«Υγρός τάφος» η Μεσόγειος για πάνω από 1.500 μετανάστες το 2018

«Υγρός τάφος» η Μεσόγειος για πάνω από 1.500 μετανάστες το 2018

Οι περισσότεροι θάνατοι έγιναν στην κεντρική Μεσόγειο, στο πέρασμα προς την Ιταλία – Οι μετανάστες από την Αφρική φαίνεται ότι προτιμούν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ισπανίας

spain_migration
Δραματικός είναι ο απολογισμός των νεκρών μεταναστών, που χάνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο φτάνοντας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέχρι στιγμής τουλάχιστον 1.500 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους,. Οι περισσότεροι θάνατοι -1 στους 19- καταγράφονται στη θαλάσσια δίοδο μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας.

Περίπου 55.000 μετανάστες πέρασαν στην Ευρώπη

Με βάση τα στοιχεία, περίπου 55.000 μετανάστες έχουν φθάσει στις ευρωπαϊκές ακτές από τις αρχές του 2018, έναντι 111.7534 πέρυσι.

Πλέον, η Ισπανία έχει καταγράψει περίπου 21.000 μετανάστες, περισσότερους δηλαδή από το σύνολο της περασμένης χρονιάς, ξεπερνώντας την Ιταλία ως προτιμώμενο προορισμό.

Την ίδια ώρα, στην Ιταλία έφτασαν μέσω θαλάσσης 18.130 μετανάστες από τη Λιβύη, ενώ η νέα κυβέρνηση έχει κλείσει τα λιμάνια της στα σκάφη διάσωσης.

Οι υπόλοιποι μετανάστες κατευθύνονται προς Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρο.

«Το ποσοστό των θανάτων είναι στο υψηλότερο σημείο»

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΟΜ Τζόελ Μίλμαν «είναι σημαντικό να σημειώσουμε δύο πράγματα: το ένα είναι ότι παρά τους απίστευτα χαμηλούς αριθμούς που φθάνουν στην Ιταλία, το ποσοστό των θανάτων ανά 1.000 άτομα ίσως είναι στο υψηλότερο σημείο από τότε που ξεκίνησε αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη αναφέρθηκε στους 1.500 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, σημειώνοντας ότι «μόνο μία φορά τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια καταγράφηκε αυτό το επίπεδο αργότερα από αυτή την ημερομηνία τον Ιούλιο και αυτό ήταν το 2014 όταν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πραγματικά μόλις άρχιζε».

Οι μετανάστες επιλέγουν ως προορισμό την Ισπανία

Με βάση τις ενδείξεις, οι μετανάστες της Δυτικής Αττικής, που περνούσαν στη Λιβύη τα τελευταία χρόνια, πλέον επιλέγουν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ισπανίας.

Κλείσιμο
Χθες, πάνω από 600 Αφρικανοί μετανάστες κατάφεραν χθες να παραβιάσουν τον ενισχυμένο συνοριακό φράκτη που διαχωρίζει τον ισπανικό θύλακα της Θέουτα, στη Βόρεια Αφρική, από το Μαρόκο χρησιμοποιώντας δισκοπρίονα και κλαδευτήρια για να κόψουν τα σύρματα.

Το ποσοστό των θανάτων στο πέρασμα της δυτικής Μεσογείου προς την Ισπανία είναι περίπου ένας στους 70 μετανάστες, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης