Γαλλία: Ο Μακρόν παρακολουθεί από την Αυστραλία τα συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς

Γαλλία: Ο Μακρόν παρακολουθεί από την Αυστραλία τα συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς

Έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε για τα συλλαλητήρια η Εισαγγελία του Παρισιού, που φοβάται για επεισόδια - «Δεν υπάρχει μη εργάσιμη μέρα για τον πρόεδρο», δήλωσε ο Μακρόν, που δέχθηκε επικρίσεις για το ταξίδι του 

macron_3
Μεγάλες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν τα διασπασμένα συνδικάτα της Γαλλίας, την ημέρα της Πρωτομαγιάς, κι ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, βρίσκεται στην Αυστραλία, παρακολουθώντας το κύμα αναταραχής από μακριά.

Η μεγάλη πορεία για την εργατική Πρωτομαγιά ξεκίνησε από την πλατεία της Βαστίλης στις 3.30 ώρα Ελλάδος, ύστερα από κάλεσμα του μεγάλου συνδικάτου CGT (430.000 μέλη) που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Στο κάλεσμά του απάντησε μόνο το πολύ μικρότερο συνδικάτο Solidaires (110.000 μέλη) που ανήκει στην άκρα αριστερά.

Την ίδια ώρα, το μεταρρυθμιστικό συνδικάτο CFDT με 860.000 μέλη, που εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο, όπως και το συνδικάτο της Εργατικής Δύναμης, με 500.000 μέλη, αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στην παρισινή πορεία, ενώ ο Γενικός Γραμματέας της Εργατικής Δύναμης Πασκάλ Παβαζό, προτίμησε να οργανώσει συνέντευξη Τύπου.

Διασπασμένα τα συνδικάτα

Κλείσιμο
Από τις εξελίξεις προκύπτει ότι τα συνδικάτα στη Γαλλία λειτουργούν για μια ακόμη φορά διασπασμένα, παρά τις εντάσεις που έχουν προκληθεί με τις επαναλαμβανόμενες απεργίες των σιδηροδρομικών, τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, των συνταξιούχων, των δημοσίων υπαλλήλων, της Air France κ.ά.

«Μέρα κόλασης» στον Μακρόν


Την ίδια ώρα, το ακροαριστερό κίνημα Mili (Mouvement inter luttes indépendant- Ανεξάρτητο κίνημα εσωτερικών αγώνων) απηύθυνε γενικό κάλεσμα στο Facebook για να υπάρξει «μέρα κόλασης» στον Μακρόν. Η οργάνωση φιλοδοξεί να προσελκύσει άτομα και από γειτονικές χώρες, ενώ επικαλείται και την συμπλήρωση 50 χρόνων από το Μάη του 1968.

Έκτακτα μέτρα για το φόβο επεισοδίων

Πάντως, η Εισαγγελία του Παρισιού εξετάζει τον κίνδυνο να ξεσπάσουν επεισόδια και ως εκ τούτου ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα. Σε αυτά προβλέπεται ο έλεγχος όσων μετέχουν στην πορεία σε συνεργασία με τους συνδικαλιστές καθώς και η αύξηση των αστυνομικών που έχουν μετακινηθεί στους παρισινούς δρόμους κατά μήκος της πορείας, που θα καταλήξει νότια της Πλας ντ΄Ιταλί.

Στην Αυστραλία ο Μακρόν μέχρι τις 5 Μαΐου

Πάντως, σε αντίθεση με όσα θα ήθελαν οι διαδηλωτές, ο πρόεδρος της χώρας βρίσκεται αρκετά μακριά καθώς πραγματοποιεί πολυήμερη επίσκεψη σε Αυστραλία και νέα Καληδονία, μέχρι τις 5 Μαΐου.

«Δεν υπάρχει μη εργάσιμη μέρα για τον πρόεδρο», δήλωσε από την Αυστραλία ο Μακρόν, εκφράζοντας ενόχληση για τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, γιατί επέλεξε να ταξιδέψει την Πρωτομαγιά. «Δουλειά μου δεν είναι να κοιτάζω την τηλεόραση και να κάνω σχόλια», πρόσθεσε.

Πάντως, οι επιτελείς του Μακρόν θεωρούν ότι η πολυδιάσπαση των συνδικάτων απομακρύνει έναν πιθανό κίνδυνο «κοινωνικής θρόμβωσης» στη χώρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης