Ιράν: Καλλιτέχνης «ύψωσε» λευκή σημαία στα ιστορικά μνημεία της χώρας

Ιράν: Καλλιτέχνης «ύψωσε» λευκή σημαία στα ιστορικά μνημεία της χώρας

Δείτε τις φωτογραφίες που σχεδίασε ο designer - Η πρωτοβουλία του αποτελεί συμβολική του έκκληση να εξαιρεθούν από τις αντιπαλότητες τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς του Ιράν

iranekso
«Στο κόκκινο» βρίσκεται η έναταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί με πύραυλο από αμερικανικό drone, έπειτα από εντολή του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ιρανική ηγεσία ορκίστηκε να πάρει «βαριά εκδίκηση» για τον θάνατο του Σουλεϊμανί και ο Αμερικανός πρόεδρος, με tweet του στις 4 Ιανουραρίου, δήλωσε ότι, αν αυτός ο όρκος υλοποιηθεί, θα βάλει στόχο μεταξύ άλλων και τα ιστορικά μνημεία του Ιράν.

Με αφορμή το εν λόγω tweet, ο Ιρανός καλλιτέχνης Μοχάμαντ Χασάν Φορουζανφάρ συνεχίζοντας το πρότζεκτ «Ειρήνη» -το είχε εγκαινιάσει με μία σειρά φωτομοντάζ στα οποία είχε συνθέσει παγκοσμίως γνωστά τοπόσημα στις ΗΠΑ και στο Ιράν- αυτή τη φορά «φαντάζεται» και «υψώνει» λευκή σημεία πάνω σε μνημεία της χώρας του τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ «παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά».

iran1
iran2


Μνημεία ισλαμικά: το Μπλε Τζαμί στην Ταυρίδα και το Τζαμί Λουφτολάχ στο Μεϊντάν, τη μεγάλη πλατεία στο Ισπαχάν. Μνημεία της προϊσλαμικής περιόδου της χώρας: τον Μεγάλο Ναό των Ζοροαστρών στο Γιαζντ και την Περσέπολη. Ανάμεσα σε αυτά, μνημείο ιδιαίτερης σημασίας για την ελληνική ιστορία: τον τάφο του ιδρυτή της Αχαιμενιδικής Αυτοκρατορίας Κύρου του Β' -του επονομαζόμενου Μέγα- στις Πασαργάδες, τάφο στον οποίο ο Μέγας Αλέξανδρος έκανε σπονδές και χοές και χόρεψε γύρω του, τιμώντας τον. Και άλλα πολλά.
iran3
iran4

Η λευκή σημαία την οποία «ύψωσε» ο Ιρανός καλλιτέχνης αναδεικνύει το πώς πολιτισμικά μνημεία μιας χώρας και τα οποία ανήκουν στον παγκόσμιο πολιτισμό συχνά βρίσκονται στα διασταυρούμενα πυρά δύο αντιμαχόμενων μερών: η μνήμη της καταστροφής των δύο Βούδων στο Μπαμιάν του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν ή της παρ' ολίγον ολοσχερούς καταστροφής της Παλμύρας στη Συρία από τον ISIS είναι νωπή.

Κλείσιμο
Η πρωτοβουλία του Μοχάμαντ Χασάν Φορουζανφάρ αποτελεί συμβολική του έκκληση να εξαιρεθεί από τις αντιπαλότητες η παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά.

iran5
iran6
iran7
iran8
iran9
iran10
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης