Εικόνες σοκ από τη Βενεζουέλα: Σκελετωμένα παιδιά αργοπεθαίνουν κι ο Μαδούρο μιλά για «ψεύτικη κρίση»

Εικόνες σοκ από τη Βενεζουέλα: Σκελετωμένα παιδιά αργοπεθαίνουν κι ο Μαδούρο μιλά για «ψεύτικη κρίση»

Η ανθρωπιστική κρίση είναι κατασκευασμένη από τις ΗΠΑ, δήλωσε εχθές στο BBC o Βενεζουελανός πρόεδρος, όμως οι εικόνες τον διαψεύδουν με τον πιο σοκαριστικό τρόπο...

vene-ekso
Ενώ ο Νικολάς Μαδούρο διεξάγει τις πιο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στην ιστορία της Βενεζουέλας και εξακολουθεί να μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια στα σύνορα, χιλιάδες παιδιά στη χώρα του βρίσκονται αντιμέτωπα με τη λιμοκτονία και τον θάνατο, στερούμενα βασικά είδη για την επιβίωση, όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Συγκλονιστικές εικόνες που δημοσιεύει το Γαλλικό Πρακτορείο δείχνουν αποστεωμένα μικρά παιδιά να νοσηλεύονται στα χτυπημένα από την κρίση νοσοκομεία της Βενεζουέλας. Στην πλειοψηφία τους έχουν μεταφερθεί εκεί από τους απεγνωσμένους γονείς τους, με την ελπίδα ότι θα μπορεί να τους δοθεί ένα πιάτο φαΐ.

Ωστόσο, αρκετά συχνά, ούτε καν τα ίδια τα νοσοκομεία δεν έχουν τη δυνατότητα να ταΐσουν τους ασθενείς τους, πόσο μάλλον να τους προσφέρουν τη φροντίδα που χρειάζονται.

Οκτώ στα δέκα παιδιά στη Βενεζουέλα κινδύνευουν από υποσιτισμό λόγω του ανεξέλεγκτου «τέρατος» του υπερπληθυσμού στην σοσιαλιστική χώρα, που έχει ως αποτέλεσμα ένα κουτί βρεφικό γάλα σε σκόνη να πωλείται σήμερα έναντι 70.000 μπολιβάρ.

Πρόκειται για ποσό τετραπλάσιο του κατώτατου μηνιαίου μισθού στη χώρα του Μαδούρο, το οποίο ισοδυναμεί περίπου με 1/3 του ευρώ.

venezuela-children-1
Κλείσιμο


Παρότι η Βενεζουέλα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, τα πράγματα για το λαό πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, με το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης να κατηγορεί για την άθλια κατάσταση της οικονομίας τον Νικολάς Μαδούρο και τον προκάτοχό του, Ούγκο Τσάβες.

Ο Βενεζουελανός πρόεδρος κατηγορείται από την αντιπολίτευση στη χώρα του ότι επικράτησε στις προηγούμενες εκλογές με ανέντιμα μέσα, κλείνοντας στη φυλακή και αποκλείοντας από τις κάλπες τους σημαντικότερους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊντό, έχει κερδίσει υποστήριξη από 50 χώρες διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, που έχουν δεσμευτεί ότι θα του χορηγήσουν οικονομική ενίσχυση 20 εκατ. δολαρίων (για αρχή) και έχουν ήδη στείλει ανθρωπιστική βοήθεια με τρόφιμα και φάρμακα στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία.

Στο μεταξύ, ο Μαδούρο συνεχίζει να αρνείται κάθε είδους βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα αρνούμενος ότι υπάρχει κρίση στη Βενεζουέλα και ισχυριζόμενος ότι τα τρόφιμα και τα φάρμακα στην Κουκουτά εντάσσονται στο σχέδιο των ΗΠΑ να ρίξουν την κυβέρνησή του, ενορχηστρώνοντας ένα πραξικόπημα.

«Οι ΗΠΑ προσπαθούν να κατασκευάσουν μια ανθρωπιστική κρίση ώστε να δικαιολογήσουν μια στρατιωτική παρέμβαση. Τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια εντάσσονται στο πλαίσιο αυτής της κωμωδίας. Γι' αυτό με αξιοπρέπεια τους λέμε ότι δεν θέλουμε τα ψίχουλά τους, τα αποφάγια τους», είπε εχθές ο Βενεζουελανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο BBC.

Οι εικόνες όμως από τα νοσοκομεία της χώρας βγάζουν ψεύτη τον Βενεζουελανό πρόεδρο. Στην παιδιατρική κλινική Λος Σαμάνες, στην πόλη Μαρακάι, περίπου 100 χλμ μακριά από το Καράκας, η Γεμιλέι Ολιβάρ κρατά στα χέρια της το μόλις δύο μηνών κοριτσάκι της. Κανονικά, η μικρή Ροσμιλάι θα έπρεπε να ζυγίζει περίπου πέντε κιλά, ωστόσο το βάρος της δεν ξεπερνά τα δυόμισι. Λόγω της φτώχειας της οικογένειάς του και του υποσιτισμού, το μωράκι ζυγίζει 200 γραμμάρια λιγότερο απ΄ ό,τι ζύγιζε όταν γεννήθηκε. Το βρέφος είναι τόσο αποστεωμένο, που είναι δύσκολο ακόμη και να του χορηγηθεί θρεπτικός ορός ενδοφλεβίως.

venezuela-children-2


«Δεν μπορούσαν να βρουν φλέβα» εξηγεί η απεγνωσμένη μητέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο, περιγράφοντας πώς περπάτησε 20 χλμ από το χωριό της για να φέρει το μωρό της στο νοσοκομείο, αφήνοντας πέντε ακόμα πεινασμένα παιδιά στο σπίτι.

Ο Δρ. Ελντέρ, παιδίατρος στη συγκεκριμένη κλινική, δηλώνει ότι, στα 32 χρόνια της εμπειρίας του, δεν είχε δει ποτέ άλλοτε παιδιά να φτάνουν στο νοσοκομείο σε τόσο άθλια κατάσταση. «Μοιάζουν με μικρούς σκελετούς καλυμμένους με δέρμα. Το θέαμα είναι σοκαριστικό», είπε ο γιατρός στο AFP.

O Σάμιουελ, που σήμερα είναι 15 μηνών, ζυγίζει το ίδιο με ένα νεογέννητο. Η μητέρα του Γκλέινι Χερνάντεζ κλαίει κοιτάζοντας το αποστεωμένο παιδί της ξαπλωμένο στο κρεβάτι του νοσοκομείο. Όταν εισήχθη στην κλινική βρισκόταν στο χείλος του θανάτου.

Η Ροσμιλάι και ο Σάμιουελ είναι δύο μόνο από τα εκατοντάδες παιδιά που φτάνουν κάθε μέρα στις κλινικές της χώρας σκελετωμένα και άρρωστα, κι από τα χιλιάδες που παραμένουν ανεμβολίαστα στη Βενεζουέλα, εκτεθειμένα σε κάθε είδους ασθένειες. Κι όλα αυτά ενώ ο Μαδούρο μιλά για μια «κατασκευασμένη κρίση» από τις ξένες δυνάμεις, που υπονομεύουν την εξουσία του.

venezuela-children-3
venezuela-children-4
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης