DW: Φήμες ότι η Μέρκελ μπορεί να αποχωρήσει πρόωρα από την καγκελαρία

merkel__4_

Μολονότι αποκλείεται επισήμως το σενάριο πρόωρης αποχώρησης της Άνγκελα Μέρκελ από την καγκελαρία, στο παρασκήνιο καλλιεργείται μια έντονη φημολογία περί διαδοχής της πριν από τη λήξη της τετραετίας

Έπειτα από 14 χρόνια στην καγκελαρία η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται πλέον όντως στην τελική ευθεία. Στα τέλη της περασμένης χρονιάς παρέδωσε ήδη την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στην Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Είναι κοινό μυστικό ότι θα ήθελε να τη δει να αναλαμβάνει και την καγκελαρία.

Το ερώτημα όμως είναι πότε; Και με ποιο τρόπο;

Στο Βερολίνο καλλιεργείται το τελευταίο διάστημα μια έντονη φημολογία γύρω από τα ερωτήματα αυτά, την οποία τροφοδότησε σε μεγάλο βαθμό και η σχεδόν παντελής απουσία της Μέρκελ από τον προεκλογικό αγώνα της CDU ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου. Κατά την μάλλον πιο λογική και ψύχραιμη ανάγνωση πολλών αναλυτών, η καγκελάριος «κάνει απλά χώρο» στη διάδοχό της προκειμένου η τελευταία να ενισχύσει το προφίλ της και κυρίως τον ηγετικό της ρόλο.

Συντηρητική στροφή

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ ακολουθεί ωστόσο τον δικό της δρόμο και επιχειρεί προφανώς να βάλει ήδη τη δική της σφραγίδα στο κόμμα. Παρότι δεν φαίνεται να επιδιώκει ριζικές ανατροπές και μεταρρυθμίσεις, είναι οφθαλμοφανές ότι η νέα πρόεδρος ακολουθεί μια σαφώς πιο συντηρητική γραμμή. Τόσο στα θέματα της μετανάστευσης και του γάμου των ομοφυλόφιλων όσο και στο ζήτημα της περαιτέρω εμβάθυνσης της ΕΕ, η Κραμπ-Καρενμπάουερ δεν είναι τόσο φιλελεύθερη όσο η προκάτοχός της.

Η στροφή αυτή είναι φυσικά κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη για τη συντηρητική πτέρυγα του κόμματος, αλλά και τον βασικό εσωκομματικό της αντίπαλο για την προεδρία της CDU Φρίντριχ Μερτς. Οι δυο πρώην αντίπαλοι φαίνεται να έχουν αναπτύξει στο μεταξύ μια καλή σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Αντί της Μέρκελ, η Κραμπ-Καρενμπάουερ εμφανίζεται σε προεκλογικές συγκεντρώσεις έχοντας στο πλευρό της τον Μερτς, ο οποίος δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του για μελλοντική του υπουργοποίηση. Προϋπόθεση βέβαια να γίνει η Κραμπ-Καρενμπάουερ όντως και καγκελάριος.

merkel


Επισήμως η Άνγκελα Μέρκελ διατείνεται ότι προτίθεται να παραμείνει στο αξίωμά της μέχρι τη λήξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου το 2021. Στο παρασκήνιο ωστόσο εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια προκειμένου να υπάρξει μια ει δυνατόν ομαλή μετάβαση που θα διασφαλίζει στη διάδοχο και την καγκελαρία. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ αντικατάσταση εν ενεργεία καγκελαρίου στη Γερμανία. Γι΄ αυτό και θεωρείται από πολλούς αρκετά προβληματικό.

Ο καγκελάριος εκλέγεται από το κοινοβούλιο. Στην παρούσα Βουλή η συγκυβέρνηση διαθέτει μια άνετη πλειοψηφία. Ωστόσο οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν προαναγγείλει ήδη ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την Κραμπ-Καρενμπάουερ για την καγκελαρία. Το SPD θέλει πάση θυσία να αποτρέψει το ενδεχόμενο πρόωρης αποχώρησης της Μέρκελ που θα έδινε στη διάδοχό της την ευκαιρία να «ψηθεί» ώστε να κατέβει στις επόμενες εκλογές ως υποψήφια καγκελάριος έχοντας πλέον το ατού της εμπειρίας.

Στην περίπτωση αυτή βέβαια οι Σοσιαλδημοκράτες θα προκαλούσαν πρόωρες εκλογές. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι το σενάριο αυτό είναι σχεδόν απαγορευτικό για το παλαιότερο κόμμα της Γερμανίας. Εδώ και μήνες δεν μπορούν να απεγκλωβιστούν από το ιστορικό χαμηλό του 17%.

Το επικρατέστερο σενάριο

Ενδεχομένως η Κραμπ-Καρενμπάουερ να επιχειρούσε να συμμαχήσει κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, συγκροτώντας τον λεγόμενο συνασπισμό της Τζαμάικα (από τα χρώματα των τριών κομμάτων). Τα τρία κόμματα έχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία, ωστόσο το 2017 οι μετεκλογικές τους επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Συνεπώς γιατί να ευδοκιμήσουν τώρα και υπό αυτές τις συνθήκες; Πολύ περισσότερο που το τελευταίο διάστημα τα ποσοστά των Πρασίνων δείχνουν να εκτοξεύονται. Ενώ στις εκλογές του 2017 είχαν λάβει μόλις 9%, πλέον κινούνται δημοσκοπικά γύρω στο 20% και εμφανίζονται συχνά δεύτερο κόμμα. Υπό αυτή την έννοια είναι λογικό οι Πράσινοι να θέλουν να στηθούν κάλπες και μάλιστα άμεσα.

Εντέλει ίσως να αποφασίσουν τελικά οι ίδιοι οι Σοσιαλδημοκράτες για πόσο καιρό ακόμη θα παραμείνει στην καγκελαρία η Μέρκελ. Στο κείμενο της κυβερνητικής συνεργασίας αναφέρεται ότι στα μέσα της θητείας θα γίνει ένας απολογισμός των πεπραγμένων. Το «ημίχρονο» πλησιάζει. Τον Δεκέμβριο οι Σοσιαλδημοκράτες θα προχωρήσουν στο συνέδριό τους στον απολογισμό της κυβερνητικής συνεργασίας. Το αποτέλεσμα θα κριθεί εν πολλοίς από τα εκλογικά αποτελέσματα της φετινής χρονιάς. Στις 26 Μαΐου πραγματοποιούνται στη Γερμανία εκτός από τις Ευρωεκλογές και οι περιφερειακές εκλογές στη Βρέμη, την 1η Σεπτεμβρίου εκλέγονται τα τοπικά κοινοβούλια στο Βραδεμβούργο και τη Σαξονία ενώ στις 27 στη Θουριγγία.

merkel


Ενδεχόμενες νέες ήττες στις αναμετρήσεις αυτές θα ενισχύσουν τις φωνές εκείνων στο SPD που ήταν ανέκαθεν κατά της κυβερνητικής συνεργασίας με τους συντηρητικούς της Μέρκελ. Σε περίπτωση που κατά το συνέδριο του Δεκεμβρίου υπερισχύσουν οι αντίπαλοι του μεγάλου συνασπισμού, θα μπορούσαν να επιβάλουν τη διάλυσή του, κόντρα στη βούληση της κομματικής ηγεσίας.

Πρακτικά αυτό θα ισοδυναμούσε με το τέλος της καγκελαρίας Μέρκελ. Θεωρητικά θα μπορούσε να επιχειρήσει το σχηματισμό της Τζαμάικα, ωστόσο οι περισσότεροι αναλυτές το αποκλείουν. Η Γερμανία θα οδηγούνταν σε πρόωρες εκλογές χωρίς την Άγκελα Μέρκελ και με την Κραμπ-Καρενμπάουερ, εκτός απροόπτου, υποψήφια καγκελάριο της CDU.

Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ (24)

Η Μέρκελ μας προκάλεσε μεγαλύτερη καταστροφή από τους δύο παγκόσμιους πολέμους

Αφανίζει τον Ελληνισμό η Μέρκελ: Α) Εξαθλιώνει το πιο παραγωγικό και έντιμο μέρος της κοινωνίας μας! Β) Πλουτίζουν προκλητικά οι Μερκελιστες κρατικοδίαιτοι απατεώνες μαυραγορίτες! Δηλ. οι Χριστοφοράκοι. Γ) Η μερκελική ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ - δήμευσή μας διώχνει ΟΡΙΣΤΙΚΑ τις επενδύσεις! Και στέλνει την οικονομία στην παραοικονομία! Δ) Εμπεδώνει η Μέρκελ την παράνοια της παλαβής Αριστεράς και της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα!

Trump-όφιλος

Θείτσα θα μείνεις με τα σώβρακα

Νομιζει οτι ΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ. ΓΙΑΥΤΟ ΦΕΥΓΕΙ ...

Ειμαστε ακομα ΖΩΝΤΑΝΟΙ ... που πας ?? ακομη σαλευουμε ... ριξε τη χαριστικη βολη ... λιγοι ειμαστε ... μια χουφτα άνθρωποι . μας εχεις ! μη φευγεις ακομη, μπορει να τη γλυτωσουν καποιοι ελληνες

Νέα Κατοχή ! Δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ !! Μας εξοντώνει μεθοδικά !!

Δέκα χρόνια με Μερκελιστες βασανιστές Ελλήνων εντίμων πολιτών, θέριεψε η διαφθορά, φτώχυνε η κοινωνία, δημεύονται τα εισοδήματα όσων τίμιων τα δήλωναν και πλουτίζουν προκλητικά οι Μερκελιστες Χριστοφοράκοι !! Μπράβο Φράου! Συγχαρητήρια για τις κατοχικές σας κυβερνήσεις!!

τεμπελχανα

Ποιες κατοχικες κυβερνησεις ρε λαμογιο ελληναρα, που σε δανεισαν μισο τρις και εσυ αντι να παλεψεις για ενα καλυτερο αυριο, ψηφισες ολα τα κουμασια για ενα πιατο φαβα και για μια καρεκλα στο καφενειο.

Όχι ακόμη!! Είναι νωρίς !! Πολύ νωρίς ! Ακόμη υπάρχουν Έλληνες!

Ακόμη στην Ελληνική Επικράτεια υπάρχει ανθρώπινη ζωή ! Άνθρωποι - σκιές, μετά το σύγχρονο γερμανικό ολοκαύτωμα, κινούνται πεινασμένοι στους δρόμους, διώκονται από το πτωχευμένο Κράτος, βασανίζονται από τους Μερκελιστες Κυβερνώντες και λοιδορούνται ότι η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ τους ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ, ενώ βρωμάει το χνώτο τους!!! Πρέπει να παραμείνει λίγο, γιατί αργοπεθαίνουμε ΟΛΟΙ! Μέχρι του χρόνου, δεν θα υπάρχει ζωή σε αυτή τη μεριά της Μεσογείου!! Θα γίνει ΟΛΗ ΔΙΣΤΟΜΟ!!!

Ας σοβαρευτούμε

Αν φύγει η κυρία Μέρκελ ποιος μας εγγυάται τη συνέχιση της κάθε τόσο χρηματοδότησής μας από την Ε.Ε και την ΕΚΤ; Ποιος μου λέει εμένα πως ο νέος καγκελάριος δε θα πει σταματάτε να δίνετε άλλα λεφτά στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να πεθάνουμε από την πείνα; Με την κυρία Μέρκελ είμαστε σίγουροι πως και χρήματα θα έχουμε όταν τα χρειαζόμαστε, και το κυριότερο, θα παραμείνουμε για πάντα στην Ε.Ε και στο ευρώ και δε θα καταστραφούμε όπως θα συνέβαινε σε περίπτωση που μας έδιωχναν. Ας ευχηθούμε λοιπόν όλοι να μετανοιώσει και να παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμη στην ηγεσία της χώρας που χάρη σε αυτή ζει σήμερα η Ελλάδα. Της Μεγάλης Γερμανίας που ολόκληρος ο πλανήτης σέβεται και εκτιμά.

Κλαψ Κλαψ Κλαψ

Όχι ρε Angela μην αφήνεις μόνο τον Τσίπρα τώρα στα δύσκολα. Σου έκανε όλα τα χατίρια και τον εγκαταλείπεις τώρα που σε έχει περισσότερο ανάγκη, τώρα που νιώθει μόνος και απροστάτευτος. Άκαρδη, αχάριστη καγκλελάριε, τώρα καταλαβαίνω πόσο δίκηο είχε η Περιστέρα.........

giorgos.s

ΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΣΚ ΓΙΑΥΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ.

@

Με το χαμογελο θα μείνει ο χάχας, η ΕΕ παει για διάλυση

Να τα ξεχάσετε όλοι σας αυτά που ξέρατε

Ο Τραμπ δημιουργεί παγκόσμιο σεισμό. Κατηγορεί για την μεγάλη απάτη του αιώνα ποιους λέτε ;; Τους λεγόμενους... ριζοσπάστες αριστερούς σε ΗΠΑ και ΕΕ !!!! Ποιους σας θυμίζουν;; Λοιπόν, όπως λέει αρχίζει αγώνας για να κάτσει στο σκαμνί όλοι αυτοί οι απαταιωνες που στήριζαν την παγκόσμια τράπεζα η οποία όπως είπε έκανε ότι ήθελε. Ανέβασε επιτόκια, βύθιζε οικονομίες και τι άλλο έκανε ;; Έβαζε μηχανισμούς στα ΜΜΕ να γεμίζουν ενοχές τους λαούς έτσι ώστε να δέχονται αδιαμαρτύρητα ότι ήθελε να κάνει η κεντρική παγκόσμια τράπεζα !! Σε θυμίζει κάτι ;; Ξεσηκώθηκε φυσικά το ΔΝΤ που ο Τραμπ χαρακτηρίζει συμμορία, ξέρετε αυτό που βιάζεται να ξεπληρώσει το ρουφιανακι τους ο Τσακαλώτος. Έρχονται μεγάλα πράγματα και θα δείξει η συνέχεια πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας μεγάλος Απαταιωνας που τον έβαλαν οι κεντρικοί τραπεζίτες στην εξουσία και όπως βλέπετε από τα πολλα συγχαρητήρια που του δίνουν οι αφέντες τα καταφέρνει μια χαρά. Όλη αυτή η εγκληματική οργάνωση θα πληρώσει για το κακό που έκανε στους λαούς.

κανε μας την χαρι

Δεν υπαρχει παγκοσμια τραπεζα που καθοριζει τα επιτοκια και δεν υπαρχει κανενας παγκόσμιος οργανισμος που γεμιζει ενοχες τους λαους. Αυτα υπαρχουν στο φτωχο μυαλουδακι σου που ψηφισε τριπρα 3 φορες. Ο πλανητης δεν ξερει ποιος ειναι ο τσιπρας και ουτε τον νοιαζει. Αυτα ειναι για εσας τα μικρα ανθρωπακια που αντι να κοιτατε να βγαλετε κανενα μεροκαματο, καθεστε στο καφενειο ολη μερα και μαλα... ζεστε. Τεμπελχαναδες

φωτης πραμαντα

το εχω ξαναγραψει ,οτι η μερκελ δεν βγαζει την καγκελαρια .αλεξη μην αφησεις την ευκαιρια αυτη να παει χαμενη ..τρεξε να σε βολεψει η αγγελα καπου στην ευρωπη ,διοτι τα πραγματα δεν θα ειναι καλα για σενα μετα τις εκλογες (ετσι λενε οι δημοσκοπησεις)..αλλωστε σου εχει υποσχεθει καλη θεση μετα τη συμφωνια της λιμνης .....τωρα ποσο καλα ειναι η ευρωπη αυτο ειναι αλλο θεμα ....βλεπουμε απο τον ρυθμο αναπτυξης της γερμανιας ...αυτο λεω κι εγω η ευρωπη σε δανεισε λογιστικα 300 δις και παλι χρωστας 350 δις ..ξυπνηστε σανοφαγοι ,τις τραπεζες της ευρωπης εσωσαν μεσω μπανανιας ..πριν την κριση οι γερμανικες και οι γαλλικες τραπεζες ηταν εκτεθιμενες 140 δις στα ελληνικα ομολογα και τωρα ειναι μηδεν(χωρις εγγυησεις ) ..το ενιαιο νομισμα που σας το πετανε συνεχεια μεσα στη μουρη και σαν υποτακτικοι το ακουτε στωικα ,δεν ειναι ενιαιο ..ο Ελληνας καταστηματαρχης αν θελει εχει δικαιωμα να αρνηθει να πληρωθει σε γερμανικα η γαλλικα η αλλα ευρωπαικα ευρω ....απλα ο κοσμος δεν το γνωριζει και ουτε το γνωστοποιουν για να μην ερθει η αγορα ανω-κατω..οταν ξυπνησετε και ελαττωσετε την καταναλωση σανου οποιουδηποτε χρωματος ,ισως υπαρξει μια αχτιδα ,οτι κατι παει να αλλαξει ,αλλα η γνωμη μου ειναι οτι οι γραικοι ειναι ραγιαδες ...

NYC

Μπαρπα, ασχολησου με πραγματα που καταβαινεις οπως μπαλα, καφενειο και μην πετας θεωριες και νουμερα στον αερα. Δεν μπαινω στον κοπο να αναλυσω τα νουμερα γιατι δεν εχω τον χρονο αλλα οι βλακιες περι Γερμανικου η Γαλλικου ευρω ειναι στο ιδιο επιπεδο με τις αρλουμπες του αλλου του βλακα του Σωρρα με τα τρις. Αυτους που αποκαλεις ραγιαδες (μια και εσυ μετα απο τοσα χρονια αχθοφορος στην Γερμανια δεν εισαι), ειναι απλοι ανθρωποι που προσπαθουν να μεγαλωσουν τα παιδια τους και να ζησουν τις οικογενειες τους. Πολλοι απο εσας ξεχασατε το γιδοχωρι που μεγαλωσατε και τις βρουβες που τρωγατε εκει στην πραμαντα και σημερα το παιζετε μεγαλοι και τρανοι (ετσι νομιζετε).

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

boris-0

Η πρώτη πρόταση ζητά έγκριση για τη νέα συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον - Τη δεύτερη αναμένεται να προωθήσει η κυβέρνηση προς έγκριση, μόνο σε περίπτωση που απορριφθεί η πρώτη πρόταση

Malmstrom

Η ΕΕ «δεν έχει άλλη φωνή» παρά τα αντίμετρα τόνισε η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρεμ σχολιάζοντας την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς 7,5 δισ. δολαρίων σε ευρωπαϊκά προϊόντα

21773777

Σύμφωνα με την οργάνωση, τουρκικές δυνάμεις και συριακές ένοπλες ομάδες που στηρίζονται από την Τουρκία πραγματοποιούν σοβαρές παραβιάσεις και εγκλήματα πολέμου – Τι αναφέρει η οργάνωση, που στηρίχθηκε σε μαρτυρίες 17 προσώπων

1
000_1LI5C1

Η αστυνομία επεσήμανε ότι δύο από τους άνδρες σκοτώθηκαν την ώρα που έφευγαν από το αεροδρόμιο Βιρακόπος, κοντά στο Σάο Πάολο, ενώ ο τρίτος εισέβαλε σε ένα σπίτι και κράτησε ομήρους μία οικογένεια προτού πέσει νεκρός από πυρά ελεύθερου σκοπευτή