ΕΟΦ: Νέες συστάσεις για τη χορήγηση φαρμάκου για την επιληψία και την ημικρανία στην εγκυμοσύνη

ΕΟΦ: Νέες συστάσεις για τη χορήγηση φαρμάκου για την επιληψία και την ημικρανία στην εγκυμοσύνη

Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι η τοπιραμάτη μπορεί να προκαλέσει μείζονες συγγενείς δυσπλασίες και περιορισμό της εμβρυϊκής ανάπτυξης όταν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της κύησης

woman_tired_2184679453
Νέους περιορισμούς για την πρόληψη της έκθεσης στη δραστική ουσία τοπιραμάτη κατά τη διάρκεια της κύησης ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), κατόπιν συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ σε επιστολή του προς τους επαγγελματίες υγείας, η τοπιραμάτη μπορεί να προκαλέσει μείζονες συγγενείς δυσπλασίες και περιορισμό της εμβρυϊκής ανάπτυξης όταν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της κύησης. «Πρόσφατα δεδομένα υποδεικνύουν επίσης έναν πιθανώς αυξημένο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών (ΝΑΔ), συμπεριλαμβανομένων διαταραχών αυτιστικού φάσματος, νοητικής αναπηρίας και διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερδραστηριότητας (ΔΕΠΥ), μετά τη χρήση τοπιραμάτης κατά τη διάρκεια της κύησης».

Συγκεκριμένα, ισχύουν νέες αντενδείξεις για τη θεραπεία της επιληψίας: στην κύηση, εκτός εάν δεν υπάρχει κατάλληλη εναλλακτική θεραπεία, σε γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία οι οποίες δεν χρησιμοποιούν αντισύλληψη υψηλής αποτελεσματικότητας. Η μόνη εξαίρεση είναι μία γυναίκα για την οποία δεν υπάρχει κατάλληλη εναλλακτική λύση, αλλά ηοποία σχεδιάζει μια κύηση και είναι πλήρως ενημερωμένη σχετικά με τους κινδύνους από τη λήψη τοπιραμάτης κατά τη διάρκεια της κύησης.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης