Ο Ασάνζ μηνύει την κυβέρνηση του Ισημερινού για παραβίαση των δικαιωμάτων του

19312043

Ο ιδρυτής των Wikileaks Τζουλιάν Ασάνζ προχωρά σε μήνυση κατά της κυβέρνησης του Ισημερινού – Καταγγέλλει ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες του

Σε μήνυση κατά της κυβέρνησης του Ισημερινού, στην πρεσβεία της οποίας στο Λονδίνο διαμένει από το 2012, προχωρά ο ιδρυτής των Wikileaks, Τζουλιάν Ασάνζ, που καταγγέλλει ότι έχουν παραβιαστεί «δικαιώματα και ελευθερίες του».

Ο Ασάνζ προχωρά σε δικαστικές ενέργειες λίγους μήνες αφότου ο Ισημερινός διέκοψε την επικοινωνία μαζί του και λίγες μέρες μετά τη γνωστοποίηση ότι η πρεσβεία θέτει νέους όρους διαβίωσης για τον ιδρυτή του Wikileaks.

Ο δικηγόρος του Ασάνζ, Μπαλτάζαρ Γκαρθόν έφτασε στον Ισημερινό για να προχωρήσει την υπόθεση, που αναμένεται ότι θα εκδικασθεί από τοπικό δικαστήριο την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Wikileaks, ο Ισημερινός απείλησε να άρει την προστασία που παρείχε στον Ασάνζ, που διαμένει στην πρεσβεία φοβούμενος ότι θα εκδοθεί στις ΗΠΑ, ενώ έχει διακόψει την πρόσβασή του στον έξω κόσμο. Σύμφωνα με τον ιστότοπο, η κυβέρνηση του Ισημερινού απαγόρευσε επίσκεψη από τον επικεφαλής της οργάνωσης Human Rights Watch, ενώ του απαγορεύτηκαν κάποιες συναντήσεις με τους δικηγόρους τους.

Οι δικηγόροι του Ασάνζ έχουν θέσει στο στόχαστρό τους τη νομιμότητα του «ειδικού πρωτοκόλλου» που συναρτά το πολιτικό άσυλο με τη «λογοκρισία» και την απαγόρευση της ελευθερίας έκφρασης, λόγου και συνεργασίας.

Με βάση το πρωτόκολλο, οι δημοσιογράφοι, οι δικηγόροι και όλοι όσοι θέλουν να δουν τον Τζουλιάν Ασάνζ θα πρέπει να αποκαλύπτουν προσωπικές ή πολιτικές λεπτομέρειες σε αξιωματούχους του Ισημερινού και να μοιράζονται τη δραστηριότητά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με βάση το πρωτόκολλο, η κυβέρνηση μπορεί να μοιράζεται αυτές τις πληροφορίες και με άλλους οργανισμούς. Επίσης, αναφέρει ο ιστότοπος Wikileaks, η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση της περιουσίας του Ασάνζ ή των επισκεπτών του και χωρίς ένταλμα, να την παραδώσει στις βρετανικές αρχές.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, όλα τα παραπάνω έρχονται ως απόρροια των αμερικανικών πιέσεων στον πρόεδρο του Ισημερινού, Λένιν Μορένο, κι ενώ Αμερικανοί Γερουσιαστές του απέστειλαν ανοιχτή επιστολή, στην οποία του διαμηνύουν ότι για να προωθηθούν κρίσιμα ζητήματα, θα πρέπει να λυθεί το θέμα που δημιούργησε ο προκάτοχός του, Ραφαέλ Κορέα, σχετικά με τον Ασάνζ.

Πιέσεις στον Άσανζ μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, διέρρευσε ένα έγγραφο που δείχνει την ένταση που υπάρχει ανάμεσα στον Ασάνζ και τους οικοδεσπότες του, που του έδωσαν μια λίστα με αιτήματα.

Συγκεκριμένα, του ζητήθηκε να αποφεύγει τα πολιτικά σχόλια στο διαδίκτυο, να αποκαλύψει τα μοντέλα των συσκευών που χρησιμοποιεί και καλείται να πληρώνει μόνος του για τα ιατρικά του έξοδα και το φαγητό. Επίσης, το προσωπικό της πρεσβείας του ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί καμία συσκευή επικοινωνίας, πλην του υπολογιστή του και του κινητού του και ότι ο Ισημερινός διατηρεί το δικαίωμα κατάσχεσης του εξοπλισμού.

Επίσης, ο Ασάνζ μπορεί να δέχεται μέχρι τρεις επισκέπτες τη φορά, οι οποίοι για να εισέλθουν στο κτίριο θα πρέπει να έχουν γραπτή άδεια από τον πρέσβη τουλάχιστον τρεις μέρες πριν.

Οι δικηγόροι του Ασάνζ απέρριψαν τους νέους κανόνες λέγοντας ότι «παραβιάζουν διεθενίς συμφωνίες» και ότι του επιβάλλεται καθεστώς φυλάκισης.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Πεοστεκουμενος Ελλην

Θα σε τακτοποιήσουν φίλε εκτός αν οντως έχεις στοιχεία...μνκ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

state_cyprus_turkey

«Όπως και οι Ευρωπαίοι, έχουμε εκφράσει βαθιές ανησυχίες για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις σε αυτά τα νερά της Κύπρου», ανέφερε η εκπρόσωπος Μόργκαν Ορτέιγκους

marshall_main

Έρευνα σοκ από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια - Το νησιωτικό σύμπλεγμα Μάρσαλ και ειδικότερα οι ατόλες του Μπικίνι και του Enewetak, αποτέλεσαν πεδία δοκιμής για το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ από το 1946 έως το 1958