Τα καλλυντικά που «τρελαίνουν» τις ορμόνες – Τι μπορεί να προκαλέσουν

Τα καλλυντικά που «τρελαίνουν» τις ορμόνες – Τι μπορεί να προκαλέσουν

Κραγιόν, κρέμες προσώπου, προϊόντα για τα μαλλιά και βαφές μαλλιών αποτελούν μέρος της καθημερινότητας πολλών γυναικών. Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο ενδέχεται να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού. Δείτει τι αποκαλύπτει ισπανική έρευνα

210406213034_cosmetics
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο San Cecilio της Γρανάδα προειδοποιούν ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία νέας έρευνας οι χημικές ουσίες που βρίσκονται σε αρκετά καλλυντικά ευρείας χρήσης και δρουν ως ενδοκρινικοί διαταρράκτες μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνιση της ενδομητρίωσης. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Environmental Research και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος που ονομάζεται EndEA.

Η ενδομητρίωση είναι μια αρκετά κοινή γυναικολογική πάθηση, καθώς εκτιμάται ότι προσβάλει μια στις δέκα γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Αυτό που την χαρακτηρίζει είναι η μη φυσιολογική εμφάνιση ενδομήτριου ιστού έξω από τη μήτρα και σε περιοχές όπως στο περιτόνεο, οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες, το έντερο και η ουροδόχος κύστη. Μερικά από τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι ο χρόνιος πόνος χαμηλά στην κοιλιά και ο πόνος κατά την επαφή, δυνατοί πόνοι πριν ή κατά την διάρκεια της περιόδου. ενώ έχει συσχετιστεί και με υπογονιμότητα.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης