Οι σκύλοι-οδηγοί δανείζουν τα μάτια τους σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης

Το αξιοθαύμαστο έργο της σχολής σκύλων-οδηγών «Λάρα»

Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Σκύλων «International Dog Festival – Athens 2013» που διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό με την χορηγία και συνεργασία του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας, δεκάδες ήταν οι σκύλοι και οι χειριστές τους που παρήλασαν μπροστά από αυστηρούς κριτές από ολόκληρο τον κόσμο.

Από τους ελληνικούς ιχνηλάτες, τα γιγαντιαία κανίς, τους γερμανικούς ποιμενικούς και άλλες πολλές φυλές σκύλων, ξεχώρισαν υπέροχα λαμπραντόρ με ένα χαρακτηριστικό σαμάρι στη ράχη τους.

Ήταν τα υπερήφανα μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Λάρα», τη σχολή σκύλων-οδηγών, που εκπαιδεύει και παρέχει σκύλους-οδηγούς σε άτομα με απώλεια όρασης, εντελώς δωρεάν.

Οι πανέμορφοι σκύλοι πέτυχαν επιδέξια στα τεστ που τους έθεσαν οι εκπαιδευτές, πέρασαν με μοναδική ευελιξία τα εμπόδια-κώνους που τοποθετήθηκαν στον δρόμο τους και όλα αυτά καθοδηγώντας τον χειριστή τους που είχε δεμένα τα μάτια του.

Από την οικογένεια των σκύλων-οδηγών δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα γλυκύτατα κουτάβια, τα οποία ξεκινούν την εκπαίδευσή τους σταδιακά, η οποία ολοκληρώνεται όταν ο σκύλος γίνεται «ομάδα» με τον άνθρωπο που βοηθά.

Όπως αναφέρει η ίδια η οργάνωση «η εκπαίδευση είναι απαιτητική και διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια», ενώ ένας οδηγός-τυφλών εργάζεται περίπου δέκα χρόνια και έπειτα περνά το υπόλοιπο της ζωής του ως κατοικίδιος σκύλος.

Οι σκύλοι-οδηγοί γνωρίζουν 25 εντολές και κάποιες από τις δεξιότητές τους είναι να εντοπίζουν διαβάσεις, να προσπερνούν κάθε είδους εμπόδια, να επινοούν εναλλακτικές διαδρομές, να γνωρίζουν προκαθορισμένες διαδρομές, να χειρίζονται την κυκλοφορία των οχημάτων, να κρίνουν πότε πρέπει να αγνοήσουν μία εντολή.

Η σχολή σκύλων-οδηγών ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2008 έπειτα από πρωτοβουλία της Ιωάννας Γκέρτσου, η οποία είναι η μοναδική Ελληνίδα που έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως χειρίστρια σκύλων-οδηγών τυφλών. Μάλιστα, η Ιωάννα Γκέρτσου εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα σχετικά με τα δικαιώματα των σκύλων-οδηγών και των χειριστών τους.

Η Λάρα δεν ήταν άλλη από τη δική της σκύλο-οδηγό, η οποία την βοήθησε να νικήσει το σκοτάδι και την συντρόφευσε στον αγώνα της να επιτραπεί η είσοδος σε σκύλους-οδηγούς σε εστιατόρια, μέσα μαζικής μεταφοράς, ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους.

Η Λάρα, λοιπόν, ήταν τα μάτια της Ιωάννας Γκέρτσου για πολλά χρόνια, ενώ τώρα που έχει γίνει επίτιμη πρόεδρος της οργάνωσης, η διάδοχός της, Μέη, ακολουθεί πιστά το έργο της και συντροφεύει την ιδρύτρια της οργάνωσης σε κάθε της δραστηριότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.laraguidedogs.gr

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

karcharias

Εμπειρογνώμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα στο Μαϊάμι αποφάσισαν να διερευνήσουν τις διατροφικές συνήθειες των πλατυκέφαλων καρχαριών, αφότου διάβασαν σε άρθρα ότι το είδος αυτό τρώει συχνά θαλάσσιο χορτάρι

Εντυπωσιακή επιχείρηση διάσωσης ελεφαντίνας στον ζωολογικό κήπο της Καρλσρούης

Το ζώο βρήκαν ξαπλωμένο χθες το πρωί οι φροντιστές και αμέσως σήμανε συναγερμός - Η ελεφαντίνα ηλικίας 45 ετών κινδύνευε από οργανική ανεπάρκεια επειδή ήταν ξαπλωμένη πολλές ώρες και το βάρος της φθάνει τους 3,5 τόνους

Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο είδος ουρακοτάγκου και... είναι ήδη υπό εξαφάνιση!

Είναι λιγότεροι από 800 άτομα, σε πληθυσμό, και πιστεύεται ότι υπάρχουν σε μια περιοχή 1.000 τετραγωνικών χλμ., καθιστώντας τους το είδος του μεγάλου πιθήκου με το μικρότερο πληθυσμό, με απειλές όπως το παράνομο εμπόριο και η απώλεια οικοσυστημάτων

3