Πότε χρειάζεται ψυχολόγο το παιδί

Πότε χρειάζεται ψυχολόγο το παιδί

Έρχεται η στιγμή που ο γονιός κάνει τον ντετέκτιβ και εντοπίζει τις ενδείξεις στη συμπεριφορά του παιδιού οι οποίες αποκαλύπτουν ότι χρειάζεται τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας

211109153856_paidiperiod
Όλοι οι γονείς επιθυμούν το καλό του παιδιού τους. Όταν το παιδί ανεβάσει πυρετό, λόγου χάρη, το πηγαίνουν στον γιατρό. Όταν όμως έχει άγχος ή δείχνει στεναχωρημένο, οι περισσότεροι γονείς δεν είναι σίγουροι για το τι πρέπει να κάνουν. Όπως και οι ενήλικες, τα παιδιά περνάνε δύσκολες φάσεις στη ζωή τους και χρειάζονται υποστήριξη, κάποιον να τους δείξει τον δρόμο ή απλώς να τα ακούσει χωρίς να τα κρίνει και να τα βοηθήσει με συγκεκριμένες θεραπευτικές τεχνικές να διαχειριστούν τα δύσκολα συναισθήματά τους.

Συχνά οι γονείς περιμένουν «να περάσει» αυτό που έχει το παιδί ή προσπαθούν να το στηρίξουν λέγοντάς του «δεν έχεις τίποτα», χωρίς να συνειδητοποιούν ότι το παιδί έχει «κάτι» και έτσι χάνουν πολύτιμο χρόνο. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι γονείς δυσκολεύονται να ερμηνεύσουν τα σημάδια, με αποτέλεσμα να νιώθουν και οι ίδιοι μπερδεμένοι και στρεσαρισμένοι.

Τα παιδιά έχουν έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις απέναντι σε μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους, όπως η διαχείριση σοβαρής, ξαφνικής ή χρόνιας ασθένειας, ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας του γονιού, το διαζύγιο, μια μεγάλη αλλαγή (νέο μωρό, αλλαγή πόλης/χώρας, αλλαγή σχολικής βαθμίδας ή σχολείου), θάνατος στην οικογένεια ή στον στενό κύκλο, αν το παιδί είναι στόχος σχολικού εκφοβισμού. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει κάποια ορατή εξήγηση για την εμφάνιση κάποιου προβλήματος, ένα παιδί μπορεί να έχει ποικίλους λόγους για να ζορίζεται συναισθηματικά. Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι τα παιδιά επιθυμούν να είναι αρεστά στους γονείς τους, είναι σπάνιο να ξεκινήσουν τη συζήτηση λέγοντας «έχω άγχος» ή «είμαι πολύ στεναχωρημένος/η».

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης