Τραμπ: Όποιος συναλλάσσεται εμπορικά με το Ιράν να ξεχάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες!

trump-kontino

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επανέφερε μονομερώς σε ισχύ σήμερα σκληρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, οι οποίες είχαν αρθεί στο πλαίσιο της ιστορικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας το 2015

Αυστηρή προειδοποίηση σε όσες χώρες συναλλάσσονται εμπορικά με το Ιράν απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος, μετά από την σημερινή μονομερή επαναφορά σε ισχύ σκληρών οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος της Τεχεράνης.

«Οι κυρώσεις εις βάρος του Ιράν είναι επίσημα σε ισχύ. Πρόκειται για τις πιο επώδυνες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ, και τον Νοέμβρη θα κλιμακωθούν ακόμα περισσότερο. Όποιος συναλλάσσεται εμπορικά με το Ιράν ΔΕΝ θα συναλλάσσεται πλέον με τις ΗΠΑ. Ζητάω παγκόσμια ειρήνη, τίποτα λιγότερο», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter o Ντόναλντ Τραμπ.


Το Ιράν απέρριψε μια προσφορά της τελευταίας στιγμής από την κυβέρνηση Τραμπ για συνομιλίες, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να διαπραγματευθεί την στιγμή που η Ουάσινγκτον έχει απορρίψει τη συμφωνία του 2015 με την οποία ήρθησαν οι κυρώσεις με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Ο Τραμπ αποφάσισε φέτος να αποσυρθεί από τη συμφωνία, αγνοώντας εκκλήσεις από τις άλλες μεγάλες δυνάμεις που είχαν συνυπογράψει τη συμφωνία, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, οι κύριοι ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον, καθώς και από τη Ρωσία και την Κίνα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν υποσχεθεί να προσπαθήσουν να μετριάσουν τις επιπτώσεις από τις νέες αμερικανικές κυρώσεις ώστε να πεισθεί η Τεχεράνη να συνεχίσει να συμμορφώνεται προς τους όρους της συμφωνίας. Όμως αυτό αποδεικνύεται δύσκολο: ευρωπαϊκές εταιρείες αποσύρονται από το Ιράν, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν το ενδεχόμενο να υποστούν βλάβη οι επιχειρήσεις τους στις ΗΠΑ.

«Αυτές είναι οι πιο δριμείες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ και τον Νοέμβριο θα ενισχυθούν κατά ένα ακόμη επίπεδο. Όποιος κάνει μπίζνες με το Ιράν ΔΕΝ θα κάνει μπίζνες με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ζητώ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ, τίποτε λιγότερο!», έγραψε ο Τραμπ σήμερα στο Twitter.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον δήλωσε χθες Δευτέρα πως η μοναδική ευκαιρία του Ιράν για να διαφύγει από τις κυρώσεις είναι να δεχθεί την προσφορά για να διαπραγματευθεί με τον Τραμπ μια σκληρότερη συμφωνία.

«Θα μπορούσαν να δεχθούν την προσφορά του προέδρου να διαπραγματευθεί μαζί τους, να εγκαταλείψουν τα προγράμματά τους για τους βαλλιστικούς πυραύλους και τα πυρηνικά όπλα πλήρως και με πραγματικά επαληθεύσιμο τρόπο», δήλωσε ο Μπόλτον στο Fox News.

«Αν οι αγιατολάχ θέλουν να βγουν από την πίεση, θα πρέπει να έρθουν και να κάτσουν κάτω. Η πίεση δεν θα σταματήσει όσο θα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Μπόλτον, ένας από τους βασικούς «ιέρακες» της αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα του Ιράν.

Να βγει το μαχαίρι

Η Ουάσινγκτον δέχεται ότι το Ιράν έχει συμμορφωθεί προς τους όρους της συμφωνίας του 2015 που επιτεύχθηκε υπό τον προκάτοχο του Τραμπ, τον Μπαράκ Ομπάμα, όμως υποστηρίζει πως η συμφωνία είναι ελαττωματική επειδή δεν είναι αρκετά αυστηρή. Το Ιράν δηλώνει ότι θα συνεχίσει προς το παρόν να συμμορφώνεται προς τη συμφωνία, αν άλλες χώρες μπορούν να το βοηθήσουν να προστατευθεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της απόφασης της Ουάσινγκτον να αποσυρθεί.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν εκ νέου σήμερα έχουν στόχο τις ιρανικές αγορές αμερικανικών δολαρίων, το εμπόριο μετάλλων, τον άνθρακα, τα βιομηχανικά λογισμικά και την ιρανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Σε ομιλία που εκφώνησε μερικές ώρες πριν τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί απέρριψε κάθε διαπραγμάτευση εφόσον η Ουάσινγκτον δεν συμμορφώνεται πλέον προς τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν από τρία χρόνια.

«Αν μαχαιρώσεις κάποιον με ένα μαχαίρι και μετά πεις πως θέλεις συνομιλίες, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να βγάλεις το μαχαίρι», δήλωσε ο Ροχανί στην ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

«Υποστηρίζουμε πάντα τη διπλωματία και τις συνομιλίες. ... Όμως οι συνομιλίες χρειάζονται εντιμότητα», τόνισε ο Ροχανί.

Ο ιρανός πρόεδρος απέρριψε την πρόταση για συνομιλίες χαρακτηρίζοντάς την τέχνασμα για να δημιουργηθεί χάος στο Ιράν και για να επέλθει σύγχυση μεταξύ των αμερικανών ψηφοφόρων στις ΗΠΑ πριν από τις εκλογές των μέσων της προεδρικής θητείας, τον Νοέμβριο. Πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον έχει απομονωθεί διεθνώς και θα μετανιώσει που επιβάλλει κυρώσεις κόντρα στις απόψεις των συμμάχων της και άλλων παγκόσμιων δυνάμεων.

Στο Ιράν, η πυρηνική συμφωνία συνδέεται στενά με τον Ροχανί, έναν μετριοπαθή που κέρδισε με σαρωτικά ποσοστά δύο εκλογικές αναμετρήσεις υποσχόμενος να ανοίξει την ιρανική οικονομία στον έξω κόσμο.

Ευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν φόβους ότι εγκαταλείποντας τη συμφωνία, η Ουάσινγκτον κινδυνεύει να υπονομεύσει τον Ροχανί και να ενισχύσει τους σκληροπυρηνικούς αντιπάλους του, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η Δύση δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει στο Ιράν να ευημερήσει.

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν χθες, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και συνολικά η ΕΕ ανέφεραν: «Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για την εκ νέου επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ».

Μετά την αρχική άρση των κυρώσεων, πριν από δύο χρόνια, οι ιρανικές πετρελαϊκές εξαγωγές αυξήθηκαν.

Όμως οι περισσότεροι Ιρανοί δεν είχαν δει ακόμη σημαντική οικονομική βελτίωση ως αποτέλεσμα της συμφωνίας και η προοπτική ότι η Ουάσινγκτον θα επέβαλε εκ νέου κυρώσεις βοήθησε στην κατάρρευση φέτος της ισοτιμίας του ιρανικού νομίσματος, αυξάνοντας το κόστος των εισαγωγών.

Στο Ιράν σημειώθηκαν διαδηλώσεις κατά της αύξησης των τιμών και αντιμετωπίσθηκαν σκληρά από την κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

;

Τί να κάνουν μόνοι τους ρε; Τους κρατάει στο χέρι η Αμερική. Ας κάνουν οι Γερμανοί ότι κουνιούνται και άμα ξαναδεί πωλήσεις η Μερσεντές ή BMW να με φτύσεις. Αφου το 70%+ των πωλήσεων των μεγάλων μοντέλων γιπνεται στις ΗΠΑ... Θα του κλασσουν ταρχιδια...

@;

Δεν υπάρχει "Γερμανία" μόνη της ρε βλάχο... Σύμφωνα με τις συνθήκες της Ε.Ε. , συναλλασόμαστε ως μπλοκ, όχι ως χώρες!

Pro-Israel

ΤΣΑΚΙΣΜΑ των κοκάλων σε όποιον συναλλάσσεται με το φασιστικό καθεστώς των μουλάδων. Η Ελλάδα να διακόψει ΑΜΕΣΑ οποιουδήποτε τύπου εμπορική ή άλλη σχέση με το Ιράν. Μόνο η μαζική εξαθλίωση του ιρανικού πληθυσμού και η πλήρης αποσταθεροποίηση αυτού του καθεστώτος θα βοηθήσουν την παγκόσμια ειρήνη.

Τραμπικός

Ευρώπη, Κίνα, Καναδάς, Ιαπωνία, αγνοείστε αυτό το γελοίο υποκείμενο και προχωρήστε μόνοι σας!

αφιλοτιμος

Ωπα ρε γερμανομαιμου

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

atyxima_cal_1

Πιλότος και επιβάτης όχι μόνο βιντεοσκόπησαν τη διάσωσή τους από το βυθιζόμενο αεροσκάφος, αλλά έπαιρναν selfies και γελούσαν – Για 40 λεπτά περίμεναν να διασωθούν από τις αρχές, ενώ τους τσιμπούσαν οι μέδουσες

043_dpa-pa_1912_123433009

Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι αν η Ευρώπη δεν δεχτεί να παραλάβει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που κρατούνται αιχμάλωτοι, θα αναγκαστεί να τους απελευθερώσει στις χώρες από τις οποίες προήλθαν όπως στη Γερμανία και τη Γαλλία

us_tramp

Τον Οκτώβριο του 2018 σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα τερματίσει το λεγόμενο «δίκαιο του εδάφους», δηλαδή το δικαίωμα οποιουδήποτε γεννιέται στις ΗΠΑ να αποκτά την υπηκοότητα, με εκτελεστικό διάταγμα

21517010

Η Ρωσία θεωρεί απειλή τυχόν ανάπτυξη πυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ σε Ρουμανία και Πολωνία, δήλωσε ο Πούτιν – Η δήλωσή του έρχεται μετά την εκτόξευση κρουζ από το Πεντάγωνο, μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συνθήκη INF

trump_dania

Ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε χθες την επίσκεψή του στη Δανία, αφού η Μέτε Φρεντέριξεν αποκάλεσε την ιδέα του οι ΗΠΑ να αγοράσουν τη Γροιλανδία, που είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, «παράλογη»