Όραση: Νέα γενιά φαρμάκων υπόσχεται να βάλει φρένο στην εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Όραση: Νέα γενιά φαρμάκων υπόσχεται να βάλει φρένο στην εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Μια νέα υπό μελέτη κατηγορία φαρμάκων προτείνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ως αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης σοβαρών οφθαλμολογικών παθήσεων, οι οποίες, ελλείψει διαθέσιμων θεραπειών, ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμη και σε τύφλωση

eye_pill
Μια νέα θεραπευτική αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων των ματιών διερευνούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, προτείνοντας ότι μια συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων θα μπορούσε να έχει μια πιθανή κλινική χρησιμότητα σε ιατρικές καταστάσεις όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD), η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (DR) και η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδίτιδα (RP). Τα νέα ερευνητικά ευρήματα δημοσιεύονται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Αυτές οι χρόνιες, προοδευτικές ασθένειες του αμφιβληστροειδούς προκύπτουν από γενετικές και περιβαλλοντικές διαταραχές της σταθερότητας των κυττάρων και των ιστών. Τέτοιες διαταραχές συσσωρεύονται μετά από χρόνια έκθεση στο στρες, οδηγώντας σε προοδευτική εξασθένηση της όρασης και, πολλές φορές, ακόμη και σε τύφλωση. Παρά τις έρευνες δεκαετιών, οι θεραπευτικές επιλογές για τα εκατομμύρια των ασθενών που υποφέρουν από αυτές τις διαταραχές παραμένουν σοβαρά περιορισμένες, ειδικά για τη θεραπεία πρώιμων σταδίων της νόσου, όταν η δυνατότητα διατήρησης της δομής και της οπτικής λειτουργίας του αμφιβληστροειδούς είναι μεγαλύτερη. Σήμερα, περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από απώλεια όρασης που προκαλείται από αυτές τις παθήσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης