Ιταλία: Αναβολή για την κυβέρνηση τεχνοκρατών - Το ξανασκέφτονται «Λέγκα» και «Πέντε Αστέρια»

Ιταλία: Αναβολή για την κυβέρνηση τεχνοκρατών - Το ξανασκέφτονται «Λέγκα» και «Πέντε Αστέρια»

Νέες διαπραγματεύσεις Πέντε Αστέρων και Λέγκας για κυβέρνηση στην Ιταλία - Σενάρια για κάλπες στις 29 Ιουλίου

Ιταλία: Αναβολή για την κυβέρνηση τεχνοκρατών - Το ξανασκέφτονται «Λέγκα» και «Πέντε Αστέρια»
Η ιταλική πολιτική κρίση συνεχίζει να επιφυλάσσει συνεχείς, σχεδόν αμέτρητες εκπλήξεις. Χθες, κανονικά, θα έπρεπε να ορκισθεί η κυβέρνηση του τεχνοκράτη Κάρλο Κοταρέλι, αλλά αποφασίσθηκε μια ακόμη αναβολή.

Η τελευταία προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, οφείλεται σε μια κίνηση του αρχηγού του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο: ο επικεφαλής των «πεντάστερων» πρότεινε να ξαναρχίσει η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης του κινήματός του με την Λέγκα. Όσο για την αιτία που προκάλεσε την ρήξη της περασμένης Κυριακής, ο Ντι Μάιο ζήτησε από τον γραμματέα της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, να κάνει μια κίνηση καλής θέλησης -- να συναινέσει, δηλαδή, στο να μην τοποθετηθεί ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα, ο οποίος θεωρείται ότι εναντιώνεται στο ευρώ, στο υπουργείο οικονομικών, αλλά να ηγηθεί κάποιου άλλου υπουργείου, ώστε να ξεπερασθεί η ρήξη με την προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Σαλβίνι απάντησε ότι «η πρόταση είναι περίεργη», αλλά «θα συζητήσει το θέμα με τον ίδιο τον Σαβόνα», διότι «δεν θέλει να κλείσει την πόρτα στον διάλογο».

Σήμερα αναμένονται --πιθανόν-- καθοριστικές εξελίξεις.

Σε περίπτωση που η προσπάθεια αυτή αποτύχει, η εναλλακτική θα είναι προφανώς η σύνθεση της κυβέρνησης τεχνοκρατών του Κάρλο Κοταρέλι.

Μένει να διαπιστωθεί αν τα διάφορα κόμματα θα συνεχίσουν να αρνούνται να στηρίξουν στη Βουλή και στην Γερουσία την κυβέρνηση Κοταρέλι. Σε τέτοια περίπτωση, οι εξουσίες της θα ήταν σχεδόν μηδενικές.

Αν η σύνθεση μιας πολιτικής κυβέρνησης του Κινήματος Πέντε Αστέρων με την Λέγκα μείνει μόνον στο υποθετικό επίπεδο, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Αρχικά, γινόταν αναφορά στον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Αλλά τις δυο τελευταίες ημέρες, τόσο η κεντροαριστερά, όσο και η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, άφησαν να διαρρεύσει ότι θα προτιμούσαν να γίνει μια προσπάθεια για να στηθούν κάλπες στις 29 Ιουλίου.

Θα ήταν η πρώτη φορά που οι ιταλοί θα πήγαιναν να ψηφίσουν μέσα στο κατακαλόκαιρο. Με προβλήματα για όσους έχουν ήδη προγραμματίσει τις διακοπές τους, αλλά και για τους ηλικιωμένους. Και ένας από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής κρίσης --o Ματέο Σαλβίνι-- φαίνεται πως φοβάται ότι μια τέτοια επιλογή μπορεί να τον ζημιώσει. Διότι μεγάλο μέρος των επιχειρηματιών του ιταλικού βορρά, δεν συνηθίζει να ακυρώνει τόσο εύκολα τις θερινές διακοπές του...

Κλείσιμο
Κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη η Ιταλία;

Μόνο λίγα βήματα απέχει η Ιταλία ως την έξοδό της από την Ευρωζώνη, προειδοποιεί ο καθηγητής Οικονομικών και πρώην Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (Ifo) του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν. Αυτό που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη διαδικασία είναι, κατ' αυτόν, οι ιδέες για την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος.

Σε άρθρο του στην οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche, ο κ. Ζιν προειδοποιεί ότι «αν η Γερμανία είναι απρόθυμη να χαρίσει χρήματα ή να δώσει εγγυήσεις για τις επόμενες γενιές, είναι μεγάλη η πιθανότητα η Ιταλία να εγκαταλείψει το ευρώ». Η πολιτική επανάσταση, τονίζει χαρακτηριστικά, «αναβλήθηκε αλλά δεν ακυρώθηκε», για να προσθέσει ότι δεν αποκλείεται ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Ιταλίας να πει «ή μας δίνετε χρήματα ή φεύγουμε».

Για τον κ. Ζιν, ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την συνοχή της Ευρωζώνης είναι η ιδέα που παρουσίασαν η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα Πέντε Αστέρων περί ενός παράλληλου νομίσματος, προκειμένου να ορθοποδήσει η ιταλική οικονομία. Ο γερμανός οικονομολόγος θεωρεί μάλιστα το ενδεχόμενο αρκετά πιθανό μεσοπρόθεσμα, καθώς, όπως εξηγεί, κανένας άλλος δεν θα χρηματοδοτήσει το υψηλό έλλειμμα της Ιταλίας. «Ένα παράλληλο νόμισμα θα βοηθούσε την Ιταλία να θέσει υπό έλεγχο τους εταίρους της και να τους προσφέρει την επιλογή να εγκαταλείψει αμέσως την νομισματική ένωση», τονίζει.



Ιλ Τζιορνάλε: Τα απαράδεκτα ολισθήματα του Επιτρόπου Έτινγκερ


Ο αθυρόστομος Ευρωπαίος Επίτροπος για τον προϋπολογισμό Γκίντερ Έτινγκερ "ξαναχτύπησε"! Αυτήν τη φορά δεν δίστασε να πεί στους Ιταλούς ότι «οι αγορές θα τους μάθουν να ψηφίζουν σωστά», προκαλώντας τη γενική κατακραυγή, όσο και αν στη συνέχεια επιχείρησε να "τα μαζέψει".

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόνταλντ Τουσκ, έσπευσε να απαντήσει στον Γερμανό Επίτροπο «να σέβεται τους ψηφοφόρους», ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αποστασιοποιήθηκε πλήρως κάνοντας λόγο για "απερίσκεπτη" ενέργεια. Στην ίδια την Ιταλία το σύνολο του Τύπου αλλά και τα περισσότερα κόμματα κατέκριναν τις δηλώσεις Έτινγκερ, ενώ ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ζήτησε την παραίτησή του.

Ακόμη και στην πατρίδα του τη Γερμανία ο Έτινγκερ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με την εφημερίδα Handelsblatt μάλιστα σε κύριο άρθρο της να λέει ευγενικά στον Επίτροπο "να σωπάσει"!

Το ερώτημα είναι πώς μπορεί ένας έμπειρος πολιτικός που μετέχει στο Κολέγιο των Επιτρόπων της ΕΕ να κάνει ένα τέτοιο ολίσθημα; Κανένα πρόβλημα! Δεν είναι η πρώτη, αλλά η πολλοστή φορά που ο Έτινγκερ κάνει μια τέτοια απαράδεκτη "γκάφα", όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα Ιλ Τζιορνάλε. Το 2003 ο Ετινγκερ είχε χαρακτηρίσει τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ιταλία ως "εγγενώς ακυβέρνητες χώρες", προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Το 2007, όταν ήταν Πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Βάδης Βυρτεμβέργης, ο Έτινγκερ είχε κατηγορηθεί ως φιλο-Ναζί, επειδή στη διάρκεια της κηδείας του Χανς Φίλμπιγκερ, ο οποίος ήταν στρατιωτικός δικαστής κατά τη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ, o Έτινγκερ είπε πως δεν θυμάται καθόλου τη δραστηριότητα που είχε στο καθεστώς του Χίτλερ. Ακόμα και η Μέρκελ, τότε, κατηγόρησε δημοσίως τον Έτινγκερ -ήταν στο ίδιο κόμμα - αναγκάζοντας να ζητήσει συγγνώμη. Το 2010, ο Έτινγκερ κατηγορήθηκε στις Βρυξέλλες για τη συμμετοχή του σε think tank που ήταν γνωστό για αντισημιτικές θέσεις.

Το 2011 ο Επίτροπος είπε στην εφημερίδα Bild ότι οι σημαίες των χωρών που διέπονται από διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, θα έπρεπε να κυματίζουν ...μεσίστιες στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. «Αυτό θα ήταν σίγουρα ένα συμβολικό μέτρο, αλλά θα έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα», είχε πει τότε ο Γερμανός Επίτροπος, και πρότεινε οι χώρες αυτές να δίνουν προσωρινά μέρος της κυριαρχίας τους σε θέματα προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Το μέτρο θα ήταν μια πραγματική πρόκληση για κάθε μία των κυβερνήσεων αυτών και θα εμπόδιζε όλες τις χώρες να έχουν υπερβολικό χρέος », είχε πει ο Έτινγκερ, προκαλώντας την οργή του Γιούνκερ με αποτέλεσμα να ζητήσει και πάλι συγγνώμη.

Την ίδια χρονιά, ο Έτινγκερ επέκρινε σκληρά την ιταλική κυβέρνηση για το πώς είχε διαχειριστεί την κρίση του εθνικού χρέους. «Η Ιταλία έχει αντιδράσει άσχημα στην κρίση», δήλωσε ο Ετινγκερ και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ενήργησε ανεύθυνα». «Η παρέμβαση Έτινγκερ σε άλλες χώρες στόχευε επίσης την Ελλάδα και τη Γαλλία», γράφει η ιταλική εφημερίδα και προσθέτει: «Το 2011 ο Έτινγκερ έβαλε στο στόχαστρο την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου. Είχε πει: Το ευρώ κινδυνεύει ακόμη περισσότερο: ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει θέσει το ενιαίο νόμισμα σε μια ακόμη μεγαλύτερη επικίνδυνη κατάσταση, εάν οι Έλληνες ψηφίσουν όχι, οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες».

Το 2014 επιτέθηκε στη Γαλλία που την κατηγόρησε ότι ήταν «μια χώρα -υπότροπος» για το έλλειμμα, μια χώρα που πρέπει να αντιμετωπιστεί «με αυστηρότητα». Δύο χρόνια αργότερα ξέσπασε η καταιγίδα στη Βαρσοβία. Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία της ΕΕ τότε ο Έτινγκερ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τεθεί η Πολωνία «υπό επιτήρηση» μετά το νόμο που ειχε ψηφιστεί από το κοινοβούλιο στα τέλη του 2015, που έδωσε η κυβέρνηση τον έλεγχο των δημόσιων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.

Ένα άλλο χάος προέκυψε από τις δηλώσεις του στη βελγική γαλλόφωνη περιοχή της Βαλλονίας, καθώς ο Έτινγκερ είπε ότι είναι «μια μικρή περιοχή που κυβερνάται από μια χούφτα κομμουνιστές οι οποίοι εμποδίζουν την Ευρώπη». Πέρυσι ο Έτινγκερ παρά λίγο να προκαλέσει μεγάλο διπλωματικό επεισόδιο με την Κίνα όταν σε ομιλία του χαρακτήρισε "σχιστομάτηδες" τους Κινέζους. Για να ζητήσει και πάλι συγγνώμη, λέγοντας πως τρέφει «μεγάλο σεβασμό για τη δυναμική της κινεζικής οικονομίας, η Κίνα είναι εταίρος και σκληρός ανταγωνιστής».

Την ίδια περίοδο, σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το περιοδικό Spiegel, εμφανιζόταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος να κάνει σχόλιο για τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων τονίζοντας ότι «επιβλήθηκε» στη γερμανική κοινωνία. Σε μια άλλη "γκάφα" ο σημερινός επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων είχε χαρακτηρίσει τους Προέδρους της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «αυταρχικούς τραμπούκους».

«Σε έναν κόσμο που ρέπει προς την αταξία (...), με αυταρχικούς τραμπούκους ολοένα και πιο θορυβώδεις στην Άγκυρα, τη Μόσχα και ενδεχομένως ακόμη και σε μια πτέρυγα του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον, χρειαζόμαστε σταθερότητα, χρειαζόμαστε αξιόπιστες αξίες και χρειαζόμαστε, περισσότερο από ποτέ, περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Γερμανός Επίτροπος κατά τη διάρκεια ενός ευρωπαϊκού φόρουμ στις Βρυξέλλες.

«Η δημοκρατική νομιμότητα της ΕΕ τίθεται επανειλημμένα υπό αμφισβήτηση, η οποία σχετίζεται με τις περίπλοκες δομές της ευρωπαϊκής κοινότητας κρατών που είναι ακατανόητες για τους περισσότερους πολίτες. Ως εκ τούτου, οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών της ΕΕ καλούνται να μην σχολιάζουν τις εκλογές στα κράτη μέλη. Διαφορετικά, θα αποτελέσουν στόχους. Να είστε σιωπηλοί», έγραψε χαρακτηριστικά η Handelsblatt αναφερόμενη στον Έτινγκερ για να προσθέσει: «Αν κερδίσει η Λέγκα, η ζώνη του ευρώ θα αντιμετωπίσει μια ιταλική οικονομική κρίση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη του ενιαίου νομίσματος. Ο κύριος ένοχος θα είναι οι ανεύθυνοι Ιταλοί πολιτικοί. Αλλά ο Έτινγκερ έριξε λάδι στη φωτιά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης