Από ποια νόσο πάσχουν όσοι ανάβουν το πρώτο τσιγάρο της ημέρας μόλις ξυπνήσουν

Από ποια νόσο πάσχουν όσοι ανάβουν το πρώτο τσιγάρο της ημέρας μόλις ξυπνήσουν

Μελέτη με ελληνική υπογραφή καταγράφει τις συνήθειες καπνίσματος σε άτομα με ή χωρίς χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ειδικότερα την ώρα της ημέρας που ανάβουν το πρώτο τους τσιγάρο

woman_smoke_cigarette_1515572751

Παρά τον αυξημένο κίνδυνο για την υγεία τους, οι καπνιστές με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) επιμένουν να έρχονται πρώτοι στην κούρσα του πρώτου τσιγάρου της ημέρας, σύμφωνα με μελέτη Ελλήνων ερευνητών από το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου», το Κέντρο Υγείας Ευόσμου, το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Όπως δείχνουν τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Chronic Respiratory Disease, οι πάσχοντες με ΧΑΠ  ξεκινούν το κάπνισμα αρκετά νωρίς το πρωί, σε σχέση με τους καπνιστές χωρίς την νόσο, ενώ η εξάρτησή τους από τη νικοτίνη κινείται σε υψηλότερα επίπεδα.

«Το κάπνισμα αποτελεί τον πιο κοινό παράγοντα κινδύνου για τη ΧΑΠ και επιδεινώνει την εξέλιξη της νόσου» σημειώνει η ερευνητική ομάδα, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της εξάρτησης από τη νικοτίνη ως ανασταλτικό παράγοντα για τη διακοπή του καπνίσματος και την αποφυγή των σοβαρών επιπτώσεών του στην πνευμονική λειτουργία.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης