Βγάζετε πολλές «selfies»; Μην φοβάστε, δεν πάσχετε από διαταραχή...

Βγάζετε πολλές «selfies»; Μην φοβάστε, δεν πάσχετε από διαταραχή...

Πώς αναπτύχθηκε και πώς καταρρίπτεται η παραφιλολογία γύρω από το δήθεν «σύνδρομο των selfies»

Βγάζετε πολλές «selfies»; Μην φοβάστε, δεν πάσχετε από διαταραχή...
Ξεκίνησε σαν «μόδα», που πολλοί πίστευαν ότι θα κάνει, ως συνήθως, τον... κύκλο της, και θα περάσει. Κι όμως, στις μέρες μας και καθώς η τεχνολογία προχωρά, η «αυτοκρατορία» των selfies καλά κρατεί.

Καθώς φαίνεται, μάλιστα, ήρθε για να μείνει, καθώς όλες οι νέες συσκευές smartphones ή φωτογραφικών μηχανών, στο βαθμό που εξελίσσονται, φροντίζουν να παρέχουν και τη δυνατότητα λήψης ολοένα και πιο ευκρινών, ποιοτικών και, φυσικά, περισσότερων selfies, ανταποκρινόμενες στην τάση της εποχής και, ταυτόχρονα, στις ανάγκες των καταναλωτών.

Δεν είναι λίγοι, βέβαια, εκείνοι που αναρωτιούνται: μήπως η... μανία των selfies είναι ενδεικτική της απομόνωσης και αποξένωσης των ανθρώπων; Πού πήγε, αλήθεια, εκείνη η... μαγεία του να ποζάρεις με την παρέα σου και να ζητάς από έναν φίλο σας -ή ακόμα και απ΄πο έναν άγνωστο- να σας φωτογραφίσει; Και μήπως, ακόμα χειρότερα, οι άνθρωποι που βγάζουν πολλές selfies, πάσχουν στην πραγματικότητα από κάποια διανοητική διαταραχή;

Η απάντηση των επιστημόνων είναι ξεκάθαρη και κατηγορηματικά αρνητική. Όχι, το να βγάζει κανείς πολλές selfies δεν υποδηλώνει σε καμία περίπτωση ότι πάσχει από κάποια διανοητική διαταραχή.

Κλείσιμο


Η αντίθετη αντίληψη -ότι δηλαδή πρόκειται για κάποια διαταραχή του νου- βασίστηκε τα προηγούμενα χρόνια σε μια... δημοσίευση-«τρολλιά», της οποίας κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ελέγξει την πηγή. Ήταν συγκεκριμένα πριν από περίπου δύο χρόνια, τον Μάρτιο του 2014, που μια σατιρική σελίδα με έδρα τις Φιίππίνες και τίτλο «The Adobo Chronicles» -κάτι αντίστοιχο, για τους γνωρίζοντες, με το σατιρικό «The Onion» στις ΗΠΑ ή ακόμα και με το ελληνικό «Το Κουλούρι»- δημοσίευε την «είδηση» ότι η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση (APA) αναγνώρισε τη λήψη φωτογραφιών selfies ως... διανοητική διαταραχή, η οποία πιστοποιεί ότι ο «ασθενής» πάσχει από έλλειψη αυτοεκτίμησης και προσπαθεί να καλύψει με τον τρόπο αυτό τα κενά που έχει στο θέμα της οικειότητας.

Η εν λόγω δημοσίευση έκανε αμέσως το γύρο του κόσμου μέσω των social media, δίχως κανείς να μπει στον κόπο να ελέγξει την πηγή της. Μάλιστα, υιοθετήθηκε άκριτα από «ειδικούς», ακόμα και στη χώρα μας, οι οποίοι έσπευσαν να μιλήσουν μέχρι και για το... «σύνδρομο των selfies», δίχως να στηρίζονται σε κανένα επιστημονικό και τεκμηριωμένο δεδομένο.

Η αλήθεια, όπως υποδεικνύει και το έγκυρο PsychCentral, είναι ότι, όσο και αν ψάξει κανείς, δεν θα βρει καμία έρευνα που να υποδεικνύει -πόσω μάλλον, να αποδεικνύει- ότι υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στις selfies και σε κάποια διανοητική διαταραχή (mental disorder). Και, όπως επισημαίνεται, είναι απίθανο να δούμε μια διαταραχή με το όνομα «selfitis» μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Το μόνο που μπορεί να πει κανείς, είναι ότι, ενδεχομένως, εάν σε κάποιο άτομο προϋπάρχει η τάση του ναρκισσισμού, τότε αυτή μπορεί να ενισχυθεί μέσα από τις selfies. Και πάλι, ωστόσο, είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για... σύνδρομο ή για διανοητική διαταραχή.

Όσοι πιστοί, λοιπόν, συνεχίστε άφοβα να στρέφετε την κάμερα προς τον εαυτό σας και να καταγράφετε με τον φακό τις αγαπημένες σας στιγμές. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να τηρείτε κάποιους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας, που ποικίλλουν ανάλογα με την τοποθεσία που επιλέγετε για να στήσετε το σκηνικό της φωτογραφίας σας, αλλά και να μην το... παρακάνετε. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο...


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης