Το Κόσοβο προχωρά στη δημιουργία στρατού παρά την αντίθεση Σερβίας και ΝΑΤΟ

Το Κόσοβο προχωρά στη δημιουργία στρατού παρά την αντίθεση Σερβίας και ΝΑΤΟ

Η Βουλή του Κοσόβου είπε «ναι» στη δημιουργία στρατού που θα αριθμεί 5.000 μέλη – Την προηγούμενη εβδομάδα, η πρωθυπουργός της Σερβίας απείλησε με στρατιωτική επέμβαση, σε περίπτωση που η απόφαση εγκριθεί

20455484
«Ναι στη δημιουργία στρατού με 5.000 μέλη είπε σήμερα το κοινοβούλιο του Κοσόβου, αψηφώντας την προειδοποίηση της πρωθυπουργού της Σερβίας ότι η μια τέτοια απόφαση μπορεί να οδηγήσει σε στρατιωτική επέμβαση από το Βελιγράδι.

Αντιρρήσεις όμως διατύπωσε και το ΝΑΤΟ, που υποστήριξε ότι η απόφαση δεν βοηθά τις προσπάθειες να κατευναστούν οι εντάσεις ανάμεσα στο Κόσοβο και στη Σερβία.

Πάντως, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «ιστορική» την απόφαση, που ελήφθη 20 χρόνια μετά την εξέγερση των Αλβανών του Κοσόβου εναντίον της σερβικής διακυβέρνησης και 10 χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Η πρόταση υπερψηφίστηκε από τη Βουλή

Ο νόμος για τη μετατροπή της ελαφρά οπλισμένης Δύναμης Ασφαλείας του Κοσόβου, η οποία δημιουργήθηκε κυρίως για την αντιμετώπιση κρίσεων, την πολιτική άμυνα και την απομάκρυνση πυρομαχικών από τον πόλεμο στη δεκαετία του 1990, σε στρατό εγκρίθηκε από τη Βουλή με τις ψήφους 105 βουλευτών σε σύνολο 120, κι ενώ 11 βουλευτές της σερβικής μειονότητας απείχαν από την ψηφοφορία.

Αν και το Σύνταγμα προέβλεπε τη δημιουργία εθνικού στρατού, δεν είχαν ενέργειες για χρόνια. Η Πρίστινα προσπάθησε χωρίς επιτυχία να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Σέρβων του Κοσόβου.

Για αποσταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων μιλά η Σερβία

Την ίδια ώρα, η Σερβία, που είναι και προστάτιδα των Σέρβων του Κοσόβου, έχει προειδοποιήσει ότι ένας εθνικός στρατός στο Κόσοβο μπορεί να αποσταθεροποιήσει τα Δυτικά Βαλκάνια.

Κλείσιμο
Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς δήλωσε σήμερα πως η Σερβία «θα συνεχίσει στον δρόμο της ειρήνης και της σταθερότητας» μετά την απόφαση του Κοσόβου να αποκτήσει τακτικό στρατό.

«Για εμένα, είναι μια δύσκολη μέρα, δεν είναι μια μέρα που μπορεί να συμβάλει στην περιφερειακή συνεργασία», δήλωσε η Άνα Μπρνάμπιτς στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε πως «χωρίς μια σταθερή περιοχή, δεν υπάρχει σταθερή Σερβία».

Η δημιουργία του στρατού μπορεί να πάρει χρόνια. Όμως, η Σερβία εκτιμά ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί για την εκδίωξη των Σέρβων που έχουν μείνει στο Κόσοβο. Τη συγκεκριμένη κατηγορία αρνούνται οι Αλβανοί ηγέτες του Κοσόβου που εξαρτώνται από την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ για μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη της μικρής, φτωχής βαλκανικής χώρας

Πιθανή η στρατιωτική επέμβαση στο Κόσοβο

Στις 5 Δεκεμβρίου, η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς είχε αφήσει να εννοηθεί ότι μια πιθανή απάντηση από το Βελιγράδι θα μπορούσε να είναι η
στρατιωτική επέμβαση.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα επιθεωρήσει στρατεύματα κατά μήκος της μεθορίου με το Κόσοβο τις επόμενες τρεις ημέρες, ανέφερε χθες το γραφείο του.

Ωστόσο, οι αναλυτές αποκλείσουν μια επέμβαση, καθώς το Βελιγράδι θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ.

Το Κόσοβο προχωρά στη σύσταση υπουργείου Άμυνας

Μετά την έγκριση του νόμου, το Κόσοβο θα συστήσει υπουργείο Άμυνας και ο μελλοντικός στρατός του θα αποτελείται από 5.000 εν ενεργεία στρατιώτες και 3.000 εφέδρους. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Πρίστινα λένε πως η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον 10 χρόνια.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Φίλιπ Κόσνετ δήλωσε πως η σημερινή ψήφος είναι «ιστορική» για το Κόσοβο και δεσμεύθηκε για την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ.

Το ΝΑΤΟ κατήγγειλε την απόφαση

Από την άλλη, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ κατήγγειλε την απόφαση της δημιουργίας στρατού, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ θα «επανεξετάσει το επίπεδο δέσμευσής του» στη χώρα αυτή.

«Λυπάμαι που η απόφαση αυτή ελήφθη παρά τις ανησυχίες που είχε εκφράσει το ΝΑΤΟ (...) Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο είναι στο εξής υποχρεωμένο να επανεξετάσει το επίπεδο δέσμευσης του ΝΑΤΟ στη Δύναμη Ασφαλείας του Κοσόβου» (KSF), πρόσθεσε

«Αν και είναι αλήθεια ότι εναπόκειται επί της αρχής στο Κόσοβο να αποφασίσει τον μετασχηματισμό της KSF, έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι η στιγμή που επιλέχθηκε δεν ήταν καλή», σχολίασε.

«Όλα τα μέρη πρέπει να φροντίσουν ώστε η απόφαση που λήφθηκε σήμερα να μην επιδεινώσει περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή», προειδοποίησε.

«Καλώ εκ νέου την Πρίστινα και το Βελιγράδι να κρατήσουν την ηρεμία τους και να απέχουν από οποιαδήποτε δήλωση ή οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να προκαλέσει κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να υποστηρίζει τον διάλογο που διεξάγεται ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρεί ότι αποτελεί τη μοναδική βιώσιμη πολιτική λύση για την περιοχή, υπογράμμισε ακόμη ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης