Ελληνίδα ερευνήτρια ανακάλυψε γιατί χάνουμε τη μνήμη μας

Ελληνίδα ερευνήτρια ανακάλυψε γιατί χάνουμε τη μνήμη μας

Η Κατερίνα Ακάσογλου ανακάλυψε πως μια πρωτεΐνη ευθύνεται για μια σειρά μοριακών και κυτταρικών γεγονότων που καταστρέφουν τις νευρωνικές συνδέσεις του εγκεφάλου και επέρχεται εξασθένηση της μνήμης

Man-Thinking-Memory-1280x873
Ένα νέο ένοχο για τη νόσο Αλτσχάιμερ ανακάλυψε Ελληνίδα ερευνήτρια. Η Κατερίνα Ακάσογλου, επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο που εργάζεται επίσης στα Ινστιτούτα Gladstone, κατάφερε για πρώτη φορά να αποδείξει ότι το ινωδογόνο (διαλυτή πρωτεΐνη που υπάρχει στο πλάσμα αίματος και από την οποία παράγεται δια της δράσης της θρομβίνης μια λευκή ινώδης ουσία) ευθύνεται για μια σειρά μοριακών και κυτταρικών γεγονότων που μπορούν να καταστρέψουν τις συνάψεις μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου και τελικά να επέλθει γνωστική εξασθένηση.

Ως γνωστόν οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ έχουν εκτεταμένες ανωμαλίες σε ένα δίκτυο αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου. Μερικές από αυτές τις ανωμαλίες μπορεί να συντελούν και στην γνωστική εξασθένηση που σχετίζεται με την ηλικία και δεν αφορά άτομα με άνοια. Ωστόσο, ο τρόπος δια του οποίου τέτοιες αγγειακές παθολογίες συντελούν στην γνωστική δυσλειτουργία παραμένουν μυστήριο για τους επιστήμονες.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης