Το μαγικό βοτάνι που διώχνει το άγχος, τονώνει τη μνήμη και την άμυνα

Το μαγικό βοτάνι που διώχνει το άγχος, τονώνει τη μνήμη και την άμυνα

Ένα «μαγικό» αρωματικό υπάρχει στα ντουλάπια και τα ράφια της κουζίνας πολλών νοικοκυριών ή και φυτεμένο σε γλαστράκια, το οποίo υπόσχεται σημαντικά οφέλη για την υγεία

220201193046_rosemary_dendrolivano
«Κα’μένε δεντρολίβανε κανείς νερό δε σου ‘βανε. Κανείς δε σου ‘βανε νερό κι ήρθα και σ’ εύρηκα ξερό», λένε οι στίχοι ενός παραδοσιακού τραγουδιού από την Απείρανθο της Νάξου. Πέραν της τέχνης, το δενδολίβανο ή ἀπόσπληνος όπως αποκαλούσαν οι αρχαίοι ημών, βρήκε ευρεία εφαρμογή ανά τους αιώνες και στην παραδοσιακή ιατρική πολιτισμών και λαών. Οι αρχαίοι Έλληνες το τοποθετούσαν ως στεφάνη στο κεφάλι τους προς ενίσχυση της μνήμης, ο πρώτος Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Καρλομάγνος απαιτούσε να καλλιεργείται στους βασιλικούς κήπους και ήταν κύριο συσταστικό της κολόνιας του Ναπολέοντος Βοναπάρτη, η οποία είχε και αντισηπτικές ιδιότητες.

Η χρήση του αρωματικού βοτάνου προβλεπόταν επίσης για την αντιμετώπιση γαστρεντερικών και νευρολογικών διαταραχών, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, την ανακούφιση από το άγχος και τον εφοδιασμό του οργανισμού με πλήθος θρεπτικών στοιχείων μεταξύ των οποίων φυτοχημικές ενώσεις που συμβάλλουν στην καλή υγεία των ματιών και του ήπατος, μέταλλα (ασβέστιο, σίδηρος, μαγγάνιο) και πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β5, Β1, Β2 ή ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, Β3 ή νιασίνη) καθώς επίσης Α και C.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης