Βάζει «λουκέτο» η Mossack Fonseca, η δικηγορική φίρμα των Panama Papers

Βάζει «λουκέτο» η Mossack Fonseca, η δικηγορική φίρμα των Panama Papers

Κλείνει τα γραφεία της και απολύει υπαλλήλους η δικηγορική φίρμα που έγινε πασίγνωστη από την διαρροή των Panama Papers

Βάζει «λουκέτο» η Mossack Fonseca, η δικηγορική φίρμα των Panama Papers
Κατεβάζει ρολά η περιώνυμη πλέον Mossack Fonseca, η δικηγορική εταιρία με έδρα τον Παναμά, η οποία έγινε διάσημη εν μια νυκτί, με την περίφημη πλέον διαρροή των Panama Papers.

Τα 11.500.000 έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν και αφορούσαν ισχυρούς του χρήματος και της πολιτικής από δεκάδες χώρες προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά στην διαβόητη εταιρία.

Τέτοια, ώστε είναι αδύνατον πλέον να συνεχίσει να λειτουργεί σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «
Η καταβαράθρωση της φήμης μας, η εκστρατεία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η οικονομική πολιορκία και οι παράτυπες ενέργειες ορισμένων αρχών του Παναμά, προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά στην εταιρία, υποχρεωτική συνέπεια της οποίας είναι η ολοκληρωτική παύση των δραστηριοτήτων της προς το κοινό
Κλείσιμο
».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η εταιρία θα συνεχίσει να «αναζητάει δικαιοσύνη» καθώς και ότι θα συνεργαστεί με τις αρχές για να «αποδείξει ότι δεν έχει διαπραχθεί κάποιο έγκλημα».



Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν σάλο και παραιτήσεις 

Κάτι μάλλον δύσκολο μετά τον σάλο που ξεσήκωσαν σε όλο τον κόσμο τα περίφημα πλέον Panama Papers με τις υπόγειες διαδρομές του χρήματος μέσω υπεράκτιων εταιριών.

Μέσα από τα έγγραφα αποκαλύφθηκαν  214.000 offshore που συνδέονταν με επιχειρηματίες, Σαουδάραβες πρίγκιπες και πολιτικούς, κάποιοι εκ των οποίων αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από την θέση τους, όπως οι τότε πρωθυπουργοί της Ισλανδίας και του Πακιστάν.

Για να αντιληφθεί κανείς την έκταση που πήρε η διαρροή των Panama Papers όπως έγιναν γνωστά πάνω από 400 δημοσιογράφοι σε 80 χώρες δημοσίευσαν εκατοντάδες ρεπορτάζ.

Η Mossack Fonceka προσπάθησε αρχικά να αντιδράσει, όμως πολύ γρήγορα τα στελέχη της αντιλήφθηκαν ότι οι αποκαλύψεις για τις ύποπτες και ενίοτε «σκοτεινές»  τακτικές  που ακολουθούσε με τους πελάτες της, δεν είχαν τέλος.

Τον Φεβρουάριο του 2017, οι ιδρυτές της εταιρίας Ramon Fonseca και Jurgen Mossack συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές του Παναμά κατηγορούμενοι για ξέπλυμα χρήματος που αφορούσε το μεγαλύτερο σκάνδαλο δωροδοκίας που έγινε ποτέ στην Βραζιλία.

Προφυλακίστηκαν για τρεις μήνες και μετά αφέθηκαν ελεύθεροι, όμως τίποτε πια δεν θα ήταν το ίδιο για την δικηγορική εταιρία τους, που ιδρύθηκε το 1986 και εξελίχθηκε στην αυτοκρατορία των offshore.

Μέχρι να ξεσπάσει ο σάλος διατηρούσε γραφεία σε πάνω από σαράντα χώρες του κόσμου, από τις  Βρετανικές Παρθένες Νήσους μέχρι την Νέα Ζηλανδία, απασχολούσε 600 υπαλλήλους και είχε κύκλο εργασιών ύψους 42.000.000 δολαρίων.


Το κτίριο που βρίσκονται τα γραφεία της δικηγορικής εταιρείας

Σπύρος Μεταξάς και Κώστας Λαναράς: Οι  «ράφτες» του Παναμά         
        

Εκείνο το βράδυ Κυριακής τον Απρίλιο του 2016, όταν άρχισαν να δημοσιεύονται τα περίφημα «Panama Papers» δεν χρειάστηκε να περάσει πολλή ώρα για να πάρουν «φωτιά» κάποια συγκεκριμένα τηλέφωνα στην κατά τα άλλα ήσυχη πόλη της Γενεύης.

Εκεί όπου κατοικούν μόνιμα, οι κ.κ. Σπύρος Μεταξάς και Κώστας Λαναράς, τα ονόματα των οποίων εμφανίστηκαν με δόξα και τιμή στα «Panama Papers», ανάμεσα σε 11.500.000 έγγραφα αρχείου της νομικής φίρμας Mossack Fonseca που σχετίζονται  όλα με 214.000 offshore εταιρίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το δικηγορικό γραφείο που ειδικεύεται στην σύσταση offshore, πιθανολογείται ότι είναι αυτό του κ. Σπύρου Μεταξά, ενός Ελληνοελβετού δικηγόρου με καταγωγή από την Κέρκυρα, ο οποίος έγινε ευρύτατα γνωστός από την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο κ. Μεταξάς ήταν άνθρωπος στον οποίο απευθύνθηκε ο Αντώνης Κάντας στα τέλη  του 2004 για την σύσταση εξωχώριων εταιριών μέσω των οποίων διακινήθηκε το μαύρο χρήμα από τις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων.                         

Στα 64 του χρόνια  μπορεί να μην δικηγορεί -θεωρείται ειδήμων στο δίκαιο των εταιριών- αλλά διατηρεί δύο τουλάχιστον εταιρίες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών με κύριο αντικείμενό τους να συστήνουν στους πελάτες τους offshore εταιρίες σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους, trust και ιδρύματα.

Ακόμη και σήμερα, δεν υπάρχει ούτε μια φωτογραφία του από κάποια εκδήλωση ή μια γιορτή, ενώ ακόμη και αυτοί που τον έχουν γνωρίσει δεν έχουν αποκομίσει τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Τον χαρακτηρίζουν ως μυστικοπαθή και έναν άνθρωπο που κρατάει το στόμα του ερμητικά κλειστό σε ότι αφορά την δουλειά του ως νομικού συμβούλου αλλά και τους πελάτες του.

Δύο από τις εταιρίες του εδρεύουν στο κέντρο της πόλης μια ανάσα από την λίμνη και σύμφωνα με τα όσα ακούγονται στο πελατολόγιο του φιγουράρουν γνωστοί Έλληνες επιχειρηματίες αλλά και Έλληνες πολιτικοί, όπως ισχυρίζονται έγκριτοι οικονομικοί και νομικοί κύκλοι της Γενεύης.

Δεν ήταν ποτέ λάτρης των θορυβωδών συγκεντρώσεων και εξακολουθεί να παραμένει σε μεγάλο βαθμό αντικοινωνικός για κάποιους, αποφεύγοντας τις κοσμικές εξόδους η κάποια σικ καλέσματα.

Μαζί με την σύζυγό του Ιζαμπέλ, μένουν σε ένα εξαιρετικής αισθητικής σπίτι με θέα στην λίμνη, ενώ τα ταξίδια του στην Ελλάδα γίνονται μόνο για λόγους επαγγελματικών ραντεβού.

Στα περίφημα πλέον Panama Papers εμφανίζεται να είναι μέλος του συμβουλίου της εταιρίας Aisios που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2005  μαζί με τον κ. Σταύρο Παπασταύρου.

Στην Ελλάδα ήρθε κυριολεκτικά εν κρυπτώ για να καταθέσει τον Ιούνιο του 2014 μετά τα όσα είχε καταθέσει ο Αντώνης Κάντας και τις κατηγορίες -για νομιμοποίηση 1.400.000 ευρώ από τις μίζες των υποβρυχίων, για ξέπλυμα 1.700.000 ευρώ που σχετίζονταν με τις αγορές αντιαεροπορικών συνθημάτων κ.α.- που του είχαν αποδοθεί από τους ανακριτές διαφθοράς για σκέλη της υπόθεσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος και «εξαφανίστηκε» την ίδια ημέρα, επιστρέφοντας στην ασφάλεια της Γενεύης και την ηρεμία της Ελβετίας.

Το όνομά του φιγουράρει σύμφωνα με δημοσιεύματα και στη περίφημη λίστα Λαγκάρντ του Φαλτσιανί, κάτι μάλλον αναμενόμενο για τον ιδιοκτήτη της εταιρίας Futuribles, τα γραφεία της οποίας έχουν επισκεφθεί  ουκ ολίγοι ισχυροί συμπατριώτες μας, τις προηγούμενες δεκαετίες για να συμβουλευθούν τον «ειδήμονα» των offshore κ. Σπύρο Μεταξά.

Κώστας Λαναράς: Ο αόρατος τραπεζίτης 

Εκτός από τον κ. Μεταξά σημαίνοντα ρόλο στην υπεράκτια εταιρία Aisios όπου εμφανίζεται ως μέλος των συμβουλίων της όπως δημοσιοποιήθηκε από την περασμένη Δευτέρα μέσα  από τα Panama Papers είναι ο -για πολλούς «αόρατος»- τραπεζίτης κ. Κωνσταντίνος Λαναράς. 

Γεννημένος στη Γενεύη και μεγαλωμένος σε ένα άνετο περιβάλλον, ο κ. Λαναράς μετά τις σπουδές του στα Οικονομικά ξεκίνησε αμέσως να εργάζεται στην Republic National Bank of New York, στα μέσα της δεκαετίας του '90. Η εξαγορά της εν λόγω τράπεζας από την HSBC Holdings στάθηκε η αρχή για ένα νέο επαγγελματικό βήμα στην ζωή του φιλόδοξου τραπεζίτη.
Η νέα τράπεζα μετονομάστηκε σε HSBC Private Bank και ο κ Λαναράς εξελίχτηκε σε ένα από τα καλύτερα στελέχη της. 

Η πολύχρονη καριέρα στον τραπεζικό τομέα της Ελβετίας, τον έφερε σε επαφή με πολλούς επιχειρηματίες από την Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτούς θα έρθει και η γνωριμία με τον κ. Σάμπι Μιωνή το 2000, με τον οποίο σταδιακά αποκτά πολύ στενή επαγγελματική επαφή. Τέτοια, ώστε κάποια στιγμή το 2005 αποφασίζει να αποχωρήσει από την HSBC και να αναλάβει διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμφερόντων Σ. Μιωνή, Capital Management Advisors (CMA) με έδρα στην Γενεύη.

Εκεί παρέμεινε μέχρι και τον Αύγουστο του  2009. Η αποχώρησή του έγινε λένε οι καλά γνωρίζοντες τον βίο του, λίγο πριν αρχίσει να ακούγεται σαν φήμη, ότι υπάρχει λίστα μεγαλοκαταθετών της HSBC, η οποία θα κάνει πάταγο, έχοντας εσωτερική πληροφόρηση από παλιούς συναδέλφους του. 
    
Τα ίχνη του βρίσκονται μαζί με αυτά του κ. Σπύρου Μεταξά-γνωρίζονται από τα μέσα του 2004-στο συμβούλιο της επενδυτικής εταιρίας Capland S.A. με έδρα τη Γενεύη. Η συγκεκριμένη εταιρία φαίνεται να διαχειρίζεται την εταιρεία Stabri, η οποία συνδέθηκε με επίμαχο λογαριασμό στη λίστα Λαγκάρντ.

Τέλος ο κ. Λαναράς συνεργαζόταν στενά και με τον φυγόδικο σήμερα επιχειρηματία κ. Άγγελο Μεταξά, ο οποίος αναζητείται από τον Ιούνιο του 2015, για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, όταν εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.      


              
            
    
                                
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης