Τραμπ: Όποιος συναλλάσσεται εμπορικά με το Ιράν να ξεχάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες!

trump-kontino

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επανέφερε μονομερώς σε ισχύ σήμερα σκληρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, οι οποίες είχαν αρθεί στο πλαίσιο της ιστορικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας το 2015

Αυστηρή προειδοποίηση σε όσες χώρες συναλλάσσονται εμπορικά με το Ιράν απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος, μετά από την σημερινή μονομερή επαναφορά σε ισχύ σκληρών οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος της Τεχεράνης.

«Οι κυρώσεις εις βάρος του Ιράν είναι επίσημα σε ισχύ. Πρόκειται για τις πιο επώδυνες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ, και τον Νοέμβρη θα κλιμακωθούν ακόμα περισσότερο. Όποιος συναλλάσσεται εμπορικά με το Ιράν ΔΕΝ θα συναλλάσσεται πλέον με τις ΗΠΑ. Ζητάω παγκόσμια ειρήνη, τίποτα λιγότερο», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter o Ντόναλντ Τραμπ.


Το Ιράν απέρριψε μια προσφορά της τελευταίας στιγμής από την κυβέρνηση Τραμπ για συνομιλίες, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να διαπραγματευθεί την στιγμή που η Ουάσινγκτον έχει απορρίψει τη συμφωνία του 2015 με την οποία ήρθησαν οι κυρώσεις με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Ο Τραμπ αποφάσισε φέτος να αποσυρθεί από τη συμφωνία, αγνοώντας εκκλήσεις από τις άλλες μεγάλες δυνάμεις που είχαν συνυπογράψει τη συμφωνία, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, οι κύριοι ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον, καθώς και από τη Ρωσία και την Κίνα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν υποσχεθεί να προσπαθήσουν να μετριάσουν τις επιπτώσεις από τις νέες αμερικανικές κυρώσεις ώστε να πεισθεί η Τεχεράνη να συνεχίσει να συμμορφώνεται προς τους όρους της συμφωνίας. Όμως αυτό αποδεικνύεται δύσκολο: ευρωπαϊκές εταιρείες αποσύρονται από το Ιράν, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν το ενδεχόμενο να υποστούν βλάβη οι επιχειρήσεις τους στις ΗΠΑ.

«Αυτές είναι οι πιο δριμείες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ και τον Νοέμβριο θα ενισχυθούν κατά ένα ακόμη επίπεδο. Όποιος κάνει μπίζνες με το Ιράν ΔΕΝ θα κάνει μπίζνες με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ζητώ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ, τίποτε λιγότερο!», έγραψε ο Τραμπ σήμερα στο Twitter.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον δήλωσε χθες Δευτέρα πως η μοναδική ευκαιρία του Ιράν για να διαφύγει από τις κυρώσεις είναι να δεχθεί την προσφορά για να διαπραγματευθεί με τον Τραμπ μια σκληρότερη συμφωνία.

«Θα μπορούσαν να δεχθούν την προσφορά του προέδρου να διαπραγματευθεί μαζί τους, να εγκαταλείψουν τα προγράμματά τους για τους βαλλιστικούς πυραύλους και τα πυρηνικά όπλα πλήρως και με πραγματικά επαληθεύσιμο τρόπο», δήλωσε ο Μπόλτον στο Fox News.

«Αν οι αγιατολάχ θέλουν να βγουν από την πίεση, θα πρέπει να έρθουν και να κάτσουν κάτω. Η πίεση δεν θα σταματήσει όσο θα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Μπόλτον, ένας από τους βασικούς «ιέρακες» της αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα του Ιράν.

Να βγει το μαχαίρι

Η Ουάσινγκτον δέχεται ότι το Ιράν έχει συμμορφωθεί προς τους όρους της συμφωνίας του 2015 που επιτεύχθηκε υπό τον προκάτοχο του Τραμπ, τον Μπαράκ Ομπάμα, όμως υποστηρίζει πως η συμφωνία είναι ελαττωματική επειδή δεν είναι αρκετά αυστηρή. Το Ιράν δηλώνει ότι θα συνεχίσει προς το παρόν να συμμορφώνεται προς τη συμφωνία, αν άλλες χώρες μπορούν να το βοηθήσουν να προστατευθεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της απόφασης της Ουάσινγκτον να αποσυρθεί.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν εκ νέου σήμερα έχουν στόχο τις ιρανικές αγορές αμερικανικών δολαρίων, το εμπόριο μετάλλων, τον άνθρακα, τα βιομηχανικά λογισμικά και την ιρανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Σε ομιλία που εκφώνησε μερικές ώρες πριν τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί απέρριψε κάθε διαπραγμάτευση εφόσον η Ουάσινγκτον δεν συμμορφώνεται πλέον προς τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν από τρία χρόνια.

«Αν μαχαιρώσεις κάποιον με ένα μαχαίρι και μετά πεις πως θέλεις συνομιλίες, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να βγάλεις το μαχαίρι», δήλωσε ο Ροχανί στην ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

«Υποστηρίζουμε πάντα τη διπλωματία και τις συνομιλίες. ... Όμως οι συνομιλίες χρειάζονται εντιμότητα», τόνισε ο Ροχανί.

Ο ιρανός πρόεδρος απέρριψε την πρόταση για συνομιλίες χαρακτηρίζοντάς την τέχνασμα για να δημιουργηθεί χάος στο Ιράν και για να επέλθει σύγχυση μεταξύ των αμερικανών ψηφοφόρων στις ΗΠΑ πριν από τις εκλογές των μέσων της προεδρικής θητείας, τον Νοέμβριο. Πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον έχει απομονωθεί διεθνώς και θα μετανιώσει που επιβάλλει κυρώσεις κόντρα στις απόψεις των συμμάχων της και άλλων παγκόσμιων δυνάμεων.

Στο Ιράν, η πυρηνική συμφωνία συνδέεται στενά με τον Ροχανί, έναν μετριοπαθή που κέρδισε με σαρωτικά ποσοστά δύο εκλογικές αναμετρήσεις υποσχόμενος να ανοίξει την ιρανική οικονομία στον έξω κόσμο.

Ευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν φόβους ότι εγκαταλείποντας τη συμφωνία, η Ουάσινγκτον κινδυνεύει να υπονομεύσει τον Ροχανί και να ενισχύσει τους σκληροπυρηνικούς αντιπάλους του, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η Δύση δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει στο Ιράν να ευημερήσει.

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν χθες, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και συνολικά η ΕΕ ανέφεραν: «Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για την εκ νέου επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ».

Μετά την αρχική άρση των κυρώσεων, πριν από δύο χρόνια, οι ιρανικές πετρελαϊκές εξαγωγές αυξήθηκαν.

Όμως οι περισσότεροι Ιρανοί δεν είχαν δει ακόμη σημαντική οικονομική βελτίωση ως αποτέλεσμα της συμφωνίας και η προοπτική ότι η Ουάσινγκτον θα επέβαλε εκ νέου κυρώσεις βοήθησε στην κατάρρευση φέτος της ισοτιμίας του ιρανικού νομίσματος, αυξάνοντας το κόστος των εισαγωγών.

Στο Ιράν σημειώθηκαν διαδηλώσεις κατά της αύξησης των τιμών και αντιμετωπίσθηκαν σκληρά από την κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

;

Τί να κάνουν μόνοι τους ρε; Τους κρατάει στο χέρι η Αμερική. Ας κάνουν οι Γερμανοί ότι κουνιούνται και άμα ξαναδεί πωλήσεις η Μερσεντές ή BMW να με φτύσεις. Αφου το 70%+ των πωλήσεων των μεγάλων μοντέλων γιπνεται στις ΗΠΑ... Θα του κλασσουν ταρχιδια...

@;

Δεν υπάρχει "Γερμανία" μόνη της ρε βλάχο... Σύμφωνα με τις συνθήκες της Ε.Ε. , συναλλασόμαστε ως μπλοκ, όχι ως χώρες!

Pro-Israel

ΤΣΑΚΙΣΜΑ των κοκάλων σε όποιον συναλλάσσεται με το φασιστικό καθεστώς των μουλάδων. Η Ελλάδα να διακόψει ΑΜΕΣΑ οποιουδήποτε τύπου εμπορική ή άλλη σχέση με το Ιράν. Μόνο η μαζική εξαθλίωση του ιρανικού πληθυσμού και η πλήρης αποσταθεροποίηση αυτού του καθεστώτος θα βοηθήσουν την παγκόσμια ειρήνη.

Τραμπικός

Ευρώπη, Κίνα, Καναδάς, Ιαπωνία, αγνοείστε αυτό το γελοίο υποκείμενο και προχωρήστε μόνοι σας!

αφιλοτιμος

Ωπα ρε γερμανομαιμου

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

theresa_may_arthroos01

Αν επαληθευτεί η έρευνα του BBC, η Μέι θα παραμείνει πρωθυπουργός - Μυστική η βραδινή ψηφοφορία - Για σίγουρη στήριξη της Μέι από 121 βουλευτές των Τόρις κάνει λόγο ο Guardian - «Με νύχια και με δόντια» προσπαθεί να πολεμήσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός την πρόταση μομφής

teresa-mei

Η Τερέζα Μέι χρειάζεται τουλάχιστον 158 βουλευτών για να παραμείνει στην ηγεσία - Ματαιώθηκε σύνοδος του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με το γραφείο της πρωθυπουργού - Το χρονοδιάγραμμα των ημερών και οι πιθανοί υποψήφιοι για την ηγεσία