Γιατί οι τιμές των φουντουκιών εκτοξεύονται στα ύψη;

Γιατί οι τιμές των φουντουκιών εκτοξεύονται στα ύψη;

Μην παραξενευτείτε αν στα πακέτα ανάμικτων ξηρών καρπών που αγοράζετε συνήθως, λείπουν τα αγαπημένα σας φουντούκια...Ο παγετός που έπληξε τον περασμένο Χειμώνα την Τουρκία, την μεγαλύτερη παραγωγό χώρα φουντουκιών στον κόσμο, διπλασίασε την τιμή τους μέσα σε λίγους μήνες

Γιατί οι τιμές των φουντουκιών εκτοξεύονται στα ύψη;
«Μαύρες μέρες» έρχονται για τους ζαχαροπλάστες τους επόμενους μήνες, αφού ένα από τα βασικά υλικά της δουλειάς τους, τα φουντούκια, έφθασαν σε τιμές δυσθεώρητες, εξαιτίας του παρατεταμένου παγετού που έπληξε τον χειμώνα την Τουρκία.

Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα στον κόσμο για τα φουντούκια και στα εδάφη της καλλιεργείται το 70% της παγκόσμιας παραγωγής. Ο παγετός που έπληξε τα δέντρα της φουντουκιάς τον περασμένο χειμώνα στην Τουρκία εκτόξευσε ήδη την τιμή του νόστιμου και τραγανού καρπού σε τιμές διπλάσιες σχεδόν από τις περσινές, τιμές που όπως λένε χαρακτηριστικά οι έμποροι φουντουκιών δεν είχαν σημειωθεί ξανά σε βάθος δεκαετίας.

Κλείσιμο
Το πόσο σημαντικό είναι το φουντούκι στην παρασκευή γλυκισμάτων και αλειμμάτων, όπως η Nutella, το εξηγεί η έμπορος Giles Hacking, που εμπορεύεται φουντούκια και έχει την έδρα της στο Λονδίνο. Η Hacking τονίζει ότι η αύξηση των τιμών των φουντουκιών θα είναι ένα σοκ για τις μεγάλες βιομηχανίες σοκολάτας, που ήδη προσπαθούν να συμπιέσουν το κόστος παραγωγής τους. Επιπροσθέτως δε αυτοί οι βιομήχανοι έχουν να αντιμετωπίσουν και την αύξηση της τιμής του κακάο.

Ο Brijesh Krishnaswamy, αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού για τους εδώδιμους ξηρούς καρπούς στην τουρκική πόλη Olam, δηλώνει ότι η παραγωγή φουντουκιών στην χώρα ήταν συνήθως 800.000 τόννοι ετησίως και εξαιτίας του παγετού έπεσε το 2014 στους 500.000 τόνους, ενώ η τιμή του κιλού για τα φουντούκια από 5,56 δολάρια που κυμαινόταν το κιλό, σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης