Εκλογές στην Ιταλία: Κερδισμένοι οι λαϊκιστές - Ανοιχτά όλα τα σενάρια

Εκλογές στην Ιταλία: Κερδισμένοι οι λαϊκιστές - Ανοιχτά όλα τα σενάρια

Το λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά οι κερδισμένοι της κάλπης, ακολουθεί ο Μπερλουσκόνι - Έσπευσαν να συγχαρούν Λεπέν και Φάρατζ - Αργότερα σήμερα το τελικό αποτέλεσμα λόγω της πολυπλοκότητας του συστήματος - Ανέβηκε εννιά μονάδες το ιταλικό ομόλογο

Η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς καταλαμβάνει την πρώτη θέση μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ιταλία, αλλά τα ιστορικά ρεκόρ που πέτυχαν ως προς τις επιδόσεις τους στις κάλπες οι λαϊκιστές του Κινήματος Πέντε Αστέρων και οι ακροδεξιοί της Λέγκας του Βορρά υπό τον Ματέο Σαλβίνι ανακατεύουν την τράπουλα και βυθίζουν τη χώρα στην πολιτική αβεβαιότητα.

Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) με το 30,92% των ψήφων και 235 έδρες στην κάτω Βουλή, ωστόσο ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη χώρα είναι η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς με το 36,98% των ψήφων, βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων, με πάνω από τα μισά εκλογικά τμήματα να έχουν ενσωματωθεί, μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Corriere della Sera, που επικαλείται στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Στις τάξεις της συμμαχίας της δεξιάς, η Λέγκα του Βορρά (συγκεντρώνει το 18,69% των ψήφων) υπό τον Ματέο Σαλβίνι αναμένεται να καταλάβει 117 έδρες, το Φόρτσα Ιτάλια (13,45%) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι 102 και τα Αδέλφια της Ιταλίας (4,25%) 28, κατά τα στοιχεία της Κοριέρε ντέλα Σέρα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) βλέπει το ποσοστό του να υποχωρεί στο 24,40% και θα καταλάβει 107 έδρες στην επόμενη ιταλική κάτω Βουλή, ενώ το αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι περιορίζεται στο 3,55% των ψήφων και δεν θα ξεπεράσει τις 15 έδρες στο σώμα, κατά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας.

Τα ποσοστά των συμμαχιών, όπως τα μετέδωσε η RAI UNO νωρίς το πρωί της ΔευτέραςΤα ποσοστά που κερδίζουν τα κόμματα ξεχωριστά, όπως τα μετέδωσε η RAI UNO νωρίς το πρωί της ΔευτέραςΕνδεικτικό της αβεβαιότητας και το ότι η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου κατέγραψε σήμερα άνοδο κατά 9 μονάδες βάσης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα περάσει άσχημη νύχτα», πανηγύρισε το βράδυ της Κυριακής μέσω Twitter η πρόεδρος του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, η Μαρίν Λεπέν.

Η συμμαχία που έχουν συγκροτήσει το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια («Εμπρός Ιταλία») του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Λέγκα και το μικρό εθνικιστικό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d'Italia) συγκεντρώνει σχεδόν το 37% των ψήφων, σύμφωνα με τις στατιστικές προβολές που μεταδίδουν ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Στο εσωτερικό της συμμαχίας της δεξιάς όμως, είναι η Λέγκα του Σαλβίνι, ένα κόμμα στενά συνδεδεμένο με αυτό της Λεπέν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτή που προηγείται, κατά τις προβολές.

Η Λέγκα διεξήγαγε μια εκστρατεία που σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια, έναν άκρως αντιμεταναστευτικό λόγο και την προβολή αδιάλλακτων θέσεων απέναντι «στις Βρυξέλλες», που όπως φαίνεται είχε αποτέλεσμα στη χώρα η οποία έχει υποδεχθεί 690.000 πρόσφυγες και μετανάστες από το 2013 κι όπου ο ευρωσκεπτικισμός έγινε αέρας στα πανιά της.

«Πρώτα οι Ιταλοί», «Στοπ στην εισβολή»: οι γιγαντοαφίσες της εκστρατείας στην έδρα της Λέγκας, στο Μιλάνο, υπενθυμίζουν τις θεματικές που πρόβαλε αέναα ο 44χρονος Σαλβίνι καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, από τον βορρά ως τον νότο της χερσονήσου. «Το πρώτο μου σχόλιο: ευχαριστώ!», έγραψε στο Twitter περί τα μεσάνυχτα ο ηγέτης της Λέγκας, ο οποίος δεν αναμένεται να τοποθετηθεί δημόσια για το αποτέλεσμα παρά αργότερα σήμερα το πρωί.

Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος αυτοπαρουσιαζόταν στις Βρυξέλλες ως ο μόνος κυματοθραύστης του λαϊκισμού και των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, μοιάζει να έχασε το στοίχημα που είχε βάλει.

Το αυτοπροβαλλόμενο ως αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) είδε να επιβεβαιώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας η άνοδος της ισχύος του: έγινε το μεγαλύτερο κόμμα στην Ιταλία, με επίδοση που ξεπέρασε το 30%, λίγο καιρό μετά την επικράτηση του Brexit στη Βρετανία και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Ο Νάιτζελ Φαράζ, ο πρώην ηγέτης του UKIP -του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, του κυριότερου υποστηρικτή του Μπρέξιτ στη Βρετανία- έσπευσε να συγχαρεί μέσω Twitter τους «συναδέλφους» του στο M5S.

Το κίνημα που ίδρυσε ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο το 2009, αφού είχε ήδη κάνει την έκπληξη στις εκλογές του 2013, όταν συγκέντρωσε το 25% των ψήφων, θα έχει κεντρική θέση στην επόμενη ιταλική Βουλή.

«Αν υπάρχει ένα σίγουρο δεδομένο που προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία που φθάνουν, αυτό είναι ότι το M5S θα είναι ο πυλώνας του επόμενου κοινοβουλίου», έκρινε το βράδυ της Κυριακής ένας από τους ηγέτες του κινήματος, ο Αλφόνσο Μποναφέντε.

Πάντως οι αριθμοί οι οποίοι έχουν μεταδοθεί μέχρι τώρα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μια δόση επιφύλαξης, δοθείσης της περιπλοκότητας του συστήματος ανάδειξης των μελών της κάτω Βουλής και της Γερουσίας.

Το νέο εκλογικό σύστημα αναμιγνύει το αναλογικό και το πλειοψηφικό σύστημα, και οι ως τώρα υπολογισμοί δεν επιτρέπουν να δοθεί μια σαφής εικόνα για τη σύνθεση των δύο σωμάτων. Κατά τους πολιτολόγους το όριο για την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας των εδρών κυμαίνεται από το 40% ως το 45%, και τα πλήρη αποτελέσματα δεν θα είναι γνωστά παρά αργότερα σήμερα το πρωί.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ματέο Ρέντσι είδε να επιβεβαιώνεται στις κάλπες το άσχημο αποτέλεσμα που προοιωνίζονταν οι δημοσκοπήσεις, σημειώνοντας μια επίδοση γύρω στο 20%, κατά τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, δηλαδή ποσοστό υποδιπλάσιο εκείνου που κατέγραφε στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014.

Η αβεβαιότητα που δημιουργεί το αποτέλεσμα, το γεγονός δηλαδή πως οι «αντισυστημικές» δυνάμεις συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους, αφήνει ανοικτά όλα τα πιθανά σενάρια: πλειοψηφία της δεξιάς, συμμαχία μεταξύ της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, παρότι αυτό το ενδεχόμενο μοιάζει όλο και πιο απίθανο, σύμφωνα με ιταλούς πολιτολόγους, ή ακόμη μια συμμαχία του M5S με την άκρα δεξιά της Λέγκας, παρότι οι ηγέτες των δύο παρατάξεων την απέκλειαν μέχρι χθες.

Επαφίεται στον ιταλό πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα να ξεμπλέξει το κουβάρι του αποτελέσματος τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν και να εμπιστευτεί τη «διερευνητική εντολή» σε εκείνον ή εκείνη που θα αποπειραθεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Οι διαβουλεύσεις δεν θα ξεκινήσουν πριν από το τέλος του μήνα το νωρίτερο, αφού αναδειχθούν οι πρόεδροι των δύο σωμάτων του ιταλικού κοινοβουλίου.

Ο ιταλικός Τύπος έμοιαζε την Κυριακή παραιτημένος στην ιδέα ότι δεν πρόκειται να αναδειχθεί ξεκάθαρη πλειοψηφία.

«Η ετυμηγορία σε βάρος της Ιταλίας είναι πάντα η ίδια: η χώρα βιώνει μόνιμη αστάθεια. Η ακυβερνησία είναι πλέον ενδημική ασθένεια», θρηνολόγησε ο Κλαούντιο Τίτο από τη στήλη του κύριου άρθρου της εφημερίδας La Repubblica.

Το αποτέλεσμα θα προκαλέσει ταραχή στις Βρυξέλλες, που βλέπουν την ισχυροποίηση λαϊκιστικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στην τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία την ώρα που η ΕΕ ετοιμάζεται να προωθήσει μείζονες οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ (85)

Αντε και στα δικα μας!

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΛΑΟΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΞΥΠΝΑΝΕ... ΚΑΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ. ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΣΟΝΟΥΣ, ΕΓΧΩΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ.

κωστας αιρετικος

Η αναγκη για το σταματημα της κατρακυλας κερδισε η αναγκη για επιστροφη της ιταλιας στην κανονικοτητα κερδισε η αναγκη για παυση της λαθρομεταναστευσης κερδισε.Τα προβληματα ειναι υπαρκτα και απολυτως σαφη.Οποιος δεν θελει δεν βλεπει.Η πολλη αριστεριλα εφερε το χαος κι ο κοσμακης καλως η κακως δεν αρεσκεται σε παρανομους εισβολεις και βρυξελιωτικα καμωματα!!!!!!!

κοινή λογική

Η χώρα χρεωκόπισε από τό ευρώ ή από τήν ανικανότητα τών πολιτικών.Τά μνημονιακά ευρωλιγούρια γιά νά είναι σίγουρη... γιά μελλοντικές επιτυχίες θέλουν καί τό ευρώ καί τούς ιδιους πολιτικούς!!

ζ

...μπράβο Ιταλοί μου....μόλις γίνετε καλοί δεξιοί θα σας βομβαρδίσει το ΝΑΤΟ και όλοι θα πούν καλά να πάθετε.......Αυτός είναι και ο λόγος που σπρώχνουν έντεχνα την Ευρώπη προς την άκρα Δεξιά.......Ο.Ε.Δ. που λέγαν και οι πρόγονοι.......

Άρα

Το ΝΑΤΟ είναι ακροαριστεροί , σαν εσένα , Ε;

Πόπη

Αποκαλώντας με τη λέξη Λαϊκιστές τους κερδισμένους εννοούν με την αρνητική έννοια, προφανώς. Δηλ. τους μη σοβαρούς, ανειλικρινείς πολιτικούς που κανονικά δεν θα έπρεπε να τους ψηφίζουμε. Ενώ οι Μενουμευρώπηδες Ιταλοί της δεξιάς του Μπερλουσκόνι και γενικά οι Σαμαροβενιζέλοι της Ιταλίας είναι οι ............. σοβαροί. Μία Ιταλία σε κρίση εδώ και 20 χρόνια με υπεύθυνους τους ............ σοβαρούς πολιτικούς των εκεί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Αποχή+Λαϊκισμός με Νεποτισμό+Ανεργία+Μετριοκρατία

Αναμενόμενα αποτελέσματα

Λογική

- οταν η χωρα σου εχει γινει η χωματερη της ΕΕ οσον αφορα τους παρανομους μεταναστες και ΚΑΝΕΙΣ δεν βοηθαει ουσιαστικα σε ενα προβληματα μεγαλυτερο απο το μποι της χωρας σου... - οταν η ΕΕ θελει οικονομικα αιχμαλωτες όλες τις ευρωπαικες χωρες υπο την φουστα της Μερκελ... - οταν η ΕΕ δεν δινει καμια ελευθερια αλλα αντιθετα εκβιαζει μεσα στην "δημοκρατικη" επικρατεια της ενώ δεν έχει αυτή την δικαιοδοσία όντας μόνον οικονομική ένωση(πχ για το brexit το μονο που δεν μας ειπαν ειναι οτι θα ανεβει η θαλασσα στα βουνα) ...τοτε τι περιμενεις να ψηφισουν οι πολιτες!;!;!;

Ξυπνά η Ευρώπη. Freedom

Ξυπνά η Ελλάδα. Όχι στην ισλαμοποίηση, όχι στους τραπεζίτες, όχι στους προδότες αριστερούς με δεξιές τσέπες Εφιάλτες. Τέλος η λαθρο εισβολή ψευτο προσφύγων του κ Σόρος. Ευρώπη για τους ευρωπαίους επιτέλους. Ελλάδα για τους Έλληνες. Πινόκιο, σε περιμένουν ειδικά δικαστήρια και ισόβια πουλημένε προδότη.

ξυπνα ελλαδα!

φιλε με δυο λογια τα ειπες ολα ! για αυτο στις επομενς μαυρο στα λαμογια και προδοτες τοσο αριστερα οσο και δεξια και ψηφο-στηριξη στο εθνικο-πατριωτικο κομμα.............

Αλέξης Τ.

Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας, οι Γερμανοί είναι φίλοι μας, οι Γερμανοί είναι φίλοι μας...

Λαθος κασετα εβαλες!

Ο προεδρος Τραμπ ειναι καλος, ο προεδρος τραμπ εινια καλος, ο προεδρος Τραμπ ειναι καλος! Την Μερκελ την φτυνουμε, αλλα της ζηταμε να μας σωσει!

Βεβαίως είναι φίλοι μας οι Γερμανοί

Γιαυτό βοήθησαν να αποκρατικοποιηθεί ο ΟΤΕ και να κρατικοποιηθεί από την Γερμανική Deutsche Telekom. Γιαυτό βοήθησαν να αποκρατικοποιηθούν όλα τα κερδοφόρα αεροδρόμια και να κρατικοποιηθούν από τη Γερμανική Fraport. Γιαυτό βοήθησαν να αποκρατικοποιηθεί ο ΟΛΘ και να περάσει σε Γερμανικά (και Γαλλικά) χέρια (α ναι και στον Σαββίδη). Γιαυτό έκαναν την Ελλάδα αποικία τους. Για το καλό μας. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται δικό της δίκτυο τηλεπικοινωνιών, αεροδρομίων, λιμανιών, τραπεζών, ταχυδρομείων κ.λ.π. Είναι καλύτερα να τα κατέχουν οι Γερμανοί και οι άλλοι Ευρωπαίοι φίλοι μας.

βζς βας

Γκαμώτι. Στράβωσε η συμμαχία του Νότου?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tramp_kina

Η εκεχειρία με την Τουρκία εξελίσσεται πολύ καλά, ενώ κάποιες μικρές αψιμαχίες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκειά της, «έσβησαν άμεσα», ήταν η δήλωση του Μαρκ Έσπερ που αναπαρήγαγε ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω Twitter

erdogan_2

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την Κυριακή πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν από εκεί που σταμάτησαν, αν δεν τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν με τις ΗΠΑ μετά το πέρας της εκεχειρίας 120 ωρών - Μίλησε με Μπόρις Τζόνσον ο Ερντογάν