Ισραήλ: Έτοιμο να παραχωρήσει περιοχές στους Παλαιστινίους

Ισραήλ: Έτοιμο να παραχωρήσει περιοχές στους Παλαιστινίους

Το Ισραήλ πρέπει να παραχωρήσει τμήματα της Ιερουσαλήμ στους Παλαιστίνιους...

Το Ισραήλ πρέπει να παραχωρήσει τμήματα της Ιερουσαλήμ στους Παλαιστίνιους, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχουντ Μπαράκ, λίγες ώρες πριν οι δύο πλευρές ξαναρχίσουν τις απ΄ευθείας ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ερωτηθείς από την εφημερίδα Ha'aretz, ποία νομίζει ότι είναι η λύση για το θέμα της Ιερουσαλήμ στις διαπραγματεύσεις, ο Μπαράκ δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει το δυτικό τμήμα της πόλης, καθώς και τις 12 εβραϊκές συνοικίες που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα.

«Οι αραβικές συνοικίες στις οποίες ζουν σχεδόν 250 χιλιάδες Παλαιστίνιοι θα είναι δικές τους. Θα υπάρχει ένα ειδικό καθεστώς μαζί με τις συμφωνηθείσες ρυθμίσεις για την Παλιά Πόλη, το Όρος των Ελαιών και την Πόλη του Δαβίδ», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός στην εφημερίδα.

Δεν κατέστη σαφές αν ο Μπαράκ υπαινίχθηκε μια ισραηλινή παραχώρηση κατά τις επερχόμενες συνομιλίες. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που είναι επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας στην τελετή για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι μια ενωμένη Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο Μπαράκ, ο οποίος πραγματοποίησε ανεπιτυχείς διαπραγματεύσεις την περίοδο της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον με τους Παλαιστινίους, όταν ήταν πρωθυπουργός πριν από 10 χρόνια, είπε στην Ha'aretz ότι πιστεύει πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι πλευρές θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στην αρχή «δύο κράτη για δύο έθνη», στον τερματισμό της σύγκρουσης και στο τέλος όλων των μελλοντικών απαιτήσεων.

Είπε ότι πρέπει να προσδιοριστούν τα σύνορα τα οποία από τη μία πλευρά θα διασφαλίσει η εβραϊκή πλειοψηφία, και από την άλλη, θα δούμε «ένα αποστρατιωτικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος, το οποίο όμως θα είναι βιώσιμο πολιτικά, οικονομικά και εδαφικά».

Επιπλέον, το Ισραήλ θα πρέπει να διατηρήσει μεγάλα τμήματα οικισμών στη Δυτική Όχθη, αλλά θα εκκενώσει ή θα εγκαταστήσει σε νέο μέρος τους απομονωμένους οικισμούς, και να καταλήξει σε μια λύση στα προβλήματα των παλαιστινίων προσφύγων, που ή θα εγκατασταθούν σε ένα παλαιστινιακό κράτος ή θα αποκατασταθούν αλλού.

Πρέπει επίσης να υπάρξουν συνολικές ρυθμίσεις για την ασφάλεια, πρόσθεσε τέλος ο Μπαράκ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

patriot

«Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν σύρραξη με το Ιράν, αλλά έχουμε πάρει θέση και είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις δυνάμεις και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή», ανέφερε μια εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας

toris12

Σύμφωνα με το σημερινό αποτέλεσμα, οι αυριανές ψηψοφορίες θα είναι μάχη ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, και στον υπουργό Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκοβ, για μία θέση απέναντι στον Μπόρις Τζόνσον