«Πόλεμος» Τραμπ - Πούτιν για τον Nord Stream 2: Θα ζητήσουν να σταματήσουμε να αναπνέουμε, λέει η Μόσχα

«Πόλεμος» Τραμπ - Πούτιν για τον Nord Stream 2: Θα ζητήσουν να σταματήσουμε να αναπνέουμε, λέει η Μόσχα

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποιεί για αντίποινα - Αντιδράσεις από Μόσχα, Γερμανία, Βρυξέλλες στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επικυρώσει τον νόμο που προβλέπει κυρώσεις για όσους μετέχουν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου

trump-putin-arthro
Στην επικύρωση του νόμου που προβλέπει κυρώσεις στις εταιρείες που μετέχουν στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από Ρωσία, Γερμανία και Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Το σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνει τον τεράστιο αμερικανικό στρατιωτικό προϋπολογισμό (738 δισεκ. Δολάρια), αλλά και την επιβολή κυρώσεων σε όλους όσοι μετέχουν στο έργο του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος έχει σκοπό να αυξήσει τις ποσότητες ρωσικού αερίου που μεταφέρονται απευθείας στη Γερμανία.

Η Μόσχα και το Βερολίνο έχουν ήδη καταδικάσει έντονα τις κυρώσεις καθώς τα μέτρα αυτά διένυαν τη διαδρομή τους στο Κογκρέσο, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να προειδοποιεί πως θα υπάρξουν αντίποινα.

«Υπογράφω με υπερηφάνεια και κάνω νόμο τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στον στρατό των ΗΠΑ», δήλωσε ο Τραμπ στην τελετή επικύρωσης του αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού.

Κλείσιμο
Όπως αναφέρει ο νόμος, ο Nord Stream 2, ένα έργο που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στη γερμανική αγορά μέσω της Βαλτικής, αποτελεί «εργαλείο εξαναγκασμού και πολιτικής μόχλευσης» που θα μπορούσε να εξασθενίσει τους δεσμούς των ΗΠΑ με τη Γερμανία και την Ευρώπη.

Ο νόμος δίνει στον Τραμπ περιθώριο 60 ημερών για να επιβάλλει κυρώσεις σε σκάφη και εταιρείες που εγκαθιστούν σωληνώσεις ή συμμετέχουν στα έργα του Nord Stream 2 και του Turkstream, του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλον που κρίνεται ότι υποστηρίζει τα έργα αυτά.

Ο Nord Stream 2, που αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί τους επόμενους μήνες, βρίσκεται στην καρδιά μιας οικονομικής και γεωπολιτικής διένεξης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Θα διπλασιάσει τις ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που διατίθεται στη δυτική Ευρώπη μέσω Γερμανίας.

Ποιες εταιρείες βρίσκονται στο στόχαστρο

Μια από τις εταιρείες που βρίσκονται στο στόχαστρο είναι η AllSeas, ολλανδοελβετικών συμφερόντων, στην οποία ανήκει το μεγαλύτερο πλοίο τοποθέτησης υποθαλάσσιων αγωγών στον κόσμο, το Pioneering Spirit, που συμμετέχει στο έργο βάσει σύμβασης με τη Gazprom. Η AllSeas ήδη ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη συμμετοχή της στο έργο εν αναμονή εξελίξεων.

Το έργο, προϋπολογισμού 10 δισ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται εξ ημισείας από την Gazprom και από πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες (ÖMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper και Shell). Οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη και καταγγελίες για την επέμβαση της Ουάσινγκτον στη χάραξη ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη δημιουργία της Δύναμης Διαστήματος που προπαγάνδιζε ο Τραμπ τους τελευταίους μήνες, του έκτου σώματος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, που τουλάχιστον στο προβλεπτό μέλλον θα υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία.

Καταγγέλλει η Μόσχα: Θα ζητήσουν να σταματήσουμε να αναπνέουμε

Η Ρωσία αντιδρά έντονα στην επιβολή κυρώσεων, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ εμποδίζουν άλλες χώρες να αναπτύξουν την οικονομία τους. Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι «μια χώρα που έχει χρέος 22 τρισεκατομμυρίων δολαρίων εμποδίζει χώρες με υγιές αξιόχρεο να αναπτύξουν τον τομέα της πραγματικής τους οικονομίας!», σχολίασε η Ζαχάροβα στη σελίδα της στο Facebook, επικρίνοντας «την αμερικανική ιδεολογία που δεν αντέχει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα».

«Σε λίγο θα ζητήσουν να σταματήσουμε να αναπνέουμε», πρόσθεσε.

Αντίθετες οι Βρυξέλλες

Επικριτική στις κυρώσεις ήταν και η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά των εταιρειών που μετέχουν στον Nord Stream 2.

«Επί της αρχής η ΕΕ είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων εναντίον ευρωπαϊκών εταιρειών που επιδίδονται σε νόμιμες δραστηριότητες», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ένωσης.

Για «παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις» μιλά το Βερολίνο

Παράλληλα, επικρίσεις διατυπώθηκαν και από τη Γερμανία, που χαρακτήρισε τις κυρώσεις ως «παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις».

«Η κυβέρνηση απορρίπτει αυτές τις κυρώσεις τις οποίες δεν έχει τη δικαιοδοσία να επιβάλει. Επηρεάζουν τις γερμανικές και τις ευρωπαϊκές εταιρείες και αποτελούν παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις», τόνισε η Ούρλικε Ντέμερ εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης