Στο Παρίσι σήμερα η σύνοδος για το θέμα της ανατολικής Ουκρανίας

Στο Παρίσι σήμερα η σύνοδος για το θέμα της ανατολικής Ουκρανίας

Ο Μακρόν υποδέχεται τους Μέρκελ, Πούτιν και Ζελένσκι για να συζητήσουν το θέμα της ανατολικής Ουκρανίας  - Με την γαλλογερμανική διαμεσολάβηση έρχονται πιο κοντά Ρωσία και Ουκρανία

makron_merkel
Εν μέσω κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων που συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν στρώνει το «κόκκινο χαλί» στους τέσσερις ηγέτες της «συνόδου της Νορμανδίας» για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην ανατολική Ουκρανία: ο οικοδεσπότης της συνόδου, Εμανουέλ Μακρόν, υποδέχεται την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία.

Είχε προηγηθεί η πρώτη σύνοδος, τον Σεπτέμβριο, με την καταρχήν συμφωνία για τη θεσμοθέτηση ενός «ειδικού καθεστώτος» το οποίο θα διέπει την περιοχή του Ντονμπάς, στα ανατολικά της Ουκρανίας, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών.

Η σύνοδος του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» έχει ως στόχο την εξεύρεση λύσης στη σύγκρουση μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.

Από την πλευρά της, η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι στηρίζει τους αυτονομιστές, κάτι που η Μόσχα αρνείται.

Η σημερινή σύνοδος πραγματοποιείται στην «πόλη του φωτός» «την ώρα που, από το καλοκαίρι, έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες επέτρεψαν κυρίως την αποχώρηση των στρατιωτών από πολλές ζώνες. Θα επιτρέψει επίσης να ξεκινήσει μια νέα φάση εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

Το μεγάλο στοίχημα για τον Μακρόν είναι να πείσει το Βερολίνο και το Κίεβο ότι η Μόσχα είναι ένας καλός συνομιλητής των Ευρωπαίων, θέση που ασπάζεται το Παρίσι, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».

Το σημαντικότερο είναι πως, Πούτιν και Ζελένσκι θα συναντηθούν, καθώς οι χώρες τους είναι στα μαχαίρια» μετά την άνοδο στην εξουσία των φιλοδυτικών στο Κίεβο το 2014, ι στη συνέχεια την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και τον πόλεμο με φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Επιπλέον, πρόκειται για την πρώτη σύνοδο κορυφής μετά το 2016 υπό το σχήμα της «Νορμανδίας», στόχος της οποίας είναι η προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην ανατολική Ουκρανία, όπου ο πόλεμος έχει αφήσει πίσω του περισσότερους από 13.000 νεκρούς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης