Ιρλανδία: Αποδοκιμασία για την καθολική εκκλησία το «ναι» στο δημοψήφισμα

DeI_UxwV4AAdOpR

Η καθολική εκκλησία στην Ιρλανδία έχει αποδυναμωθεί εξαιτίας της οικονομικής και της κοινωνικής αναταραχής, τις υποθέσεις παιδοφιλίας και κακοποίησης στα εκκλησιαστικά ιδρύματα

Το δυνατό «ναι» της Ιρλανδίας στο δικαίωμα στην άμβλωση αποτελεί νέα αποδοκιμασία για την καθολική εκκλησία, που διέθετε κάποτε εξαιρετικά ισχυρή επιρροή στην χώρα, ενώ παράλληλα αποτελεί καταλύτη για τις εξελίξεις στην Βόρεια Ιρλανδία, όπου αυξάνονται οι πιέσεις για την κατάργηση της δικής της εξαιρετικά περιοριστικής νομοθεσίας για την άμβλωση.

Οι Ιρλανδοί ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία την κατάργηση της 8ης τροπολογίας (1983) του ιρλανδικού Συντάγματος και την φιλελευθεροποίηση της νομοθεσίας για την άμβλωση, προκαλώντας έναν νέο κοινωνικό, πολιτισμικό σεισμό στην χώρα των 4,7 εκατομμυρίων κατοίκων, τρία χρόνια μετά την νομιμοποίηση του γάμου των ομοφύλων.

Κάνοντας λόγο για μία αθόρυβη επανάσταση, η ιρλανδική κυβέρνηση θα φέρει σύντομα ενώπιον του κοινοβουλίου νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την άμβλωση κατά τους 12 πρώτους μήνες της κύησης και μέχρι και τις πρώτες 24 εβδομάδες για λόγους υγείας.

Τα αποτελέσματα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος αναβίωσαν την ελπίδα της φιλελευθεροποίησης της άμβλωσης και στην γειτονική βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου αντίθετα με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, η άμβλωση επιτρέπεται μόνο εάν η ζωή της μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο. Σε κάθε άλλη περίπτωση η ποινή που προβλέπεται για την παραβίαση της νομοθεσίας που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα είναι ισόβια κάθειρξη.

«Ανώμαλη κατάσταση»

Ανάμεσα στο πλήθος που συγκεντρώθηκε για να γιορτάσει χθες το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο κάστρο του Δουβλίνου βρίσκονταν και πολλοί Βορειοϊρλανδοί. Οι ηγέτιδες του Sinn Fein στην Ιρλανδία Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ και στην Βόρεια Ιρλανδία Μισέλ Ο'Νιλ κρατούσαν ένα πλακάτ που έγραφε «Ο Βορράς είναι ο επόμενος».

«Θεωρούμε ότι αυτό είναι εφαλτήριο για το κίνημα στην Βόρεια Ιρλανδία. Είναι ένας τόπος πολύ μικρός, δεν είμαστε πολλοί και τώρα μπορούμε να φωνάξουμε δυνατά», δήλωσε η 26χρονη Σάρα.

Μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, η πίεση άρχισε να αυξάνεται για την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι για την εισαγωγή μίας μεταρρύθμισης στην βρετανική επαρχία που στερείται τοπικής κυβέρνησης, η οποία θα ήταν αρμόδια για το θέμα, από τις αρχές του 2017.

«Μία ιστορική ημέρα για την Ιρλανδία και ελπίζω για την Βόρεια Ιρλανδία», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η βρετανίδα υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης και υφυπουργός αρμόδια για τις Γυναίκες και τη Ισότητα Πένι Μόρντοντ. «Η ελπίδα αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί», έγραψε, εκφράζοντας την άποψη και πολλών άλλων μελών του βρετανικού κοινοβουλίου, τόσο της κυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης.

«Η κατάσταση στην Βόρεια Ιρλανδία είναι σήμερα εξαιρετικά ανώμαλη και πρέπει να ληφθούν μέτρα. Η Τερέζα Μέι δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή στο θέμα αυτό», δήλωσε ο Βίνς Κέιμπλ, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Το Sinn Fein και οι εθνικιστές του SDLP, που απευθύνονται στους καθολικούς της Βόρειας Ιρλανδίας τάσσονται υπέρ της νομιμοποίησης της άμβλωσης. Ομως δεν υπάρχει προοπτική γρήγορων εξελίξεων στο θέμα: η Τερέζα Μέι δεν θα ήθελε να δυσαρεστήσει το συντηρητικό, προτεσταντικό, ενωτικό κόμμα DUP από το οποίο εξαρτάται η κυβερνητική της πλειοψηφία.

«Ρήξη»

Στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η οποία είναι ακόμη κατάπληκτη από την συντριπτική επικράτηση του «ναι», το αποτέλεσμα θεωρείται έκφραση δυσαρέσκειας προς την καθολική εκκλησία, η επιρροή της οποίας στην ιρλανδική κοινωνία αμβλύνθηκε κάπως τα τελευταία χρόνια. Η καθολική εκκλησία στην Ιρλανδία έχει αποδυναμωθεί εξαιτίας της οικονομικής και της κοινωνικής αναταραχής, τις υποθέσεις παιδοφιλίας και κακοποίησης στα εκκλησιαστικά ιδρύματα.

«Στα νιάτα μου δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε προφυλακτικά, να είμαστε ομοφυλόφιλοι, να χωρίσουμε, ούτε καν να δούμε το «Η Ζωή του Μπράιαν» (των Μόντι Πάιθον), έγραψε στο Twitter ο δημοσιογράφος της ιρλανδικής έκδοσης των Times Τζέισον Ο'Μαχόνι. «Τώρα, είμαστε μία από τις πιο φιλελεύθερες χώρες του κόσμου. Απίστευτο».

«Η ψευδαίσθηση μίας συντηρητικής και δογματικά καθολικής Ιρλανδίας έγινε θρύψαλα», έγραψε η εφημερίδα Irish Times.

«Αυτό που συνέβη κατά την διάρκεια του δημοψηφίσματος είναι κατακλυσμιαίο, αλλά πιο κατακλυσμιαίο ακόμα ήταν η συνειδητοποίηση ότι αυτή η ψήφος μάλλον αντανακλά την αλλαγή παρά την ξεκινά. Η δύναμή μας δεν βρίσκεται στο παρελθόν μας , αλλά στο μέλλον μας».

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Χριστιανογκαγκα

Θα ήθελα να ήξερα, τα χριστοανοπληκτα όλα εδώ μέσα, πληρώνεστε με την ώρα όπως τα τρολ, η το κάνετε τζάμπα; Ψάξτε τι σημαίνει πρώτα καθολική εκκλησία και τι τέρατα έχουν συμβεί και μετά αφοριζετε με την ησυχία σας. Θρησκόληπτοι τς τς τς...

Κάντε σεξ 24 ώρες το 24ωρο

Αλλά με προφύλαξη ,μην δολοφονείτε ,μην εγκληματειτε.Ο Πατέρας Θεός Ιησούς Χριστός Άγιο Πνεύμα =1,είναι για όλην την ανθρωπότητα .Ο Θεός αποκαλύπτεται ,στους εκζητουντας Αυτόν .Φερνει συνθήκες σε όλους τους ανθρώπους να Τον γνωρίσουν

Επιστήμων Επιγενετικής

Γιατί προφύλαξη, φίλε; Οσονούπω η τεχνολογία θα μας επιτρέπει να φτιάχνουμε παιδιά όποτε θέλουμε και όπως τα θέλουμε σε εργαστήρια. Έξυπνα, όμορφα, υγιέστατα και που θα ζούν ευτυχισμένα επί μακρόν (πολύ πλέον τών 100 ετών) και θα απολαμβάνουν τα όμορφα πράγματα της ΖΩΗΣ χωρίς θεούς και δαίμονες.

Ο Χριστιανισμός δεν είναι

Θρησκεία ,δεν είναι Δόγματα ,Δεν είναι Ορθόδοξοι ,Καθολικοί ,Διαμαρτυρόμενοι ,Δεν είναι Εβραίοι ,δεν είναι Ισλάμ .και όλες οι θρησκείες που υπαρχουν στην γη αυτοί .Ειναι η Ίδια η Ζωή .Οι λόγοι σας ήσαν σκληροί εναντίον μου,λέγει ο Κύριος 'και είπατε ,Τι ελαλησαμεν εναντίον σου;Σεις είπατε ,Ματαιον είναι να δουλεύει τις τον Θεον'και,Τις η ωφέλεια ότι εφυλαξαμεν τα διατάγματα αυτού,και ότι περιπατησαμεν πενθούντες ενώπιον του Κυρίου των δυνάμεων ;Και τωρα ημεις μακαριζομεν τους υπερήφανους'ναι οι πειραζοντες τον Θεον,και αυτοί εσωθησαν.Τοτε οι φοβούμενοι τον Κύριον ελαλουν προς αλληλους'και ο Κύριος προσειχε,και ηκουε'και εγραφη βιβλιον ενθυμησεως ενώπιον αυτού,περί των φοβουμενων τον Κύριον,και των ευλαβουμενων το όνομα αυτού'και θελουσιν εισθαι εμου,λέγει ο Κύριος των δυνάμεων ,εν τη ημέρα εκείνη ,όταν εγώ ετοιμάσω τα πολύτιμα μου'και θέλω σπλαχνισθη αυτους,καθώς σπλαχνιζεται άνθρωπος τον υιον αυτού , οστις δουλεύει αυτόν .Τοτε θέλετε επιστρέψει,και διακρίνει μεταξύ δικαίου και ασεβους,μεταξύ του δουλευοντος τον Θεον,και του μη δουλευοντος αυτόν.Η Έκτρωση είναι έγκλημα,είναι Δολοφονία .Λεει ο Κύριος στον Ιερεμια:Πριν σε μόρφωσω εν τη κοιλια σε εγνωρισα'και πριν εξελθης εκ της μήτρας σε ηγιασα'προφητην εις τα έθνη σε κατέστησα.Και λέει ο Σολομων:Καθώς δεν γνωρίζεις τις η οδός του ανέμου,ουδέ τινι τρόπω μορφώνονται τα οστά εν τη κοιλια της κυοφορουσης,ουτω δεν γνωρίζεις τα έργα του Θεού ,οστις καμνει τα πάντα .Και λέει ο Δαυιδ:Θέλω σε υμνεί ,διότι φοβερως και και θαυμασιως επλασθην'θαυμασια είναι τα έργα σου'και η ψυχή μου κάλλιστα γνωρίζει τούτο.Δεν εκρυφθησαν τα οστά μου από σου,ενώ επλαττομην εν τω κρυπτω,και διεμορφονομην εν τοις κατωτατοις της γης.Ο Ιησους Χριστός εσταυρωθη και αναστηθη δια όλην την ανθρωπότητα ,από την δημιουργεια έως την τελική κρίση .Ας έλθουμε στην επίγνωση της Αγάπης Του για τον άνθρωπο .Αν το εκχύλισμα της ηδονής αξίζει ,να δολοφονούμε το πλάσμα που θα φέρναμε στον κόσμο,εσείς να κρίνετε ,και να μην γνωρίσετε το εξοχον της γνωσεως τον Ιησουν Χριστον,τον αρχηγον και τελειωτην της πίστεως μας.

Victor

Οι αμβλώσεις είναι ο σύγχρονος Καιάδας. Οι επόμενες γενιές θα μας κρίνουν πολύ αυστηρά.

Περι εκτρωσεων λογος (μέρος Β)

.. Νομίζω ότι μετά από αιώνες οι επόμενες γενιές και οι επιστήμονες θα αηδιαζουν όταν θα ανακαλύπτουν ότι παρά τις επιστημονικές γνώσεις της εποχής μας θεωρούσαμε δικαίωμα και ελευθερία επιλογής την δολοφονία εμβρύων μέσω εκτρώσεων...Θα αηδιαζουν όπως αηδιαζουν οι σύγχρονοι αρχαιολόγοι οι οποιοι ανακαλύπτουν στην μεση ανατολη τα φρικιαστικα ευρηματα οστων και υπολειματων βρεφων τα οποια θυσιαζαν ζωντανα στην φωτια βωμων αιμοδυψων θεων οι μητερες και οι πατερες τους...εμεις σήμερα όμως τι κάνουμε γι αυτό?Ψηφίζουμε θα μου πείτε.. ..οπως ψήφισαν οι Ιρλανδοί.

Chris

Από τις πιο έξυπνες συγκρίσεις που διάβασα ποτέ. Οι ανθρωποθυσίες, με τις εκτρώσεις. Πραγματικά, απίστευτη σύγκριση. Έχουμε τη ψευδή αίσθηση, ότι η κοινωνία, πάντα προχωράει προς την πρόοδο. Και πρόοδο εννοούμε κάτι ηθικά ανώτερο. Και πάντα όταν κάνουμε κάτι, το ονομάζουμε πρόοδο. Την έκτρωση, ας πούμε την ονομάζουν "δικαίωμα της επιλογής του τι θα κάνω στο σώμα μου". Υπάρχουν συνθήκες, βέβαια, που η έκτρωση, πρέπει να γίνεται. Αλλά η έκτρωση δεν μπορεί να αποτελεί δικαίωμα.

Και βρεφοκτονίες και εκτρώσεις

γίνονταν σε αρχαίους πολιτισμούς ως θυσία στα είδωλα. Και σήμερα βγαίνουν πρώην σατανιστές και λένε ότι η έκτρωση θεωρείται η πιο ιερή και ευπρόσδεκτη θυσία στο διάβολο, και φροντίζουν να του την προσφέρουν. Εμείς ας συνεχίσουμε το παραλήρημα περί δικαιωμάτων στη σφαγή αθώων και μετά να αναρωτιόμαστε γιατι πάει ο κόσμος κατά διαόλου και τι σόι Θεός είναι αυτός που επιτρέπει το κακό...

Περι εκτρωσεων λογος (μέρος Α)

Πέρα από την θρησκευτική υποκρισία της Καθολικής Εκκλησίας και των σκσκάνδαλο ανδάλων (ας μην μιλήσω και για την Ορθόδοξη εκκλησια) το ζήτημα των αμβλωσεων-εκτρωσεων είναι ένα βαθύ θέμα κατά κύριο λόγω ανθρωποκεντρικά φιλοσοφικό και επιστημονικό και ακολούθως ηθικο-θρησκευτικο.Νομιζω ότι επιστήμονικα είναι αποδεδειγμένο και πέρα κάθε αμφισβήτησης πως από τις πρώτες μέρες μετά την σύλληψη του το έμβρυο ΕΊΝΑΙ ένας ζωντανός ΆΝΘΡΩΠΟΣ που βρίσκεται υπό ανάπτυξη έως ότου γεννηθεί.Αυτο σημαίνει ότι πρέπει να υπολογίζεται πολύ πριν την γέννηση του ως ΖΩΝΤΑΝΟΣ άνθρωπος.Καμια κοινωνία υπό των επιστημονικών γνώσεων περί εμβρύων εν έτη 2018 δεν πρέπει να χωρηγει σε κανέναν το δικαίωμα να δολοφονήσει υπό οποιοδήποτε τρόπο αυτό το αγέννητο παιδί.Ουτε στην μητερα.Φυσικα δεν μιλάμε για παθολογικές καταστάσεις,βιασμους κτλ όπου κινδυνεύει η μητέρα ούτε θα μιλήσουμε για το τι θα τα κάνουμε όλα αυτά τα ανεπιθυμητα παιδιά που θα γεννηθουν αν απαγορευτουν οι εκτρώσεις.Αυτο είναι ένα επιμέρους τεραστιο θέμα.Αν δούμε ρεαλιστικά λοιπόν το αγεννητο έμβρυο ως ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ τότε καταλαβαίνουμε ότι οι εκτρώσεις αποτελούν νόμιμες δολοφονίες αγεννητων παιδιών στις κοινωνίες όπου χαλαρά τις νομιμοποιούν και μάλιστα υποστηρίζοντας ότι είναι το δικαίωμα της ελευθερίας της κάθε γυναίκας στην έκτρωση!Και το ΔΙΚΑΊΩΜΑ ΣΤΗΝ ΖΩΉ του αγέννητου παιδιού??Η ελευθερία και η ευκαιρία του εμβρύου για ΖΩΉ εξαρτάτε καθαρά από την επιλογή της μητέρας του??Η κοινωνία δεν φέρει ευθύνη να υπερασπιστεί την ζωή ενός αμοιρου εμβρύου που κινδυνεύει από την ίδια του την μητέρα??Οι νόμοι των κοινωνιων δεν πρέπει να προστατεψουν αυτες τις παιδικες ζωες??Μηπως λόγω συμφερόντων πολλες σύγχρονες κοινωνίες εθελορυφλουν και κάνουν τα στραβά μάτια??Μηπως η ψηφοφορια και η εκλογη υπερ της εκτρωσεως θα δικαιολογουσε με δημοκρατικο "περιτύλιγμα" τον δολοφονικο ποθο πολλων και τα κερδη επιτηδειων επαγγελματιων δολοφονων εμβρυων??Αρον αρον εκτρώσον αυτο??... Μετά την επιστήμη έρχεται η θρησκευτική ηθική και για τους δικούς της λόγους λαβαίνει την ίδια θέση,ότι δηλαδή οι εκτρώσεις είναι δολοφονίες!Ως κοινωνία όμως όπου για κάποιους δεν υπάρχει Θεός θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η επιστημονική αναγνώριση του αγέννητου εμβρύου ως ΖΩΝΤΑΝΌ ΆΝΘΡΩΠΟ όπου η έκτρωση του θα ισοδυναμεί με φόνο.Η δε τιμωρία σε παράνομη έκτρωση θα πρέπει να είναι πχ η στείρωση της μητέρας.Σε περίπτωση αναγκαστικής γέννησης επειδή απαγορεύονται οι εκτρώσεις θα πρέπει ο πατέρας να υποχρεώνεται στην πλήρη οικονομική κάλυψή της ανατροφής του παιδιού.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης