Τοκοφοβία: Όταν το 22% των γυναικών φοβούνται την εγκυμοσύνη

neogennito


Σύμφωνα με ειδικούς του Hull University, όλο και περισσότερες γυναίκες υποφέρουν από «τοκοφοβία» - Επηρεάζει την καθημερινή λειτουργία τους

Μήπως τρομάζετε στην ιδέα να μείνετε έγκυος και να φέρετε στον κόσμο ένα παιδί; Δεν είστε μόνη, καθώς τα ίδια συναισθήματα νιώθει περίπου το 22% των γυναικών, σύμφωνα με ειδικούς του Hull University.

Βεβαίως, είναι πολύ συνηθισμένο για μια γυναίκα να αγχώνεται για την εγκυμοσύνη και τη δουλειά και να νιώθει αβεβαιότητα. Όμως, για ορισμένες γυναίκες, ο φόβος είναι τόσο μεγάλος που επισκιάζει την εγκυμοσύνη τους και επηρεάζει τις καθημερινές τους λειτουργίες.

Ο συγκεκριμένος φόβος αποκαλείται «τοκοφοβία», δηλαδή φοβία για την κύηση. Σε ορισμένες γυναίκες προκαλεί αηδία με την ιδέα της γέννησης.

Η τοκοφοβία μπορεί να είναι πρωτογενής και δευτερογενής.

Η πρωτογενής τοκοφοβία εμφανίζεται σε γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει στο παρελθόν. Η φοβία τους τείνει να προέρχεται από κάποια τραυματική εμπειρία του παρελθόντος, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής κακομεταχείρισης. Επίσης, μπορεί να συνδέεται με γνώση κάποιας δύσκολης εγκυμοσύνης ή επειδή έχουν εικόνες από επικίνδυνες κυήσεις.

Στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν δευτερογενή τοκοφοβία, το φαινόμενο οφείλεται σε προηγούμενη τραυματική εμπειρία κύησης, που τους δημιούργησε φόβο να γεννήσουν εκ νέου.

Αν και είναι δύσκολο να διαπιστωθεί η συχνότητα του φαινομένου, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τοκοφοβία αντιμετωπίζει ένα ποσοστό από 2,5% έως 14%. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές εκτιμούν ότι το πρόβλημα αγγίζει ένα ποσοστό 22% των γυναικών.

Γυναίκες με διαφορετικό υπόβαθρο

Οι γυναίκες με τοκοφοβία έχουν διαφορετικό υπόβαθρο. Είναι δύσκολο για τους επιστήμονες να προβλέψουν ποια γυναίκα θα το εμφανίσει, αν και θεωρείται ότι οι γυναίκες με τοκοφοβία είναι πιθανόν να έχουν άγχος και κατάθλιψη ή και άλλα διανοητικά προβλήματα.

Γυναίκες με τοκοφοβία δεν αποκλείεται να ζητήσουν να γεννήσουν με καισαρική τομή για να αποφύγουν τη διαδικασία της φυσιολογικής γέννας. Ορισμένες θεωρούν τη γέννα πολύ δύσκολη διαδικασία, κυρίως όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κινητικότητας του παιδιού.

Ανάμεσα στα συμπτώματα της τοκοφοβίας θεωρείται το άγχος, η αϋπνία, οι διατροφικές διαταρχές και η κατάθλιψη, ενώ υπάρχει κίνδυνος επιλόχιας κατάθλιψης. Επίσης, ορισμένες γυναίκες με τοκοφοβία ενδέχεται να έχουν λιγότερο ικανοποιητικό δέσιμο με τα παιδιά τους ή να αποφύγουν να γεννήσουν ξανά.

Πώς αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα

Πάντως, το πρόβλημα δεν είναι αξεπέραστο. Ορισμένες γυναίκες ζητούν βοήθεια από ειδικό, ενώ σε κάποιες άλλες είναι εύκολο να μιλήσουν με άλλες μητέρες. Πάντως, θα πρέπει οι γυναίκες με τοκοφοβία να νιώσουν ότι δεν είναι μόνες, κάτι που μπορεί να τις βοηθήσει πολύ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

stoxooi

Η φράση που ακούμε πιο συχνά σε κάθε ξεκίνημα μιας χρονιάς είναι «Νέα χρονιά, νέοι στόχοι!». Κατά πόσο όμως οι στόχοι αυτοί γίνονται πράξη; Φέτος, ας δεσμευτούμε σε υποσχέσεις που μπορούμε να τηρήσουμε και ας θέσουμε στόχους τους οποίους θα δούμε να πραγματοποιούνται!

nosokomeio

Επικίνδυνες συνθήκες επικρατούν σε δημόσια νοσοκομεία, λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ και των ράντζων που πλημμυρίζουν τους διαδρόμους αλλά και βασικά ιατρικά μηχανήματα εκτός λειτουργίας

2