Der Spiegel: Το προσφυγικό στην ατζέντα Μέρκελ - Ερντογάν στη συνάντησή τους

Der Spiegel: Το προσφυγικό στην ατζέντα Μέρκελ - Ερντογάν στη συνάντησή τους

Τι λέει το γερμανικό περιοδικό για το ναυάγιο στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Τουρκίας που είχε ως αποτέλεσμα των θάνατο 11 προσφύγων

tourkia
«Έντεκα πρόσφυγες, ανάμεσά τους οχτώ παιδιά, πνίγηκαν το Σάββατο έπειτα από ανατροπή της λέμβου στην οποία επέβαιναν, ανοικτά των δυτικών ακτών της Τουρκίας», γράφει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» σχολιάζοντας ότι συνεχίζεται το επικίνδυνο πέρασμα των μεταναστών από την Τουρκία στα νησιά του Αιγαίου.

«Μετανάστες και πρόσφυγες επιχειρούν με όποιο κίνδυνο συνεπάγεται να περνούν με λέμβους από τις ακτές της Τουρκίας στα νησιά του Αιγαίου», προσθέτει το δημοσίευμα.

«Ο αριθμός των αφίξεων των προσφύγων στα ελληνικά νησιά αυξήθηκε κατά πολύ από τον Ιούλιο. Σύμφωνα με την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, περίπου 60.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα δια θαλάσσης το 2019, σχεδόν δύο φορές περισσότερο από ότι το 2018».

«Στα νησιά της Λέσβου, της Σάμου, της Χίου, της Λέρου και της Κω, οι πρόσφυγες ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες σε καταυλισμούς που είναι υπερπλήρεις. Υπάρχουν πλέον περισσότεροι από 40 χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, περισσότερο από ποτέ άλλοτε».

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι ήθελε να κατασκευάσει κλειστά στρατόπεδα στα νησιά του Αιγαίου. Μέχρι στιγμής, οι προσφυγικοί καταυλισμοί είναι ανοικτοί, επιτρέποντας στους πρόσφυγες να τα εγκαταλείψουν».

Το περιοδικό «Der Spiegel» υποστηρίζει ότι βασικός σκοπός των συνομιλιών τους είναι να διατηρηθεί η συμφωνία για τους πρόσφυγες που συνήψαν Ε.Ε και Τουρκίας.

«Ο Ερντογάν έχει απειλήσει επανειλημμένως να τερματίσει τη συμφωνία και να αφήσει τους πρόσφυγες να περάσουν στην ΕΕ. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες ζουν στην Τουρκία. Περίπου 3,6 εκατομμύρια προέρχονται από το γειτονικό εμφύλιο πόλεμο στη Συρία».

Σημειώνεται ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν εκτάκτως στις 19 Ιανουαρίου, αντί για τις 24 Ιανουαρίου που ήταν προγραμματισμένο, όταν και θα μεταβεί ο Τούρκος πρόεδρος στο Βερολίνο. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης