Κρυολογήσατε; Για ποιο λόγο δεν πρέπει να πάρετε αντιβίωση

Κρυολογήσατε; Για ποιο λόγο δεν πρέπει να πάρετε αντιβίωση

Όταν ένα απλό κρυολόγημα μας ταλαιπωρεί, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να ανακάμψει γρηγορότερα είναι να ξεκουραστούμε και να τρώμε υγιεινά. Χωρίς αντιβίωση!

sinaxi
Τους χειµερινούς µήνες υπάρχει πάντα αύξηση των ιώσεων, της γρίπης και του κοινού κρυολογήµατος. Αυτό συμβαίνει επειδή το κρύο ευνοεί τις λοιµώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Χρειάζεται αντιβίωση για την αντιμετώπισή τους; Απλούστατα, όχι.

∆υστυχώς, η χώρα μας φημίζεται για την κατάχρηση αντιβιοτικών, τα οποία λαμβάνουμε χωρίς λόγο και με πολύ δυσάρεστες συνέπειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρεται στις ενημερωτικές οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι βρογχίτιδες πρέπει να αντιµετωπιστούν µε αντιβιοτικά. Οµως, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, οι βρογχίτιδες προκαλούνται από ιούς και τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν τους ιούς.

Από την ίδια πηγή, πληροφορούμαστε ότι η αλλαγή στο χρώµα της βλέννας από τη µύτη είναι αναµενόµενη στις ιώσεις. Κίτρινη, πράσινη ή παχύρρευστη βλέννα είναι φυσιολογική και δεν χρειάζεται αντιβίωση. Επίσης, τα κρυολογήµατα µπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από δύο εβδοµάδες. Κατά µέσο όρο, τα παιδιά κρυολογούν έξι φορές τον χρόνο.

Επομένως, οι αντιβιώσεις δεν βοηθούν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. Αντιθέτως, όταν γίνεται κατάχρηση αντιβιοτικών, δημιουργούνται ανθεκτικά μικρόβια. Κοινώς, τα αντιβιοτικά γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση μικροβιακών λοιμώξεων, όπως η ουρολοίµωξη ή η µικροβιακή αµυγδαλίτιδα. Η αναποτελεσματικότητα του αντιβιοτικού μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η θεραπεία, όταν χρειαστεί, να είναι μεγαλύτερης διάρκειας και πιο δαπανηρή.



Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης