Τέσσερις τρόποι για φιλικό μικροβίωμα και καλύτερη διάθεση

Τέσσερις τρόποι για φιλικό μικροβίωμα και καλύτερη διάθεση

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η καλή διάθεση και ψυχική υγεία «περνούν» και από το έντερο, γι΄ αυτό και οι ειδικοί προτείνουν μικρές αλλά ουσιαστικές διατροφικές παρεμβάσεις για να τις εξασφαλίσετε

190516204511_WOMAN_GUT-1280x720
Χαρακτηρίζεται καθρέφτης της συνολικής υγείας, «δεύτερος εγκέφαλος» και παράγοντας σταθερότητας της σωματικής και ψυχική ευεξίας. Το έντερο αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπου και το μικροβίωμά του έναν σύμμαχο ή εχθρό, αναλόγως της φροντίδας που δείχνουμε για την ποικιλία και τον πληθυσμό των βακτηρίων που τον συνθέτουν.

Το «είμαστε ό,τι τρώμε» ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του εντερικού μικροβιώματος, αφού οι επιλογές μας θα καθορίσουν την ποιότητά του και κατ΄επέκταση τη διάθεσή μας. Σύμφωνα με την επιστημονική απόψη που επικρατούσε παλαιότερα, το έντερο μπορούσε να επηρεάσει τη διάθεση μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος, αξιοποιώντας τα ανοσοκύτταρα για να στείλει μηνύματα στον εγκέφαλο. Σήμερα πλέον είναι γνωστό πως υπάρχει ένα δίκτυο επικοινωνίας που συνδέει το έντερο με τον εγκέφαλο, ο άξονας εντέρου- εγκεφάλου (gut-brain axis), και ότι ορμόνες, νευροδιαβιβαστές και άλλες ουσίες που απελευθερώνονται στο έντερο φτάνουν στον εγκέφαλο. Χαρακτηριστικά, το 95% της σεροτονίνης, της ορμόνης της ευτυχίας, παράγεται στο έντερο.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης