Βρυξέλλες: Ο Μακρόν καταδικάζει τις στρατιωτικές επιθέσεις του καθεστώτος Άσαντ στην Ιντλίμπ

Βρυξέλλες: Ο Μακρόν καταδικάζει τις στρατιωτικές επιθέσεις του καθεστώτος Άσαντ στην Ιντλίμπ

Στη βορειοδυτική Συρία εκτυλίσσεται «ένα από τα χειρότερα ανθρωπιστικά δράματα» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής thw EE

xcpiREJ0
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν καταδίκασε σήμερα «με τον πλέον έντονο τρόπο» τις «στρατιωτικές επιθέσεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ» στην περιοχή της Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, όπου εκτυλίσσεται «ένα από τα χειρότερα ανθρωπιστικά δράματα».

«Δεν μπορούμε σήμερα να συνεδριάσουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτε μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα από εμάς», τόνισε κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Εδώ και εβδομάδες διαδραματίζεται ένα από τα χειρότερα ανθρωπιστικά δράματα» στην περιοχή της Ιντλίμπ, τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών στη Συρία, όπου σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι διέφυγαν από μια επιχείρηση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων υποστηριζόμενη από τη ρωσική αεροπορία.

«Θέλω να καταδικάσω με τον πιο έντονο τρόπο τις στρατιωτικές επιθέσεις που διεξάγονται εδώ και εβδομάδες από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ εναντίον των αμάχων πληθυσμών της Ιντλίμπ», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν πολεμιστές του Ισλαμικού Κράτους, μαχητές, τρομοκράτες: πρέπει να τους πολεμήσουμε και εμείς είμαστε, στο πλαίσιο του συνασπισμού, σε αυτή τη μάχη. Ωστόσο επίθεση δέχονται και οι άμαχοι πληθυσμοί και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και ιατρικά κέντρα».

«Ζητώ από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον μη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τη σφαγή αμάχων πληθυσμών», επισήμανε.

Κλείσιμο
Ο Μακρόν θέλει οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες να λάβουν μια «ισχυρή θέση στο θέμα αυτό».

Σχεδόν 900.000 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά, διέφυγαν από τις αρχές Δεκεμβρίου από μια επιχείρηση των δυνάμεων του Άσαντ και της Μόσχας στη μεγάλη περιοχή της Ιντλίμπ και των περιχώρων της, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ουδέποτε η Συρία, όπου μαίνεται πόλεμος από το 2011, δεν γνώρισε μια τέτοια έξοδο σε μια τόσο σύντομη περίοδο.

Η επιχείρηση της Δαμασκού προκάλεσε ανοιχτή κρίση με την Τουρκία, η οποία στηρίζει ορισμένες οργανώσεις ανταρτών στην περιοχή της Ιντλίμπ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης