FlagBoxing: Το υπόγειο γυμναστήριο στη Σαουδική Αραβία που μαθαίνει στις γυναίκες αυτοάμυνα

FlagBoxing: Το υπόγειο γυμναστήριο στη Σαουδική Αραβία που μαθαίνει στις γυναίκες αυτοάμυνα

Με αδιαφανείς τζαμαρίες, χωρίς πινακίδα έξω από την πόρτα και με μότο «Πάλεψε σαν κορίτσι» οι γυναίκες κάνουν μαθήματα kickboxing, muay thai, αλλά και crossfit 

Οι επισκέπτες στη Σαουδική Αραβία συχνά δυσκολεύονται να ανακαλύψουν τι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια της χώρας: η ζωή στο βασίλειο είναι οικογενειοκρατική και εντελώς ιδιωτική. 

Ωστόσο, παρά την εικόνα αυτή που κατά κύριο λόγο βγαίνει προς τα έξω, οι κανονικοί Σαουδάραβες μπορούν να διασκεδάζουν περισσότερο και να απολαμβάνουν ένα πιο ελεύθερο τρόπο ζωής από ό,τι γνωρίζει ο υπόλοιπος κόσμος. 

Τους τελευταίους μήνες, η δημόσια σφαρίρα της χώρας έχει αρχίσει να αλλάζει. Δεκάδες βασιλικά διατάγματα έχουν υπογραφεί και από επιτρέπει πλέον στις γυναίκες να οδηγούν ή να λαμβάνουν αξιώματα στην αστυνομία. 

Στην Τζέντα για παράδειγμα, μία γυναίκα, η οποία έχει βιώσει την χαλάρωση των νόμων σε όλη τη ζωή της, είναι η 41χρονη Χάλα αλ Αμρανί, η οποία αγωνίζεται για το δικαίωμα των γυναικών στην άσκηση και τη γυμναστική. 

Ο Σαουδάραβας πατέρα και η Αμερικανίδα μητέρα της ανέθρεψαν τη Χάλα ενθαρρύνοντάς τη να συμμετέχει στη γυμναστική, στο ποδόσφαιρο και τις πολεμικές τέχνες μέσα στα συγκροτήματα κατοικιών που διέμεναν εργαζόμενοι στην βιομηχανία πετρελαίου. Σε ηλικία 18 ετών κέρδισε τη μαύρη ζώνη στ ζίου ζίτσου.

«Μεγάλωσα πιστεύοντας ότι τα κορίτσια μπορούν να κάνουν οτιδήποτε. Ο αθλητισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός πιστεύω, επειδή δεν υπάρχει αυτό το χάσμα του διαχωρισμού των φύλων. Μεγαλώνοντας, ήμουν πολύ τυχερή που με ανέθρεψαν έτσι οι γονείς μου», δήλωσε στον Independent η 41χρονη.

Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, η Χάλα επέστρεψε στην Τζέντα, νιώθοντας όμως χωρίς κάποια κατεύθυνση. Όμως τελικά διοχεύτευσε το ταλέντο της στην πυγμαχία μαθαίνοντας μποξ σε φίλες της σε ένα άδειο δωμάτι στο σπίτι. 

Από στόμα σε στόμα, και με φίλους φίλων τελικά σχηματίστηκαν ολόκληρες τάξεις, μέχρι που τελικά συνειδητοποίησε ότι είχε έρθει η στιγμή να ανοίξει το δικό της γυμναστήριο και στούντιο πολεμικών τεχνών μόνο για γυναίκες, ένα από τα πρώτα του είδους που άνοιξαν στη χώρα. 

Το γυμναστήριό της ονομάζεται FlagBoxing και το μότο του είναι «Πάλεψε σαν κορίτσι». «Το να μπορείς να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου είναι πολύ καλό τόσο για την ψυχική όσο και τη σωματική σου υγεία. Σου δίνει απίστευτη δύναμη. Όταν έρχονται εδώ οι γυναίκες, θέλω να αισθανθούν ακριβώς αυτό. Και ε ίναι ορισμένες που το κάνουν πρώτη φορά στη ζωή τους», επισημαίνει.Παράλληλα, το FlagBoxing έχει μία ιδιαίτερα ενεργή παρουσία στα social media ωστόσο τεχνικά δεν έχει την απαιτούμενη άδεια. Οι τζαμαρίες είναι αδιαφανείς, δεν υπάρχει πινακίδα έξω από την πόρτα και οι γυναίκες που ενδιαφέρονται να γυμναστούν εκεί πρέπει να τηλεφωνήσουν στην Χάλα και να της ζητήσουν τη διεύθυνση.

Τα προγράμματα που διαθέτει το στούντιο της 41χρονης περιλαμβάνουν μαθήματα kickboxing, muay thai, crossfit και γυμναστική, εστιάζοντας στη δύναμη και τη φυσική κατάσταση. Η Χάλα έχει εκπαιδεύσει άλλους δύο προπονητές από το 2016 και εκτιμά ότι σήμερα διαθέτει 150 τακτικούς πελάτες. 


Η ίδια ελπίζει να ανοίξει και άλλα γυμναστήρια για γυναίκες στη χώρα. Όμως δεν είναι όλοι έτοιμοι για τις μεγάλες αλλαγές, καθώς συχνά γυναίκες αναγκάζονται να σταματήσουν τα μαθήματα, επειδή δεν έχουν την έγκριση από τους πατέρες ή τους συζύγους τους. Και όπως πολλοί Σαουδάραβες ανησυχεί ότι οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα μπορούν εν μία νυκτί να αποσυρθούν.


ΣΧΟΛΙΑ (2)

μπράβο στα κορίτσια

καλά κάνουν και παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Ακόμη και κει μπορούν να φέρουν την αλλαγή προς την ισότητα και το σεβασμό των δικαιωμάτων τους. Είναι ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

assassin

Δεν νομίζω να κάνουν και πολλά πράγματα. Το κοράνι δεν αστειεύεται. Με μερικά φαπίδια και δημόσια χουφτώματα όλα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό. Ακόμη γελάω με την δυναμική Ούμα Θέρμαν που δεν μπορούσε να οδηγήσει ούτε αμάξι γρήγορα σε ευθεία. Την παρουσίαζαν για τίγρη, αλλά είχε σήμα το λιοντάρι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

parousiastia_main01

Λάθος prints σε επίμαχα σημεία και απόπειρες να δείξει το σώμα πιο αδύνατο, αλλά το σχέδιο του φορέματος παραπέμπει σε κάτι πιο kinky είναι μερικά από τα πιο τραγελαφικά παραδείγματα ραπτικής και σχεδίου

1
bay-feet

Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα-ορόσημο για το λεγόμενο «παράδοξο της προόδου στις σύγχρονες κοινωνίες» - Η επαφή με άλλα παιδιά και η έκθεση σε μικροοργανισμούς μειώνουν τον κίνδυνο

8