Ο δημιουργός του Μπουγατσάν και οι ύμνοι του «Guardian»

Ο δημιουργός του Μπουγατσάν και οι ύμνοι του «Guardian»

Το trend των υβριδικών γλυκών που ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη κατακτά και την Ελλάδα. Μετά το Μπουγατσάν -το οποίο γοήτευσε ακόμη και τους γαστρονομικούς συντάκτες του «Guardian»- και το Πουράκι Μπουγατσάν, η Θεσσαλονίκη προσφέρει στην ανθρωπότητα το Pretty Eclair

Ο δημιουργός του Μπουγατσάν και οι ύμνοι του «Guardian»
Τι σχέση έχει η μπουγάτσα με το κρουασάν; Οση και το κρουασάν με το ντόνατ, ενδεχομένως και η Λοζάνη με την Κοζάνη. Τελικά ποιος έχει τα κότσια να απολαμβάνει μόνο μπουγάτσα ή μόνο κρουασάν ή μόνο ντόνατ, όταν μπορεί να τα τρώει -κατά την προσφιλή 90s συνταγή των σαμπουάν 2 σε 1- ταυτόχρονα; Τα υβριδικά γλυκά, όπως ονομάζονται αυτές οι ευφάνταστες, αξιοπερίεργες για κάποιους άλλους προσμείξεις αγαπημένων πασίγνωστων επιδορπίων, είναι το απόλυτο hype. Οπως πολλές από τις μάστιγες του πρώτου κόσμου, έτσι κι αυτή ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, συγκεκριμένα από τη Νέα Υόρκη.

Η ιδέα και η πατέντα πλέον του πρώτου υβριδικού γλυκού ανήκει στον Γάλλο ζαχαροπλάστη Ντομινίκ Ανσέλ. Εκείνος, ένα πρωινό του 2013, λάνσαρε στο κατάστημά του το κρόνατ, ένα αλλόκοτο πάντρεμα τηγανισμένης βουτυράτης ζύμης κρουασάν με κρέμα και γλάσο ντόνατ, προσφέροντάς το προς 5 δολάρια. Πού να φανταζόταν πως η επιδραστικότητα της γαστρονομικής δημιουργίας του, για την οποία κατόπιν δήλωσε πως προήλθε από πειραματισμούς δύο μηνών με περίπου 10 διαφορετικές συνταγές, θα άγγιζε τα όρια του food viral;

Κλείσιμο

Tο Μπουγατσάν

Ηταν τόση και τέτοια η ζήτηση για ένα από τα περίπου 300 cronut που έφταναν καθημερινά αχνιστά στις προθήκες του «Dominique Ansel Bakery» στη Spring Street του West Village ώστε γρήγορα το προϊόν βρέθηκε να πωλείται στη μαύρη αγορά ακόμη και προς 100 δολάρια, δηλαδή 2.000% πάνω από την αρχική αξία του. Το κλισέ δίπτυχο «χρυσές δουλειές» δεν έφτανε να περιγράψει την απήχηση του ζαχαροπλάστη με την ταπεινή καταγωγή από το Μποβέ και τη θητεία -μεταξύ άλλων- ως στρατιωτικού μάγειρα στη Γαλλική Γουιάνα. Μάλιστα, πέρσι τέτοιες μέρες κι ενώ η γαστρονομική εφεύρεση του Ανσέλ κατακτούσε Αυστραλία, Κίνα και Ιαπωνία, το κρόνατ έβρισκε τη θέση του στις 25 Καλύτερες Εφευρέσεις του 2013, σύμφωνα με το περιοδικό «Time».

Κι ύστερα ήρθε το Μπουγατσάν

Εναν χρόνο αργότερα η Ελλάδα, η οποία ως γνωστόν παρήγαγε πολιτισμό «όσο οι άλλοι τρώγανε βαλανίδια» (sic), έχει μπει δυναμικά στον χάρτη της αποδομημένα δομημένης ζαχαροπλαστικής και μάλιστα μπορεί ήδη να καυχιέται για την ύπαρξη δύο ή μάλλον δυόμισι υβριδικών γλυκών στη νέα γαστρονομική αφήγησή της. Και τα δύο προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη κι έχουν πνευματικό πατέρα τον φιλοπερίεργο food blogger και μάγειρα στο «Estrella» Δημήτρη Κοπαράνη. Εκείνος ήταν που πρώτος σκέφτηκε να μπολιάσει με τον κοσμοπολιτισμό της συμπρωτεύουσας, όπως συμπυκνώνεται στη μυρωδάτη κρέμα της μπουγάτσας, τα τραγανά μα κυρίως σνομπ φύλλα σφολιάτας του γαστρονομικού γαλλικού θυρεού. Το κρουασάν με γεύση μπουγάτσας βαφτίστηκε με ελαφρώς υψωμένο ειρωνικά φρύδι και παιγνιώδη διάθεση «μπουγατσάν» και κατάφερε να κερδίσει μια θέση, αν όχι στην καρδιά, σίγουρα στο Instagram timeline ντόπιων και αλλοδαπών foodies προσκυνητών που πριν το γευτούν φρόντιζαν να το απαθανατίσουν σε κάθε πιθανή πόζα, από κάθε γωνία.


«Το ονομάζουμε #pretty γιατί είναι όμορφο. Το #prettyeclair είναι ένα κλασικό γαλλικό éclair φτιαγμένο με τρόπο που να μοιάζει με τσουρέκι, είναι δηλαδή ένα νέο hybrid γλυκό»
 

Κι ενώ το μέσο κουλούρι Θεσσαλονίκης, το τρίγωνο, το τσουρέκι ζούσαν την καταφρόνια ως απλά, ταπεινά, στερεοτυπικά εδέσματα με ονομασία προέλευσης, το περίφημο πουράκι του ζαχαροπλαστείου «Χατζηφωτίου» ετοιμαζόταν να βρει τη δική του θέση στο πάνθεον των υβριδικών γλυκών. Η συνεργασία του γνωστού ζαχαροπλαστείου με τον Δημήτρη Κοπαράνη έφερε το Πουράκι Μπουγατσάν, το οποίο θα βρίσκεται στις προθήκες των ζαχαροπλαστείων έως τις 6 Ιανουαρίου του 2015. Ζεστή συντροφιά θα του κρατά το ακόμη πιο προωθημένο Pretty Eclair, το οποίο μπορεί κατ’ όνομα να θυμίζει προϊόντα όπως το Pretty Bra ή το Pretty Collant, όμως στην ουσία είναι ένα μεταμοντέρνο μετα-εκλέρ που αναζητά τη νέα ταυτότητά του ως υβριδικό επιδόρπιο.

Ο δημιουργός του σημειώνει σχετικά στη σελίδα του «Estrella» στο Facebook: «Παράδοση, τσουρέκια με σοκολάτα, μοντερνιτέ, flashy pop αισθητική, ένα κούφιο success story και, φυσικά, η απαραίτητη Κυριακή στο χωριό. Το ονομάζουμε #pretty γιατί είναι όμορφο. Το #prettyeclair είναι ένα κλασικό γαλλικό éclair, φτιαγμένο με τρόπο που να μοιάζει με τσουρέκι, είναι δηλαδή ένα νέο hybrid γλυκό». Απαρηγόρητες οι τουλούμπες και τα ροξάκια βλέπουν τα νέα γαστρονομικά ήθη να περνούν, βράζοντας στο ζουμί ή έστω στο σιρόπι τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης