Προωρότητα: Φροντίζοντας το νεογνό και τους γονείς

Προωρότητα: Φροντίζοντας το νεογνό και τους γονείς

Περίπου 1 στα 10 παιδιά γεννιούνται πρόωρα σε όλο τον κόσμο. Το ταξίδι είναι μακρύ και γεμάτο προκλήσεις. Με την κατάλληλη φροντίδα και κατεύθυνση, όμως, το πρόωρο μωρό μπορεί να νικήσει τη μάχη για τη ζωή. Ο κύριος Γεώργιος Μαυρογεώργος Παιδίατρος - Νεογνολόγος, Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο ΜΕΝΝ ΜΗΤΕΡΑ μιλάει στο ygeiamou για τα πρόωρα μωρά

baby_sh__1_
Προωρότητα… Μία λέξη… Αμέτρητες ιστορίες και συναισθήματα πίσω από αυτή. Χαρά, λύπη, αγωνία γενικά, αγωνία για το αύριο, προσμονή, ενοχές, πένθος… Παιδιά που βγήκαν νικητές, παιδιά που πετούν στους ουρανούς, όλα τους μαχητές. Οι πιο γενναίοι μαχητές. Όλα τους έχουν κάτι να μας διδάξουν και, κυρίως, τη θέληση για ζωή.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Πρόωρο ονομάζεται κάθε μωρό που γεννιέται πριν τις 37 εβδομάδες κύησης. Μεγάλο (ή όψιμο) πρόωρο είναι το 34-36 εβδομάδων, πολύ πρόωρο είναι το 28-32 εβδομάδων και εξαιρετικά πρόωρο το <28 εβδομάδων κύησης. Συνήθως, τα πρόωρα μωρά έχουν και χαμηλό βάρος γέννησης, δηλαδή ζυγίζουν λιγότερο από 2,5 κιλά. Εν έτει 2023, ένα μωρό μπορεί να γεννηθεί στις αρχές του 6ου μήνα της εγκυμοσύνης (ή την 22η εβδομάδα κύησης) με εξαιρετικά χαμηλό βάρος γέννησης -500 γραμμάρια ή και λιγότερο- και να επιβιώσει.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης