Κορωνοϊός – Μητέρες: Η πανδημία τριπλασίασε αυτή την ψυχική διαταραχή

Κορωνοϊός – Μητέρες: Η πανδημία τριπλασίασε αυτή την ψυχική διαταραχή

Μεγάλη αύξηση σημείωσαν το ποσοστά επιλόχειου κατάθλιψης για τις γυναίκες που έφεραν στον κόσμο το μωρό τους εν μέσω πανδημίας. Τι αποκαλύπτει νεότερη έρευνα

220317191429_postpatrum_depression_mother_epiloxios
Η μητρότητα εν μέσω πανδημίας τέθηκε από νωρίς στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, ώστε να διαπιστωθεί εάν και με ποιο τρόπο μπορεί να επηρεάσει μια λοίμωξη με κορωνοϊό την έγκυο και το κύημα. Μολονότι οι έγκυες γυναίκες αποτέλεσαν προτεραιότητα των περισσότερων εμβολιαστικών εκστρατειών ανά τον κόσμο, η πανδημία πρόλαβε να αφήσει το σκληρό της σημάδι.

Σχετικά πρόσφατα, μελέτη του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL) είχε διαπιστώσει ότι οι μισές σχεδόν γυναίκες που απέκτησαν παιδί στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, οπότε και οι περισσότερες χώρες επέβαλαν αυστηρά lockdown, ήρθαν αντιμέτωπες με την επιλόχειο κατάθλιψη σε ποσοστά υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρώπης (23%), σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL).

Η νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στο BMC Research Notes, συμπέρανε ότι τα ποσοστά επιλόχειου κατάθλιψης τριπλασιάστηκαν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με μία στις πέντε μητέρες να αναφέρουν επιπλέον σκέψεις αυτοτραυματισμού, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Clayton Shuman, Επίκουρο Καθηγητή Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ο οποίος επεσήμανε ότι πρόκειται για ανησυχητική εξέλιξη «δεδομένου ότι πριν από την πανδημία, [παλαιότερη μελέτη] διαπίστωσε ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών σε γυναίκες πριν και μετά τον τοκετό στις ΗΠΑ βρίσκονται σε ανοδική πορεία».


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης