικού-φωτογράφου Βασίλη Βρεττού.



Ο όρος «mise en abyme» –που συνδέεται, στην πρωτογενή εκδοχή του, με τα εραλδικά μεσαιωνικά σύμβολα και τη θέση τους στη συμπαντική άβυσσο, στην τέχνη και τη λογοτεχνία– αναφέρεται στην εικόνα που εμπεριέχεται μέσα στην εικόνα, ή την πλοκή που εμπεριέχεται μέσα στην πλοκή.
Η φωτογραφική ενότητα του Βασίλη Βρεττού Mise en abyme / Ο εαυτός μέσα στον εαυτό αναφέρεται σε «ιστορίες μέσα στις ιστορίες» γνωστών και αγνώστων ηρώων, που σκηνοθετούν οι ίδιοι τον τρόπο και τον τόπο του εαυτού τους για τον φακό, αποδομώντας και επαναδομώντας τη συμβατή τους ταυτότητα και ενθέτοντας στην εικόνα τα αντικείμενα-υποκείμενα που επιθυμούν να τους περιβάλλουν.



Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου με ώρες λειτουργίας 19.00–23.00.




Καλό Φεστιβάλ!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης