Τα αμύγδαλα διακρίνονται για την αντιοξειδωτική τους δράση, σημαντικό μέρος της οποίας βρίσκεται στη φλούδα τους, ενώ τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες τα έχουν αναγάγει σε απαραίτητο στοιχείο μιας διατροφής, κυρίως λόγω της επίδρασής τους στον κορεσμό και στην ικανοποίηση του αισθήματος της πείνας.
Επίσης, τα αμύγδαλα αποτελούν καλές πηγές ασβεστίου, με την απορρόφησή του από τον οργανισμό να κυμαίνεται στο 21%, ποσοστό αρκετά υψηλό εν συγκρίσει με το 32% των γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως αναφέρουν στο βιβλίο τους με τίτλο «Γνωρίστε τα ελληνικά super foods» οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι Κωνσταντίνος Ξένος και Αστερία Σταματάκη.
Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και «καλά» λιπαρά
Αξιοσημείωτες ποσότητες βιταμίνης Ε και Β2, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και μαγγανίου βρίσκονται μόλις σε μια χούφτα (28 γρ.) αμυγδάλων, καθιστώντας αυτόν τον καρπό πλούσια πηγή πολλών απαραίτητων για τον οργανισμό θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, μια χούφτα αμύγδαλα περιέχουν την ίδια ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών που βρίσκουμε σε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, η οποία, ωστόσο, περιέχει έως και 160 θερμίδες. Επομένως, θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στην κατανάλωση αμυγδάλων και να μην «ξεφεύγουμε» θεωρώντας τα απολύτως «αθώα» για τη διατροφή μας.
Παρέχουν προστασία απέναντι στις ασθένειες
Πολλές είναι οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς προκειμένου να ερευνήσουν τα ευεργετικά οφέλη που προσφέρει στην προστασία του οργανισμού απέναντι σε διάφορες παθήσεις η κατανάλωση αμυγδάλου.
Πιο συγκεκριμένα, πολλά φαίνεται πως είναι τα οφέλη για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 και ελαφρά υπερλιπιδαιμία (αυξημένα τριγλυκερίδια), με τις έρευνες να δείχνουν διάφορες επιμέρους επιδράσεις των αμυγδάλων, μειώνοντας:
Τα λιπίδια
Τα επίπεδα σακχάρου νηστείας
Τα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας