Κόντρα Κίνας – ΟΗΕ για την έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα

un_ass

Η Κίνα διαβλέπει πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την έκθεση του ΟΗΕ – Οι συντάκτες κάνουν λόγο για επιδείνωση της κατάστασης στον συγκεκριμένο τομέα, εν μέσω καταγγελιών για μαζικές κρατήσεις 

Την έντονη αντίδραση του Πεκίνου προκάλεσε η περιοδική έκθεση του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι η κριτική του ΟΗΕ είναι «πολιτικά καθοδηγούμενη», ενώ απορρίπτει ότι η κατάσταση στον συγκεκριμένο τομέα έχει επιδεινωθεί, εν μέσω καταγγελιών για μαζικές κρατήσεις.

Η κινεζική πλευρά υποστηρίζει ότι όχι μόνον τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν επιδεινωθεί, αλλά ότι ορισμένα κράτη-μέλη του ΟΗΕ σκόπιμα αγνοούν τα «αξιοσημείωτα επιτεύγματα της Κίνας».

Κατά την έκθεση, τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών ασκούν κριτική στην Κίνα για την πολιτική που εφαρμόζει στο Τζιντζιάνγκ και το Θιβέτ καθώς και το πώς αντιμετωπίζει τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσαν το Πεκίνο να απελευθερώσει τους κρατούμενους Ουιγούρες καθώς και όσους προέρχονται από άλλες μουσουλμανικές μειονότητες, να προστατεύσει τις θρησκευτικές ελευθερίες στο Θιβέτ και να σταματήσει να παρενοχλεί και να θέτει υπό κράτηση δικηγόρους που ασχολούνται με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Δεν θα δεχτούμε τις πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες από λίγες χώρες, που είναι γεμάτες από μεροληψίες και αδιαφορούν πλήρως για τα γεγονότα», δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών. «Καμία χώρα δεν θα υπαγορεύσει τον ορισμό της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης που έγινε για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, ο εκπρόσωπος του Καναδά εξέφρασε την ανησυχία του για περαιτέρω επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την τελευταία έκθεση, ενώ ο εκπρόσωπος της Γερμανίας κάλεσε το Πεκίνο να σταματήσει όλες τις παράνομες κρατήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

boris_ar

Άγνωστο, ωστόσο, αν ο πρόεδρος της Βουλής θα επιτρέψει νέα ψηφοφορία μετά την ήττα της κυβέρνησης το Σάββατο - Ποιο είναι το κυρίαρχο σενάριο και ποιους όρους έχει θέσει η ΕΕ για να εγκρίνει μία πιθανή παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου

3