Γήρανση: Η κακή συνήθεια που – εκτός των άλλων δεινών – συρρικνώνει τον εγκέφαλο

Γήρανση: Η κακή συνήθεια που – εκτός των άλλων δεινών – συρρικνώνει τον εγκέφαλο

Αν και πλέον είναι πλήθος οι μελέτες που έχουν καταλήξει στο πόσο επιβλαβής είναι αυτή η συνήθεια, αρκετοί εξακολουθούν να την υιοθετούν στην καθημερινότητά τους

smoking_531129553
Από τον καρκίνο μέχρι την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, πολλές είναι οι αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία. Μια νεότερη μελέτη κατάφερε να αποδείξει ακόμα μια από αυτές, που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι καπνιστές διατρέχουν υψηλό κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Biological Psychiatry Global Open Science, το κάπνισμα θα μπορούσε να συρρικνώσει τον εγκέφαλο. Παρόλα αυτά, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω απώλεια εγκεφαλικού ιστού, χωρίς όμως να επανορθώνεται η βλάβη που έχει ήδη πραγματοποιηθεί στο μέγεθος. Δεδομένου ότι ο εγκέφαλος των ανθρώπων χάνει φυσιολογικά όγκο με την ηλικία, το κάπνισμα ουσιαστικά προκαλεί πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου, δήλωσαν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις.

«Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες αγνοούσαν τις επιπτώσεις του καπνίσματος στον εγκέφαλο, εν μέρει επειδή το επίκεντρο ήταν στις μεγάλες επιπτώσεις του καπνίσματος στους πνεύμονες και την καρδιά. Αλλά καθώς αρχίσαμε να εξετάζουμε τον εγκέφαλο πιο προσεκτικά, έγινε φανερό ότι το κάπνισμα είναι επίσης πολύ βλαβερό για τον εγκέφαλο» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας δρ Laura J. Bierut, MD, η Alumni Endowed Professor of Psychiatry.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης