Τουρκία: Οι ΗΠΑ πιέζουν για τους S-400, ο Ερντογάν κάνει πως δεν καταλαβαίνει

Τουρκία: Οι ΗΠΑ πιέζουν για τους S-400, ο Ερντογάν κάνει πως δεν καταλαβαίνει

«Οι σχέσεις μας με τον Τράμπ είναι σε καλό σημείο», επιμένει ο Τούρκος πρόεδρος - Κρίσιμο τετ-α-τετ των δύο ηγετών στη σύνοδο των G20

trumperdo
Δεν φαίνεται να έχει πειστεί ο Ταγίπ Ερντογάν από τις επαπειλούμενες αμερικανικές κυρώσεις που συνοδεύουν την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400. «Το λέω πολύ ανοικτά και ειλικρινά, οι σχέσεις μας με τον Τραμπ βρίσκονται σε καλό σημείο», δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ανταποκριτές του ξένου Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ-μετά από ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal- φρόντισε για μία ακόμα φορά να επιβεβαιώσει τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400. Θυμίζουμε ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν προς τα τέλη του Ιουνίου στην Οσάκα της Ιαπωνίας, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ομάδας G20. Εκεί είναι που θα κριθούν όλα!

Από την πλευρά της, Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε διαδικασία απολογισμού της Συνόδου Κορυφής και των αποφάσεων που ελήφθησαν, ενώ σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Συγκαταλέγουν στα θετικά ότι επικυρώθηκαν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 18ης Ιουνίου. Πήγαν, μάλιστα, ένα βήμα πιο πέρα, καθώς ουσιαστικά καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΕΥΔ να υποβάλουν προτάσεις για μέτρα κατά της Τουρκίας, εφόσον η κατάσταση συνεχιστεί. Οι ηγεσίες και των δύο χωρών, όμως, γνωρίζουν πολύ καλά ότι «η Άγκυρα θα παίξει τα ρέστα της».

Εκτός από την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στο ενεργειακό πεδίο, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι την εβδομάδα που πέρασε, οι κατοχικές Αρχές ανακοίνωσαν την αποστολή εμπειρογνωμόνων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Όπως υποστήριξε ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι, στόχος είναι η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων και την κατάσταση που επικρατεί. Την ίδια στιγμή, το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Γιαβούζ», πέρασε αργά το απόγευμα της Παρασκευής τα Στενά των Δαρδανελίων, με κατεύθυνση την Κυπριακή ΑΟΖ. Συνοδευόταν από δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας.

Είναι ενδεικτικό, λοιπόν, ότι παρά τις προειδοποιήσεις και το μέτρα που προανήγγειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία απαντά και με δεύτερο γεωτρύπανο μετά τον Πορθητή. Θα συνεχίσει, λοιπόν, η προσπάθεια της Άγκυρας να κερδίσει τετελεσμένα στο ενεργειακό πεδίο. Πώς θα μπορούσε να ανακοπεί αυτή; Ίσως με χειροπιαστές ευρωπαϊκές κυρώσεις (που ακόμη δεν τις έχουμε), μέτρα εναντίον ατόμων και εταιρειών που ενεργοποιούνται στις παράνομες γεωτρήσεις, ακόμα και το πάγωμα των κονδυλιών για τη μεταναστευτική κρίση. «Θα βάλουμε τέλος στα τετελεσμένα που προσπαθούν να δημιουργηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στο πλαίσιο επίσκεψής του στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

«Στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και γύρω από αυτήν συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας μέρα-νύχτα για την διασφάλιση των δικαιωμάτων και του δικαίου της χώρας, του έθνους μας και των πολιτών της ΤΔΒΚ, των αδελφών μας, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι!».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης