Νικαράγουα: Ο Αμερικανικός Συνασπισμός Κρατών απαιτεί την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων

Νικαράγουα: Ο Αμερικανικός Συνασπισμός Κρατών απαιτεί την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων

Πάνω από 350 άτομα έχουν οδηγηθεί στη φυλακή διότι είναι αντίπαλοι της κυβέρνησης

nikara
Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) απαίτησε χθες Τρίτη η κυβέρνηση της Νικαράγουας να απελευθερώσει όλους τους φυλακισμένους που ο ίδιος και αντιπολίτευση χαρακτηρίζουν πολιτικούς, να επιτρέψει τη διεξαγωγή ειρηνικών διαδηλώσεων και να συμβάλλει να επιλυθεί η πολιτική κρίση στη χώρα της κεντρικής Αμερικής που διαρκεί πάνω από έναν χρόνο.

Ο ΟΑΚ ανησυχεί για την «επιδείνωση» της κατάστασης ως προς «τους δημοκρατικούς θεσμούς» και «τα ανθρώπινα δικαιώματα» στη Νικαράγουα, ανέφερε ανακοίνωση του διαρκούς συμβουλίου του που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι άλλοι 100 άνθρωποι που είχαν φυλακιστεί διότι συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και τις ταραχές που ξέσπασαν τον Απρίλιο του 2018 θα αποφυλακιστούν και θα τελούν στο εξής σε κατ' οίκον περιορισμό.

Η Μανάγκουα διαβεβαιώνει ότι πάνω από 350 αντιπολιτευόμενοι έχουν αποφυλακιστεί από τον Φεβρουάριο, αλλά η αντιπολίτευση απείλησε να αναστείλει κάθε συμμετοχή της στις διμερείς διαπραγματεύσεις εάν δεν αφεθούν ελεύθεροι άνευ όρων όλοι όσοι χαρακτηρίζει πολιτικούς κρατούμενους.

Δεν είναι σαφές πόσοι τέτοιοι κρατούμενοι βρίσκονται στις φυλακές. Η Συμμαχία Πολιτών, οργάνωση-ομπρέλα της αντιπολίτευσης, λέει πως από την έναρξη των διαδηλώσεων, που αντιμετωπίστηκαν με σκληρή καταστολή, συνελήφθησαν 800 άνθρωποι και παραμένουν πίσω από τα σίδερα πάνω από 500, ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο για 132 ανθρώπους.

Ο ΟΑΚ κάλεσε την κυβέρνηση να αποφυλακίσει τους κρατούμενους ως τη 18η Ιουνίου, όπως συμφωνήθηκε στις συνομιλίες κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση αποχώρησε από τις συνομιλίες και ανακοίνωσε πως προκηρύσσει γενική απεργία επ' αόριστον από αύριο Πέμπτη. Ως το απόγευμα της Τρίτης, οι τέσσερις μεγαλύτερες ενώσεις επιχειρήσεων είχαν ανακοινώσει πως θα πάρουν μέρος στην κινητοποίηση.

Πέραν της αποφυλάκισης των κρατουμένων, ο ΟΑΚ ζήτησε μετά τη συνεδρίαση του διαρκούς συμβουλίου του, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Καναδά, «ελεύθερες, δίκαιες, διαφανείς εκλογές», αποκατάσταση της «ελευθερίας της έκφρασης» και «του δικαιώματος στις ειρηνικές διαδηλώσεις» στη Νικαράγουα.

Οι κινητοποιήσεις που άρχισαν την περασμένη άνοιξη γρήγορα μετατράπηκαν σε εξέγερση εναντίον του προέδρου Ορτέγα, άλλοτε ποτέ ηγέτη των σαντινιστών ανταρτών που ανέτρεψαν τη δικτατορία των Σομόσα. Σύμφωνα με τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 320 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ταραχές. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για 199 νεκρούς, η αντιπολίτευση για 550.

Κλείσιμο
Η ένταση στη Νικαράγουα κλιμακώθηκε ξανά την περασμένη εβδομάδα μετά τον θάνατο αντικυβερνητικού διαδηλωτή που είχε συλληφθεί πέρυσι και είχε διπλή υπηκοότητα — ήταν πολίτης της Νικαράγουας καθώς και των ΗΠΑ — σε επεισόδιο μέσα σε φυλακή.

Ο Ορτέγα, 73 ετών, είναι αντιμέτωπος με τη χειρότερη πολιτική κρίση που έχει εκδηλωθεί στη Νικαράγουα από το 2007, όταν επέστρεψε στην προεδρία της χώρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης