Τελειομανία: Το βαρύ τίμημα που πληρώνουν όσοι κυνηγούν την τελειότητα

Τελειομανία: Το βαρύ τίμημα που πληρώνουν όσοι κυνηγούν την τελειότητα

Σοβαρές συνέπειες μπορεί να έχει το κυνήγι της «άπιαστης» τελειότητας. Επιστήμονες τις αναδεικνύουν μέσα από μελέτη και προτείνουν δύο σωτήρια tips

220531142234_woman_sad_depression
Το συνεχές κυνήγι της τελειότητας, η τελειοθηρία ή τελειομανία όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και κοινωνική ζωή του ατόμου όπως κατάθλιψη, αίσθημα του «μη ανήκειν» και κοινωνική απομόνωση. Στο συμπέρασμα κατέληξε πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής την ψυχολόγο Katerina Rnic από το πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Social and Clinical Psychology. Τα ευρήματα σχολιάζει σε άρθρο του Αμερικανός ψυχολόγος Mark Travers.

Στη διερεύνηση του ρόλου της τελειοθηρίας στην εμφάνιση κατάθλιψης οδήγησε ένα παλαιότερο ερευνητικό project της επιστημονικής ομάδας που συνέδεσε το εξιδανικευμένο από την κοινωνία στοιχείο της προσωπικότητας με επικίνδυνα ψυχολογικά «σκοτάδια». Για τη διακρίβωση των τύπων τελειοθηρίας που ωθούν στην κατάθλιψη, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε ένα μοντέλο που σχετίζει την τελειοθηρία με την κοινωνική απόσυρση από το σύνολο και κατ’ επέκταση την κακή διάθεση και τα καταθλιπτικά συμπτώματα, «δεδομένου ότι το επαγώμενο από τις διαπροσωπικές σχέσεις στρες αποτελεί από τις κυρίαρχες αιτίες κατάθλιψης», σύμφωνα με τη Δρ Rnic. Η επιστημονική ομάδα μελέτησε τις βασικές μορφές τελειοθηρίας:

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης