Γαλλία: Η ΕΕ πρέπει να περάσει από τα λόγια στις πράξεις ως προς την οικονομική της κυριαρχία

ee_09

Προκειμένου να αμυνθεί κατά των κυρώσεων που οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εφαρμόσουν κατά ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Ιράν

Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ θεωρεί ότι «ήλθε ο καιρός η Ευρώπη να περάσει από τα λόγια στις πράξεις σε ό,τι αφορά την οικονομική κυριαρχία» για να αμυνθεί κατά των κυρώσεων που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να εφαρμόσουν κατά ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Ιράν.

Μαζί με όλους τους ευρωπαίους συμμάχους, συζητούμε από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να εξασφαλίσουμε διαφορετικές ρυθμίσεις για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στο Ιράν, αλλά «πρέπει να εργασθούμε από κοινού για να υπερασπισθούμε την οικονομική μας κυριαρχία», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ο Γάλλος υπουργός, ο οποίος θα συναντηθεί εντός της ημέρας με τον ολλανδό ομόλογό του.

«Στο τέλος του Μαΐου θα συναντηθώ με τον βρετανό και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών και οι τρεις θα εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να απαντήσουμε στις αμερικανικές αποφάσεις περί εξωεδαφικότητας», είπε.

Οι Ευρωπαίοι επεξεργάζονται «τρεις συγκεκριμένες προτάσεις».

«Η πρώτη πηγάζει από μία ρύθμιση του 1996, έναν ευρωπαϊκό κανόνα που επιτρέπει την καταδίκη των εξωεδαφικών κυρώσεων», εξήγησε ο Μπρουνό Λε Μερ.

Ο ευρωπαϊκός αυτός κανόνας θεσπίσθηκε για την παράκαμψη του εμπάργκο κατά της Κούβας και επιτρέπει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τα δικαστήρια να μην υπόκεινται σε ρυθμίσεις περί κυρώσεων που θεσπίζονται από τρίτες χώρες. Προβλέπει ότι καμία απόφαση που λαμβάνεται από ξένα δικαστήρια με βάση τέτοιες ρυθμίσεις δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, ο κανόνας αυτός δεν έχει ποτέ μέχρι σήμερα εφαρμοσθεί.

«Θέλουμε να ενισχύουμε αυτόν κανόνα και να εντάξουμε σε αυτόν τις τελευταίες αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Μπρουνό Λε Μερ.

«Το δεύτερο πεδίο εργασίας είναι αυτό της ευρωπαϊκής οικονομικής ανεξαρτησίας: τι κάνουμε για να εφοδιάσουμε την Ευρώπη με τα οικονομικά εργαλεία που της επιτρέπουν να είναι ανεξάρτητη απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες;».

Τέλος ο Γάλλος υπουργός αναφέρθηκε στην ύπαρξη «μίας υπηρεσίας ελέγχου ξένων περιουσιακών στοιχείων που επιτρέπει στον αμερικανό υπουργό Οικονομικών να παρακολουθεί τις δραστηριότητες των ξένων εταιρειών που δεν τηρούν τις αμερικανικές αποφάσεις, να τις καταδικάζει και να κινείται δικαστικά εναντίον τους». «Για ποιον λόγο να μην εφοδιάσουμε την Ευρώπη με την αντίστοιχη υπηρεσία που θα έχει την ικανότητα να παρακολουθεί τις δραστηριότητες των ξένων επιχειρήσεων και να επαληθεύει εάν τηρούν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις;», κατέληξε.

Ο Μπρουνό Λε Μερ διευκρίνισε ότι είχε την Τετάρτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στιβ Μνούτσιν για να του ζητήσει «είτε εξαιρέσεις, είτε μεγαλύτερες προθεσμίες» για τις γαλλικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιράν, χωρίς να έχει «και πολλές αυταπάτες για την αμερικανική απάντηση».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

foy76

Οι μετεωρολόγοι βλέπουν ότι έχει αναπτυχθεί ένα «σύστημα  από καταιγίδες» πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό και αυτό έχει πολλές πιθανότητες να δημιουργήσει σημαντικές βροχοπτώσεις

20320283

Σε λιγότερες από 24 ώρες, οι θέσεις εξαντλήθηκαν, σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο που πραγματοποιεί τη διανομή – Η παρουσίαση της αυτοβιογραφίας της Μισέλ Ομπάμα  θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου

irla32

Μία Ιρλανδή βουλευτής αποφάσισε να φέρει και να δείξει το εσώρουχό της στη Βουλή, μετά την αθωώση 27χρονου για το βιασμό 17χρονης επειδή εκείνη φορούσε προκλητικά εσώρουχα

1
palaistini__2_

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, ο 20χρονος σκοτώθηκε ενώ ψάρευε κοντά στα σύνορα – Χθες, οι παλαιστινιακές οργανώσεις της Γάζας και το Ισραήλ κατέληξαν εμμέσως σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός