ΗΠΑ: Οι δικηγόροι του Τραμπ συναντήθηκαν με την ομάδα του ανακριτή Μιούλερ

ΗΠΑ: Οι δικηγόροι του Τραμπ συναντήθηκαν με την ομάδα του ανακριτή Μιούλερ

Αντικείμενο συζήτησης τα θέματα που ο ανακριτής θέλει να ρωτήσει τον πρόεδρο για τη ρωσική εμπλοκή – Η έρευνα θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό

ΗΠΑ: Οι δικηγόροι του Τραμπ συναντήθηκαν με την ομάδα του ανακριτή Μιούλερ
Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γίνεται όλο και πιο ερειστικός απέναντι στον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, οι δικηγόροι των δύο πλευρών συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, μεταδίδει το CNN.

Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκαν τα θέματα για τα οποία ο ειδικός ανακριτής θέλει να ρωτήσει τον πρόεδρο.

Ήταν η πρώτη προσωπική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δικηγόρων, μετά τη διεξαγωγή ανεπίσημων διμερών συζητήσεων για αρκετές εβδομάδες, όπως δηλώνουν δύο πηγές που έχουν λάβει γνώση του θέματος.
Κλείσιμο

Σε τι δίνει βαρύτητα η ομάδα Μιούλερ 


Η ομάδα έρευνας του Μιούλερ έδωσε βαρύτητα στα θέματα που είχε θέσει στην ομάδα νομικής υπεράσπισης του Τραμπ πριν από μήνες. Μεταξύ αυτών, η απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, σύμφωνα με μία από τις πηγές. Παράλληλα, οι ανακριτές ενδιαφέρονται να ρωτήσουν για την εμπλοκή του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς στην απόλυση του Κόμεϊ, αλλά και για το τι ακριβώς γνώριζε ο πρόεδρος Τραμπ σχετικά με τα τηλεφωνήματα του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν, στον πρώην πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κίσλιακ, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2016.

Από τη συνάντηση που έγινε διαφαίνεται ότι η έρευνα του Μιούλερ για τις επαφές μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και Ρώσων αξιωματούχων κι επιχειρηματιών, αλλά και για τη διάπραξη άλλων πιθανών αδικημάτων, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα, αλλά θα επικεντρωθεί στον πρόεδρο Τραμπ και στο τι γνώριζε για τα παραπάνω θέματα. 

Νέα δημόσια επίθεση Τραμπ 

Η πραγματοποίηση της συνάντησης των δικηγόρων, αλλά και οι αποκαλύψεις γύρω από το περιεχόμενό της, προκάλεσαν μία νέα δημόσια επίθεση του Τραμπ κατά του Μιούλερ. Από την άλλη μεριά, μερικοί από τους συμβούλους του Αμερικανού προέδρου δείχνουν επιθυμία διαπραγμάτευσης για μια κατάθεση του Τραμπ στον ειδικό ανακριτή.

Οι δικηγόροι του προέδρου έστειλαν στον ειδικό ανακριτή και μία περίληψη αποδεικτικών στοιχείων τα οποία είχαν ήδη παραδώσει στην ομάδα ερευνών του Μιούλερ, πρακτική που έχουν ακολουθήσει πολλές φορές στη διάρκεια της έρευνας.

Ο ειδικός ανακριτής δεν συμμετείχε στη συνάντηση αυτή, στην οποία όμως έλαβε μέρος ο πρώην εισαγγελέας της υπόθεσης Γουότεργκέιτ (James Quarles III). Τα μέλη της ανακριτικής ομάδας έδωσαν στους δικηγόρους του Τραμπ αρκετές λεπτομέρειες για τα θέματα που τους απασχολούν.

Ο Τραμπ αμφιταλαντεύεται για το εάν θα καταθέσει 

Σύμφωνα με μία πηγή που έχει λάβει γνώση του θέματος, ο πρόεδρος Τραμπ αμφιταλαντεύεται τους τελευταίους μήνες σχετικά με το αν θα πρέπει να καταθέσει ή όχι. Ο ίδιος ενδιαφέρεται να καταθέσει με την προϋπόθεση ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί σύντομα, όπως του έχουν υποσχεθεί οι δικηγόροι του, γνωστοποιεί άλλη πηγή.

Από την άλλη μεριά, από τη στιγμή που ο Τραμπ κατάλαβε ότι η έρευνα του Μιούλερ δεν θα τελειώσει σύντομα, γίνεται όλο και περισσότερο επιθετικός μέσω του Twitter κατά του ειδικού ανακριτή. «Η νομική ομάδα του προέδρου καλλιέργησε μία προσδοκία ότι η έρευνα θα είχε τελειώσει τον Δεκέμβριο», η προσδοκία αυτή, οι πρόσφατες συζητήσεις αλλά και η κλήτευση των επιχειρήσεων Τραμπ για τη διάθεση αρχειακού υλικού προς την ομάδα έρευνας προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου, δηλώνει καλά ενημερωμένη πηγή.

Οι δύο πλευρές ενδέχεται να συμφωνήσουν για την κατάθεση του προέδρου, τον τόπο και τον χρόνο της πραγματοποίησής της μέσα στις επόμενες εβδομάδες, επισημαίνει μία πηγή.

Τις εξελίξεις αρνήθηκε να σχολιάσει εκπρόσωπος του ειδικού ανακριτή χθες το βράδυ.

Το CNN είχε μεταδώσει τον Ιανουάριο ότι η ομάδα του Μιούλερ είχε παραδώσει στους δικηγόρους του Τραμπ γενικά θέματα που θα αποτελούσαν αντικείμενα ερωτήσεων στη διάρκεια μιας κατάθεσής του. Μεταξύ αυτών, το αίτημα του Τραμπ προς τον Κόμεϊ να σταματήσει η διεξαγωγή της έρευνας σχετικά με τον Φλιν, η αντίδρασή του προέδρου στην κατάθεση που έδωσε ο Κόμεϊ στο Κογκρέσο τον Μάιο του 2017, οι επικοινωνίες που είχε ο Τραμπ με αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με την έρευνα για τη Ρωσία.

Οι συζητήσεις αφορούν τον Σέσιονς και τον Φλιν 

Μία πηγή που έχει λάβει γνώση των εξελίξεων δήλωσε ότι οι πιο πρόσφατες συζητήσεις μεταξύ των δικηγόρων επικεντρώνονται σε θέματα που αφορούν τον Σέσιονς και τον Φλιν. Ο Σέσιονς έχει προηγούμενα καταθέσει στην ανακριτική ομάδα του Μιούλερ, ενώ αυτή διερευνούσε το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης. Στη διάρκεια της περιόδου μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας, ο Φλιν μίλησε με τον πρώην πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κίσλιακ, σχετικά με τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αργότερα ο ίδιος ψευδόρκησε στο FBI και στη συνέχεια απολύθηκε από τον πρόεδρο Τραμπ. Ο Φλιν παραδέχθηκε την ψευδή κατάθεση και συμφώνησε να συνεργαστεί με τον Μιούλερ, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ έχει δημόσια εκφράσει την επιθυμία να καταθέσει ενόρκως στον ειδικό ανακριτή. Ωστόσο, παρασκηνιακά ο ίδιος αμφιταλαντεύεται, καθώς τόσο φίλοι του, όσο και σύμβουλοι του, του έχουν επιστήσει την προσοχή για τους κινδύνους που υπάρχουν από μία κατάθεση σε ανακριτές, που έχουν ήδη απαγγείλει κατηγορίες κατά 19 υπόπτων. Μεταξύ των αδικημάτων για τα οποία έχουν απαγγελθεί κατηγορίες είναι και η ψευδορκία.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, ο Τάι Κομπ, δικηγόρος υπεράσπισης του Τραμπ, υπογράμμισε την ανάγκη μιας κατάθεσης του Αμερικανού προέδρου.

Η συνάντηση των δικηγόρων ξεκαθάρισε στην πλευρά της νομικής υποστήριξης του Τραμπ, ότι η έρευνα του ειδικού ανακριτή θα συνεχιστεί ακόμη για αρκετό καιρό.

Πηγή: CNN
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης