LIVE

Κορωνοϊός

Βρυξέλλες: Καμία συμφωνία για τα κορυφαία πόστα στην ΕΕ - Συνεχίζεται το bras de fer ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο

merkel-macron

Οι αποφάσεις για την «μοιρασιά» των κορυφαίων θέσεων μετατέθηκαν για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα λάβει χώρα την 30η Ιουνίου  - Ποια είναι τα επικρατέστερα ονόματα στο «τραπέζι» - Πού συμφώνησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Χωρίς λευκό καπνό για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ τα επόμενα χρόνια ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, καθώς οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αποφάσισαν να παραπέμψουν στις ελληνικές καλένδες τις πλέον κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ΕΕ. Το bras de fer ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο είχε προϊδεάσει τους παροικούντες τις Βρυξέλλες, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία καταρχήν συμφωνία.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αποφάσισαν να προσπαθήσουν να καταλήξουν στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ, σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα λάβει χώρα την 30η Ιουνίου


Ήδη από τις 28 Μαΐου, δύο ημέρες μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συνειδητοποίησε ότι ο κορυφαίος υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν ο Βαβαρός Μάνφρεντ Βέμπερ, δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία για να προταθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε φροντίσει να οικοδομήσει πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές συμμαχίες τόσο με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάνστεθ, όσο και τον Πορτογάλο Αντόνιο Κόστα, προσπαθώντας να μπλοκάρει το δρόμο του κ. Βέμπερ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βασικοί στόχοι του Γάλλου προέδρου ήταν να αποτρέψει την ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν από έναν Γερμανό και μέλος του ΕΛΚ και να μειώσει την ισχύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βάζοντας τέρμα στον άτυπο θεσμό των κορυφαίων υποψηφίων (Spitzenkandidaten).

tajani
Αντόνιο Ταγιάνι


Απέναντι στην σκληρή στάση του Εμανουέλ Μακρόν η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της στον Μάνφρεντ Βέμπερ, ενώ άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που θεωρούν ότι ο υποψήφιος του ΕΛΚ στερείται της απαραίτητης πείρας που απαιτεί η προεδρία της Κομισιόν, πρότειναν πολιτικούς που προέρχονται από το ΕΛΚ αλλά δεν ήταν ανάμεσα στους κορυφαίους υποψηφίους. Το όνομα του Μισέλ Μπαρνιέ, του επικεφαλής διαπραγματευτή για το Brexit, ήταν ένα από αυτά, καθώς ο Γάλλος πολιτικός έχει πολύ καλή φήμη στις χώρες της ανατολικής Ε.Ε. Το Βερολίνο φαίνεται προς το παρόν να αρνείται μια τέτοια εξέλιξη, υπογραμμίζοντας στο Παρίσι ότι αν την προεδρία της Κομισιόν δεν την αναλάβει Γερμανός, τότε δεν θα δεχθεί να την αναλάβει ούτε ένας Γάλλος. Το όνομα του πρωθυπουργού της Κροατίας Αντρέι Πλενκόβιτς, ακούγεται ως μια ακόμα εναλλακτική λύση που ενδέχεται να βρει υποστήριξη από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Η Επίτροπος ανταγωνισμού, η Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ εμφανίζεται ανάμεσα στα φαβορί καθώς έχει πολύ καλή φήμη σχεδόν σε ολόκληρη την ΕΕ, είναι γυναίκα (δεν έχει υπάρξει ποτέ γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν) και ανήκει στην πολιτική ομάδα των Φιλελεύθερων, οι οποίοι μετά τη συνεργασία τους με τους ευρωβουλευτές του Εμανουέλ Μακρόν και την αδυναμία των δύο μεγάλων πολιτικών ομάδων (ΕΛΚ και Σοσιαλδημοκράτες) να σχηματίσουν την απαραίτητη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εμφανίζονται ως οι ρυθμιστές της όλης διαδικασίας. Ωστόσο η Δανία, η χώρα καταγωγής της κυρίας Βεστάγκερ έχει καθεστώς μόνιμης εξαίρεσης από τη συμμετοχής της στην Ευρωζώνη, κάτι που λειτουργεί εις βάρος της υποψηφιότητάς της.

merkel
Η Άνγκελα ΜέρκελΣε τι κατάφερε να συμφωνήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (σ.σ προϋπολογισμός της ΕΕ)

Το ο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν υπό τη ρουμανική Προεδρία και έλαβε γνώση των διαφόρων στοιχείων της δέσμης του ΠΔΠ. Κάλεσε τη Φινλανδική Προεδρία να συνεχίσει το έργο και να αναπτύξει το Πλαίσιο Διαπραγμάτευσης. Στη βάση αυτή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ανταλλάξει απόψεις τον Οκτώβριο του 2019, με στόχο τη σύναψη συμφωνίας πριν από το τέλος του έτους.

Κλιματική αλλαγή

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία της διάσκεψης κορυφής του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη δράση για το κλίμα και για την ενίσχυση της παγκόσμιας δράσης για το κλίμα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού, περιλαμβανομένης της συνέχισης των προσπαθειών περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5 ° C προ-βιομηχανικά επίπεδα. Επικροτεί την ενεργό συμμετοχή των κρατών μελών και της Επιτροπής στις προετοιμασίες. Σε αυτή την διαπραγμάτευση υπήρξε ίσως η εντονότερη αντιπαράθεση ανάμεσα στα κράτη μέλη καθώς η Πολωνία η Τσεχία και η Ουγγαρία κατάφεραν να μπλοκάρουν την πρόταση της Γερμανίας για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050

Παραπληροφόρηση και υβριδικές απειλές

Τα κράτη - μέλη συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους ώστε να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την έγκριση ενός νέου πλαισίου για στοιχειοθετημένα περιοριστικά μέτρα και το έργο της συντονισμένης ανάθεσης σε επίπεδο ΕΕ στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης της «διπλωματίας στον κυβερνοχώρο», με στόχο την αποτροπή και αντιμετώπιση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Καλεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, από κοινού με τα κράτη μέλη, να εργαστούν για μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας της ΕΕ ενάντια στις απειλές του κυβερνοχώρου από χώρες εκτός της ΕΕ.

Pedro-Sanchez
Ο Πέδρο Σάντσεθ


Εξωτερικές σχέσεις

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να παρατείνει τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας για την εισβολή στην Κριμαία. Παράλληλα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναφέρθηκαν στην κατάσταση στην Μολδαβίας καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατο Εκπρόσωπο να εργαστούν για μια δέσμη συγκεκριμένων μέτρων για τη στήριξη της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, με βάση τη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της Ένωσης Συμφωνία / DCFTA. Οι 28 έκαναν αναφορά κι στις σχέσεις ΕΕ - Μαρόκου, τονίζοντας ότι θα επανέλθουν στο πλαίσιο όπως προβλέπεται από τις Συμφωνίες στο προσεχές Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Μαρόκου.

borissov
Ο Μπόικο Μπορίσοφ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (5)

χοχοχο

Ο φοροεπαναστάτης Κούλης δεν θα πάει να κάμει σαματά;

Μάνφρεντ Βέμπερ

Δεν θα σας σώσει ο Κυριάκος;

χαχα

Να τους στείλουμε τον Αδώνιδα να τους εξηγήσει τον καπιταλισμό

p

Το έχουν ανάγκη πολύ. Τουλάχιστον ας τους στείλει ένα νανογιλέκο να ξεκουράστούν.

pokos

Ασε, τους έχουμε στείλει την τριπλέτα-οδοστρωτήρα Ζαγοράκης, Γεωργούλης, Καϊλή.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης