Brexit: Δύο καθηγητές απαντούν αν η Βρετανία μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερη συμφωνία με την ΕΕ

Brexit: Δύο καθηγητές απαντούν αν η Βρετανία μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερη συμφωνία με την ΕΕ

Στο άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του London School of Economics, ο Κώστας Μήλας και ο Μάικλ Έλινγκτον απντούν γιατί η πιο ρεαλιστική λύση είναι ένα νέο δημοψήφισμα για παραμονή στην ΕΕ - Ποιο θεωρούν το μεγάλο μειονέκτημα της βρετανικής οικονομίας και τι λένε για την Μέι

brexit
Η Μεγάλη Βρετανία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λάβει μια καλύτερη συμφωνία από αυτήν που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε πολύ ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση από ότι το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα παιχνίδια με το Brexit πρέπει να τελειώσουν πάραυτα. Η παρατεταμένη αβεβαιότητα «δολοφονεί» τη βρετανική οικονομία.

Σε αυτά τα συμπεράσματα καταλήγουν δύο καθηγητές οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του London School of Economics. Ο Μάικλ Έλινγκτον, λέκτορας οικονομικών και ο Κώστας Μήλας, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ υποστηρίζουν ότι οι επιλογές της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι είναι ελάχιστες, καθώς όσοι υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι διαπραγματευτές μπορούν να καταλήξουν σε μια διαφορική συμφωνία για το Brexit, βρίσκονται σε φανερή πλάνη.

«Τη δημοσίευση της συμφωνίας 585 σελίδων ακολούθησαν αμέσως σκληρές φωνές και κριτική για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της Τερέζα Μέι και μια σειρά παραιτήσεων υπουργών. Όταν οι καθηγητές πανεπιστημίου καλούνται να εξετάσουν έναν διδακτορικό φοιτητή στέλνουν περισσότερες από 200 σελίδες αναφορικά με το ζήτημα της διατριβής στον φοιτητή και του ζητούν να εξεταστεί μια εβδομάδα μετά. Το πώς είναι δυνατόν κάποιος να διάβασε τις 585 σελίδες της συμφωνίας σε μερικές ώρες και να ασκήσει κριτική, παραμένει ένα μυστήριο για εμάς», αναφέρουν στην εισαγωγή τους οι δύο καθηγητές.

Σύμφωνα με τους δύο καθηγητές η αόριστη συμφωνία της πρωθυπουργού Μέι έχει σκοπό να μετακινήσει τη χρονική διάρκεια της εφαρμογής της στο μέλλον, καθώς η ίδια είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει την ευθύνη μιας εκλογική διαδικασίας. Όπως υποστηρίζεται στο άρθρο σύμφωνα με αναλύσεις και στοιχεία από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη χάσει έδαφος και κατατάσσεται 8η χώρα από 6η πριν λίγα χρόνια στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, ενώ η παρατεταμένη αβεβαιότητα και οι παραιτήσεις στην κυβέρνηση αποτελούν απόπειρα «δολοφονίας» της βρετανικής οικονομίας. «Η πολιτική αβεβαιότητα καθιστά τις βρετανικές επιχειρήσεις όλο και λιγότερο πρόθυμες να επενδύσουν στην πραγματική οικονομία, γεγονός που θα επηρεάσει τις μελλοντικές προοπτικές. Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών, το 80% των επιχειρήσεων υποστηρίζουν ότι το Brexit θα επηρεάσει αρνητικά τις επενδυτικές τους αποφάσεις», αναφέρουν οι δύο ακαδημαϊκοί δάσκαλοι.

Στο άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του London School of Economics , ο κ. Κώστας Μήλας και ο κ. Μάικλ Έλινγκτον αναρωτιούνται για ποιόν λόγο οι επικριτές της Τερέζα Μέι πιστεύουν ότι η Μεγάλη Βρετανία μπορεί να λάβει μια «καλύτερη συμφωνία», την ώρα που οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν κατανοήσει απόλυτα ότι η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε εξαιρετικά αδύναμη θέση. «Υπνοβατούμε προς ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Σε μια τέτοια περίπτωση η Τράπεζα της Αγγλίας θα βρεθεί στα όριά της. Οι υπεύθυνοι της Κεντρικής Τράπεζας θα αναγκαστούν να ανακόψουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της μείωσης της εμπιστοσύνης με νομισματικά εργαλεία.[...] δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί. Ο Μαρκ Κάρνει (σ. σ. ο Καναδός οικονομολόγος που βρίσκεται στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας) έπραξαν κάτι ανάλλαγο το πρωί μετά την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον ήταν πολύ απασχολημένος, υποβάλλοντας την παραίτησή του από πρωθυπουργός. Η μόνη ελπίδα είναι να αποφευχθεί η επανάληψη αυτής της πρακτικής».

Όπως υποστηρίζουν οι δύο οικονομολόγοι, η μοναδική πραγματική εναλλακτική πρόταση είναι ένα νέο δημοψήφισμα. Να αποφασίσει ο βρετανικός λαός και να επιλέξει τη συμφωνία που έχει προταθεί στη Μεγάλη Βρετανίας ή το σημερινό status quo. «Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για παιχνίδια με το Brexit. H οικονομία μας δεν θα τα αντέξει. Τόσο απλά».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης