Κλιμακώνουν την πίεση στον Ερντογάν οι ΗΠΑ: Επίσημες κατηγορίες για τη Halkbank

Κλιμακώνουν την πίεση στον Ερντογάν οι ΗΠΑ: Επίσημες κατηγορίες για τη Halkbank

Οι κατηγορίες για παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν που παρέμεναν για αρκετό καιρό «παγωμένες» από την Ουάσινγκτον απαγγέλθηκαν επίσημα - Για «παράνομη και άσχημη πράξη» έκανε λόγο ο Ερντογάν - «Πρωτοφανής νομική υπέρβαση» λέει η τράπεζα - Η κλιμάκωση κλονίζει το τουρκικό τραπεζικό σύστημα - Πέφτει η λίρα

tru3
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διέβη τον Ρουβίκωνα και στέλνει στο δικαστήριο την τράπεζα του Ερντογάν, την κρατική Halkbank, με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε συντονισμένο και εκτεταμένο σχέδιο παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

Παράλληλα τρέχει άλλη έρευνα από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Το παράπτωμα επισύει πρόστιμα δισεκατομμυρίων για την τουρκική κρατική τράπεζα που έχει συνδεθεί προσωπικά με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο ίδιος στο παρελθόν έχει πιέσει άμεσα και έμμεσα να μην προχωρήσει η έρευνα καθώς θα εξέθετε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Τουρκίας σε τεράστιο ρίσκο.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση για το κατηγορητήριο, το χρηματιστήριο της Τουρκίας «απαγόρευσε προσωρινά» τις βραχυπρόθεσμες (ανοιχτές) πωλήσεις σε επτά τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Turkiye Halk Bankasi AS. Η απόφαση τίθεται σε ισχύ από σήμερα Τετάρτη, ενώ δεν δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με το πότε θα αρθεί η απαγόρευση. Αυτή ισχύει και για τις ενδοσυνεδριακές αγοραπωλησίες, δήλωσε η Board Capital Board σε ξεχωριστή δήλωση. Η μετοχή της Halkbank υποχώρησε φέτος κατά 23% στην Κωνσταντινούπολη, κι αυτό είναι το δεύτερο συνεχόμενο έτος που συρρικνώνεται.

Ερντογάν: Παράνομη και άσχημη πράξη του Αμερικανού εισαγγελέα

Θέση στο θέμα πήρε ο Τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια ομιλίας του την Τετάρτη. Σε αυτή ανέφερε: «Αποτελεί μια ένδειξη του συναισθηματικού τρόπου με τον οποίο λειτουργούν. Αυτή η υπόθεση είχε κλείσει. Τώρα, άνοιξε ξανά έπειτα από μια παράνομη και άσχημη πράξη του εισαγγελέα στη νότια Νέα Υόρκη. Θα δούμε τις αποφάσεις και θα λάβουμε τα νόμιμα μέτρα που μας αναλογούν»

Halkbank: Πρωτοφανής νομική υπέρβαση η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος μας

Τη θέση της για το σοβαρό θέμα που προέκυψε, παρουσίασε η τουρκική τράπεζα.  

«Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος μας, αποτελούν μέρος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν την Τρίτη από τις ΗΠΑ κατά της χώρας μας, σαν απάντηση στην επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, την οποία ξεκίνησε με ηρωικό τρόπο ο τουρκικός στρατός για να διαφυλάξει τα σύνορά μας και να εγκαθιδρύσει την ειρήνη στην περιοχή. Ωστόσο, η απόφαση για την απαγγελία των κατηγοριών, αποτελεί μια πρωτοφανή νομική υπέρβαση» ήταν η θέση της Halkbank. 


Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης