Χειρότερη η νέα συμφωνία από το πρώτο μνημόνιο
makrigiannis_giannis

Γιάννης Μακρυγιάννης

Χειρότερη η νέα συμφωνία από το πρώτο μνημόνιο

Συνθήκες πλήρους ελέγχου της ελληνικής οικονομίας και την μετατροπή της σε ένα μοντέλο παρασιτικό, αντιπαραγωγικό και ολοκληρωτικής εξάρτησης απο τις μεγάλες οικονομίες του ευρωπαϊκού βορρά επιβάλλει η τρόικα στη χώρα μας με τη νεα "συμφωνία" με τη τρόικα. Κι αν με την επιβολή δημοσιονομικών μέτρων, κατάφεραν οι δανειστές να φτωχοποιησουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ή να μειώσουν σημαντικά το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, με το νέο σχέδιο ο στόχος είναι όντως να διαλύσουν τον εναπομείναντα παραγωγικό ιστό της χώρας.

Να οδηγήσουν στην αποτυχία κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη μιας σοβαρής παραγωγικής δυνατότητας. Θέλετε γάλα; Θα σας το δίνουμε εμείς. Θέλετε άλλα αγαθά; Εμείς, μην μπαίνετε στον κόπο. Αντί αυτών η οικονομική - παραγωγική δραστηριότητα της χώρας θα πρέπει να περιοριστει σε συγκεκριμένους τομείς, εκείνους που θέλουν το Βερολίνο, το Παρίσι και η Σκανδιναβία: για παράδειγμα τον τουρισμό, ορισμένες καλλιέργειες περίεργες, που δεν είναι εύκολο ή σύμφορο να γίνουν αλλού και παει λέγοντας.

Γκαρσόνια της Ευρώπης σου λέει και δεν πρόκειται για έναν αστεϊσμό. Τα καλύτερα μυαλά φεύγουν έτσι κι αλλιώς για το εξωτερικό, εξαιτίας κυρίως των όσων έχουν γίνει με τα μνημονια, οπότε και να θελουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό ή κατι μεγαλύτερο απο αυτό που θέλουν να μας επιβάλλουν - τουλάχιστον γίνεται πιο δυκκολο όσο περνά έτσι ο χρόνος.

Κλείσιμο
Με τη νεα συμφωνία με την τρόικα, η Ελλάδα χάνει την οποία αυτονομία και δυνατότητα της να καθορίσει ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και δημιουργίας παραγωγικού μοντέλου. Ό,τι και να λένε, όσο κι αν μιλούν βαρυγδουπα περι "εθνικού σχεδίου", τη δυνατότητα αυτή την εκχωρούν στους δανειστές, την τρόικα και τον ΟΑΣΑ. Οι οποίοι - δανειστές, τρόικα και ΟΑΣΑ- έχουν τα δικά τους σχέδια για την Ελλάδα και τα δικά τους συμφέροντα, συμπεριφέρονται δε με άκρως νεοφιλελεύθερη λογική.

Η νεα συμφωνία μπορεί να αποδειχθεί χειρότερη κι απο το πρωτο μνημόνιο. Γιατί αυτή εκχωρεί πλήρως την οποία εθνική κυριαρχία. Και το χειρότερο, ή καλύτερο, ανάλογα πως θα το δει κανείς, είναι το εξής: τώρα ξέρουν όλοι. Το 2010, ίσως κάποιοι δεν γνώριζαν ή δεν περίμεναν να συμβούν όσα συνέβησαν τελικά. Αλλά τώρα ξέρουν και τέλος πάντως μπορούν να μάθουν, ή έστω να υποπτευθουν βασίμως.

Γι αυτό δεν υπαρχει δικαιολογία. Όσοι υποτιμητικά δε μιλούν για το... γάλα, που δεν πρέπει, λέει, να σταθεί εμπόδιο στη... Σωτηρία της πατρίδας, όπως λένε, είναι τουλάχιστον προκλητικοί και μας περνούν για χαϊβάνια... Θα τους περάσει, ´οπως τους πέρασε και το 2010, με τα γνωστά αποτελέσματα;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ