Γιατί παθαίνω ουρολοιμώξεις;

Γιατί παθαίνω ουρολοιμώξεις;

Όσον αφορά στα συμπτώματα, καθώς τα μικρόβια είναι ύπουλα και απρόβλεπτα, άλλες φορές μπορεί να υπάρχουν πολύ έντονα συμπτώματα και άλλες φορές καθόλου στα αρχικά στάδια της μόλυνσης

ouroloimoksi
Η ουρολοίμωξη προκαλείται όταν μικροοργανισμοί προσβάλουν την ουρήθρα και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται.

Αν τα μικρόβια αυτά δεν προχωρήσουν τότε έχουμε μία απλή ουρηθρίτιδα. Όμως, αν η λοίμωξη εξελιχθεί, τότε μπορεί να παρουσιαστεί κυστίτιδα και αν τα μικρόβια φτάσουν στους νεφρούς τότε προκαλείται πυελονεφρίτιδα.

Συνήθως, το μικρόβιο που προκαλεί τις ουρολοιμώξεις είναι – το κολοβακτηρίδιο -που εντοπίζεται κυρίως στο έντερο, ενώ άλλα μικρόβια που μπορεί να ευθύνονται γι’ αυτές είναι: ο σταφυλόκοκκος, ο πρωτέας, τα χλαμύδια και το μυκόπλασμα.

Απ’ όλα αυτά μόνο οι ουρολοιμώξεις από – χλαμύδια & μυκόπλασμα – μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και γι’ αυτό στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να πάρει θεραπεία και ο άνδρας.

Κλείσιμο
Τις περισσότερες όμως φορές  τα μικρόβια της ουρολοίμωξης προέρχονται από τον ίδιο μας τον οργανισμό! Η άποψη ότι μπορούμε να κολλήσουμε μικρόβιο και να πάθουμε ουρολοίμωξη από τις τουαλέτες δεν είναι σωστή, καθώς για να συμβεί αυτό πρέπει το στόμιο της ουρήθρας να ακουμπήσει σε σημείο με μικρόβια για να μολυνθεί.

Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που προδιαθέτουν σε ουρολοίμωξη είναι ο διαβήτης, ενώ ευάλωτες είναι και οι γυναίκες που έχουν γεννήσει πρόσφατα, ειδικά αν υποβλήθηκαν σε καισαρική τομή. Γενικότερα, όσο πιο δυνατό είναι το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας, τόσο πιο δύσκολο είναι να προσβληθεί από τα μικρόβια.

Όσον αφορά στα συμπτώματα, καθώς τα μικρόβια είναι ύπουλα και απρόβλεπτα, άλλες φορές μπορεί να υπάρχουν πολύ έντονα συμπτώματα και άλλες φορές καθόλου στα αρχικά στάδια της μόλυνσης.

Το άρθρο υπογράφει ο Ευάγγελος Γκικόντες | μαιευτήρ – χειρουργός / γυναικολόγος

Διαβάστε περισσότερα στο www.kontasou.com 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης