Η «διαμάχη» Τραμπ - Κίνας συνεχίζεται με τα... ναυτικά γυμνάσια της Ταϊβάν

ταιβαν2

Τη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση εδώ και 600 χρόνια ξεκίνησε η Ταϊβάν - Αποφασισμένο να πολεμήσει το 67,7% των πολιτών της χώρας

Λίγες μέρες μετά την έναρξη της «μεγαλύτερης ναυτικής άσκησης εδώ και 600 χρόνια» στο Στενό της Ταϊβάν, η εφημερίδα The Taipei Times αναφέρει ότι 67,7% των πολιτών της χώρας δήλωσαν -σε δημοσκόπηση- ότι είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν, εάν η Κίνα ξεκινούσε μια στρατιωτική επίθεση στοχεύοντας στην προσάρτηση - ενοποίηση του νησιωτικού έθνους.

tw


Η δημοσκόπηση δημοσιεύθηκε από το Taiwan Foundation for Democracy, έδειξε επίσης ότι ο αριθμός των ατόμων που επιθυμούν να καταπολεμήσουν την ενοποίηση με την Κίνα αυξήθηκε στο 70,3% μεταξύ των ερωτηθέντων ηλικίας 20 έως 39 ετών.

Ο πρόεδρος του ιδρύματος Hsu Szu-chien δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ταϊπέι ότι θεωρεί ότι είναι κατάλληλη στιγμή για να τεθεί το ερώτημα, καθώς ο κινεζικός στρατός έχει αυξήσει τα τελευταία χρόνια τη δραστηριότητά του κοντά στην Ταϊβάν.

Το 94% των ανθρώπων δήλωσε ότι η ζωή σε μια δημοκρατική κοινωνία είναι «σημαντική», εκ των οποίων το 65,8% δήλωσε ότι είναι «πολύ σημαντικό». Επιπλέον, το 76,4% των ανθρώπων συμφώνησε με τη δήλωση: Η δημοκρατία, παρά τις αδυναμίες της, εξακολουθεί να είναι το καλύτερο σύστημα.

«Εάν αναλογιστούμε ερωτήματα σχετικά με το αν οι νέοι υποστηρίζουν τη δημοκρατία, ανακαλύπτουμε ότι όσο περισσότεροι υποστηρίζουν τη δημοκρατία, τόσο πιο πρόθυμοι είναι να υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής από την Κίνα», ανέφερε ο Hsu.

«Νομίζω ότι είναι ο δημοκρατικός τρόπος ζωής μας και αξίες που οι άνθρωποι θέλουν να προστατεύσουν».

Νωρίτερα τον Απρίλιο του 2018, ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έδωσε την έγκρισή του σε αμερικανικές εταιρίες να πουλήσουν τεχνολογία για κατασκευή υποβρυχίων στην Ταϊβάν, γεγονός το οποίο ενόχλησε σφόδρα το Πεκίνο.

«Οι πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις από την Κίνα, θεωρούνται ως απάντηση στις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Τραμπ για την Ταϊβάν», δήλωσε ο Steve Tsang, διευθυντής του Ινστιτούτου SOAS China στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Ο Ni Feng, διευθυντής του Ινστιτούτου Αμερικανικών Σπουδών στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, δήλωσε ότι «το Πεκίνο πρέπει να στείλει την προειδοποίησή του στην Ταϊπέι εγκαίρως εάν ο Bolton θέλει να επισκεφθεί την Ταϊπέι, κάτι που προφανώς θα είναι μια σημαντική αναβάθμιση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ταϊβάν», δήλωσε.

Ο Yun Sun, διευθυντής του προγράμματος της Κίνας στο Κέντρο Stimson της Ουάσιγκτον, συμφώνησε με τον άλλο στρατιωτικό αναλυτή, δηλώνοντας ότι η διοίκηση του Trump παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι «χρησιμοποιώντας την Ταϊβάν ως πιθανό διαπραγματευτικό ατού στη διαμάχη του με την Κίνα».

ταιβαν


«Με την αγάπη του Trump για συναλλαγές και τη σύνδεση των ζητημάτων, είναι πιθανό ότι χρησιμοποιεί την Ταϊβάν ως πιθανό διαπραγματευτικό τσιπ με την Κίνα», δήλωσε. Η κίνηση αυτή αυξάνει την πιθανότητα μιας ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της ηπειρωτικής Κίνας από εσφαλμένο υπολογισμό.

Δεδομένης της προθυμίας της Ταϊβάν να πολεμήσει, η απειλή του 3ου Παγκοσμίου Πολέμου που θα προκαλούσε αυτή η σύγκρουση συνεχίζει να αυξάνεται.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

planet

Δεν ήξερα οτι πριν 600 χρόνια κατάφεραν να κάνουν μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στην περιοχή με ξύλινα πλοία.

Δημοσιογραφια Λιντλ

"Η μεγαλυτερη ναυτικη ασκηση εδω και 600 χρονια" λεει ο δημοσιογραφος. Δηλαδη το 1400 ποια αλλη μεγαλυτερη ναυτικη ασκηση ειχε γινει στην Ταιβαν?? Θα μας τρελανετε?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης