Εκλογές στην Ιταλία: Ανέβηκε δέκα μονάδες το ιταλικό ομόλογο

Εκλογές στην Ιταλία: Ανέβηκε δέκα μονάδες το ιταλικό ομόλογο

Ανοδικά και οι αποδόσεις άλλων κρατικών τίτλων της νότιας Ευρώπης με χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, όπως της Ισπανίας και της Πορτογαλίας

Άνοδο κατέγραψε σήμερα η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών στη χώρα, όπου ενισχύθηκαν αντισυστημικά κόμματα , με κυριότερο το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S).

Η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας καθώς από την κάλπη της Κυριακής δεν προέκυψε κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, με τους ψηφοφόρους να απορρίπτουν τα παραδοσιακά κόμματα και να στρέφονται σε αντισυστημικές και ακροδεξιές παρατάξεις.

Σύμφωνα με αναλυτές, η άνοδος των κομμάτων που εμφανίζονται επιφυλακτικά απέναντι στην ΕΕ θα μπορούσαν να αποδειχθεί εμπόδιο για μια σταθερή κυβέρνηση και την ευρύτερη ενοποίηση της ΕΕ.

«Ο σχηματισμός μιας σταθερής κυβέρνησης συνασπισμού (στην Ιταλία) θα είναι ακόμα πιο δύσκολος από το αναμενόμενο, και οι αντίστοιχες αβεβαιότητες που θα δημιουργηθούν από αυτό δεν είναι το σενάριο που επιθυμούν οι αγορές», δήλωσε ο Μάικλ Λίστερ, αναλυτής της Commerzbank.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου σημείωσε νωρίτερα άλμα 10 μονάδων βάσης στο 2,14%. Αυτό οδήγησε ανοδικά τις αποδόσεις άλλων κρατικών τίτλων της νότιας Ευρώπης με χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, όπως της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Οι αποδόσεις των κρατικών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν σε χαμηλό μηνός στο 0,60%, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’.

Αναλυτές της IG Markets ανέμεναν ο δείκτης των blue chip στο ιταλικό χρηματιστήριο FTSE MIB να ανοίξει με πτώση 1,2%.

Το ευρώ υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,3% στο 1,2280 δολάριο, καθώς η αβεβαιότητα του εκλογικού αποτελέσματος στην Ιταλία ακύρωσε τα πιθανά κέρδη από την πρόοδο της Γερμανίας προς το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού.

«Το ιταλικό αποτέλεσμα πιθανόν θα ανακόψει κάποια από τη δυναμική διότι, παρόλο που η Ευρώπη καθοδηγείται παραδοσιακά από τον γαλλογερμανικό άξονα, η Ιταλία συνεχίζει να είναι πολύ σημαντική», δήλωσε ο Έρικ Νόρλαντ, οικονομολόγος στον όμιλο CME Group.

Οι επενδυτές ομολόγων ανησυχούν επίσης για το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου μετά τα σχέδια που αποκάλυψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Η κίνηση αυτή προκάλεσε απειλές για αντίποινα από εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Μ59

Ετσι εκβιάζονται οι λαοί..............όταν φεύγουν από το μαντρί.......δεξιό -αριστερό -κεντρώο-ακρο......όλα έχουν την ίδια αντιμετώπιση αναλόγως τα συμφέροντα.......

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

b6b87a22ad189b4f043ed5880a0a29bf_XL

Αιτία η υπουργική απόφαση για ενεργό μισθωτήριο με διάρκεια λήξης έως 30 Σεπτεμβρίου - Να σταματήσουν να επιβάλλονται πρόστιμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων ζητά με επιστολή της και η ΠΟΜΙΔΑ

8
scholz

«Η εμπορική πολιτική εδώ και καιρό αποτελεί ευρωπαϊκή ευθύνη. Είναι σαφές ότι έχουμε πολύ περισσότερη διαπραγματευτική δύναμη εάν μιλήσουμε με μία ευρωπαϊκή φωνή», τόνισε ο Σολτς